Als zijn broer een genetische afwijking heeft mag ik dan fokken met mijn hond?

Weet jij het antwoord?

/2500

Daar is meer informatie en onderzoek voor nodig. Weet je zeker dat jouw hond geen drager is van deze afwijking (zonder er zelf last van te hebben). Ik ga er vanuit dat jij een teefje hebt? Ik zou dit dan toch goed informeren bij de rasvereniging. Mocht je toch gaan fokken en het zou blijken dat er pups zijn met deze afwijking dan moet je goed nadenken wat je dan gaat doen. Pups laten inslapen, fokverbod voor toekomstige eigenaar enz.

Je mag ten allentijden fokken met de hond, er is geen wetgeving die dat verbied. Bedenk wel dat, indien jouw hond ook die afwijking heeft, ze mogelijk niet in het stamboek worden opgenomen. Neem ook mee dat de genetische afwijking voor gezondheidsproblemen kan zorgen.

Dat de wet hierin geen verboden kent, wil niet zeggen dat je jezelf niet een verbod kunt opleggen. Liefde voor een bepaald ras wil zeggen, dat je alles in het werk stelt om het ras gezond te houden. Als je dus niet weet of jouw hond eveneens lijdt aan de genetische afwijking, kan je dat laten checken bij de universiteitskliniek Utrecht. Diergeneeskundig laboratorium. Nooit fokken met een hond die niet gezond is of een genetisch defect heeft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100