Hoe voorkom je blaasgruis zoveel mogelijk bij een kat?

Momenteel krijgen ze alleen brokjes (RC/Sanabelle) en 1 of 2x per week natvoer als traktatie.
Nu heb ik gelezen dat blaasgruis voornamelijk door het slechte drinkgedrag komt van katten. Zou het toevoegen van een beetje water aan sommige brokjes iets toevoegen of kan ik zwss beter overstappen naar meer natvoer?

Weet jij het antwoord?

/2500

probeer droogvoer zo veel mogelijk te combineren met blikvoer;en zorgen dat er steeds water klaarstaat.

Bronnen:
http://www.dierenartsdewandeler.be/DIERENA...

Sowieso kan je je kat beter natvoer geven dan brokjes, en niet alleen voor een goede doorspoeling van de blaas, maar ook omdat het beter is voor de nierfunctie. Natvoer geeft de kat bovendien sneller een voldaan gevoel. Wat zeker van net zo groot belang is: geef voer met een hoog vleesgehalte, en zo min mogelijk granen. Juist die granen zorgen ervoor dat de urine minder zuur is, waardoor struviet zich goed kan ontwikkelen. Ga niet experimenteren met vitamine c of appelazijn om de urine te verzuren, want te veel zuur leidt juist weer tot vorming van oxalaatstenen in de blaas.

Blaasgruis zijn kleine kristalen die zich ontwikkelen in de urinewegen van de kat. De oorzaak van het ontstaan van gruis of stenen zijn divers en ook afhankelijk van de kat (het individu). Een oorzaak is o.a. dat de urine van de kat te geconcentreerd is, hier ontwikkelen de kristalen zich goed. Omdat veel katten brokken krijgen is hun urine erg geconcentreerd. (maar het ontwikkelen van gruis is nog steeds kat afhankelijk, er zijn katten die hun hele leven op brokken staan en nergens last van hebben). Het is daarom verstandig om zoveel mogelijk vers water (omdat veel katten niet van water houden die lang gestaan heeft). Daarnaast is het een goed idee om hoge kwaliteit natvoer aan te bieden. Let wel op dat er niet te veel zout in het voer zit. Toegevoegd na 1 minuut: De bron hieronder gaat er wat dieper op in.

Bronnen:
https://dierenziekenhuizen.nl/katten/orgaa...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100