Waarom doet mijn kat zo raar?

Wij zijn een poosje geleden verhuisd. Mijn kat wende langzaam voordat ze helemaal vrij naar buiten mog. Nu na een poosje begint ze te brommen en doet ze heel raar. Ze knuffelt minder en zelfs als ze bij me op schoot ligt bromt ze. Ze geeft ook telkens tikken aan de andere kat en aan ons hondje. Ze houd de andere kat ook in de gaten en zit de hele tijd met grote pupillen. Wij snappen het niet. Wij dachten dat ze gestrest was, maar de symptonen komen niet overeen. Wij zijn radeloos en het maakt me bang, ook omdat ze dunner word.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ze is waarschijnlijk heel agressief en snapt niet dat ze nu daar woont. Dit hoort na een tijdje gewoon weer over te gaan, maar bij twijfel of als ze nog dunner word meteen naar de dierenarts!

Veranderingen in gedrag zijn altijd een reden om een kat na te laten kijken door een dierenarts. Ze kunnen niet praten, dus pijn of malaise merk je aan het gedrag. Gaat een kat zich zonder duidelijke aanleiding ineens anders gedragen, dan zou je eerste stap die naar de dierenarts moeten zijn. Afvallen zonder aanleiding zou je ook meteen naar de telefoon moeten doen grijpen. Niet omdat het per definitie heel ernstig is, maar omdat het dat kan zijn of worden als niet op tijd wordt ontdekt wat er aan de hand is. Misschien heeft ze wel pijn, en kan ze daardoor minder hebben van de andere beesten en bromt ze daar ook door. Dat zou mij niks verbazen in elk geval. Oftewel: wij kunnen hier niet weten waarom je kat zo doet, maar het zou heel goed kunnen dat ze ziek is en/of pijn heeft. Dat zou in elk geval een heel plausibele verklaring zijn. Laat haar dus nakijken door een dierenarts. Pas als medische oorzaken zijn uitgesloten, kun je verder zoeken naar factoren in de omgeving die mogelijk voor stress zorgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100