kan een paard sterven door uitputting, en hoe?

ik ben een boek aan het schrijven, en heb wel eens gehoord/ gelezen dat in de middeleeuwen koeriers van belangrijke berichten een paard letterlijk dood konden rijden, maar weet iemand of dat daadwerkelijk zo is, of zal hij stoppen?
En als dit het geval is, wat is dan de medische reden, begeeft het hart het dan? of sterft het door uitdroging (zweten).
Is het paard dan op slag dood, of duurt het langer totdat het sterf?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een renpaard haalt op de renbaan ongeveer 70 km/h maar dat houdt het niet lang vol. De snelheid die een koerierspaard haalde zal gemiddeld 30 km/h geweest zijn afhankelijk van de wegen en die waren in die tijd niet zo keurig.Als de koerier zijn paard letterlijk doodgereden zou hebben is dat een zeer onverstandig besluit geweest. Het ging juist om snelheid en een paard was kostbaar.Wilde je snelheid houden dan moest je het paard bijtijds inruilen voor een vers paard. Helaas waren er toen ook meer mensen met paarden dan paardenmensen. Je kunt een paard altijd berijden en opzwepen tot het er letterlijk dood bij neervalt. Een paard kan ook sterven aan een hersenbloeding, binnen een halve minuut kan het afgelopen zijn. Als je een paard over de dorst heenrijdt en het door uitputting niet meer wil drinken zal het sterven door uitdroging. Zie ook de website die @Rieneke hierboven bij reacties heeft geplaatst. http://www.welshinfo.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=61:gevarenoververhitting&catid=39:welzijnvoeding Je kunt een paard naar de bron voeren, maar het niet dwingen te drinken. Bij Colitis-X treedt plotseling diarree (waterdun) op. Het paard heeft koorts, is suf en kan in shock raken waarbij ondertemperatuur kan optreden.Ook bij het direct toedienen van infusen en medicijnen sterven ze vaak toch nog binnen een paar dagen, soms zelfs binnen enkele uren. Nu nog een hardnekkig misverstand uit de wereld helpen. Dikwijls hoor je verslaggevers zeggen of lees je in kranten dat een paard tijdens de wedstrijd is overleden n.a.v. een hartaanval. Paarden kunnen géén hartaanval krijgen !! Bij een hartaanval of een hartinfarct wordt de bloedtoevoer door de vernauwingen van de kransslagader afgesloten. Het weefsel dat van de bloedtoevoer wordt afgesloten, sterft af. Dat komt bij een paard niet voor. Bij paarden kan wel een slagader naar de darm verstopt raken, maar dat is een infarctkoliek. Kleine infarctkolieken kan een paard overleven. Als een groter deel van de darm afsterft, en er volgt koliek dient het paard gelijk uit zijn lijden verlost te worden. Paarden kunnen wel een hartstilstánd krijgen. Bij een hartstilstand trillen de hartkamers snel en chaotisch. Het hart pompt geen bloed meer rond, met de dood tot gevolg. Theoretisch is alles mogelijk, maar een paard reanimeren in de praktijk zal mij niet lukken. Bij een paard moet je er voor de borstcompressie minstens met twee man op staan springen. Aan beademing kom je niet eens toe.

Er zijn paarden door uitputting overleden tijdens wedstrijden. Een interessant artikel : OVERLIJDEN PAARD OP DE WEDSTRIJD Gelukkig komt het niet vaak voor dat een paard overlijdt tijdens een KNHS-evenement. En omdat we graag meer inzicht willen in het aantal paarden dat overlijdt, maar vooral ook willen weten wat de oorzaak was, is in het Algemeen Wedstrijdreglement opgenomen dat op elk paard dat tijdens een KNHS evenement overlijdt sectie moet worden uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren.” Niet nieuw De maatregel is niet nieuw. Een dergelijke afspraak staat al enkele jaren in de reglementen. In het wedstrijdreglement staat ook het semafoonnummer van de Gezondheidsdienst voor Dieren, waar het overlijden van een paard gemeld moet worden. Het is heel belangrijk dat wedstrijdorganisaties en officials daarvan op de hoogte zijn. Wij hopen door deze maatregel meer inzicht te krijgen in het aantal paarden dat overlijdt en de oorzaak daarvan. En wellicht komt er wel iets uit, waardoor dergelijke ongevallen misschien in de toekomst te voorkomen zijn. Ik denk dat je bij KNHS kunt opvragen wat de exacte doodsoorzaken waren. Toegevoegd na 4 minuten: Een Amerikaans toppaard is gisteren dood neergevallen, luttele minuten nadat hij een belangrijke wedstrijd had gewonnen en daarmee 90.000 dollar had verdiend. Arcadius bezweek aan een hartaanval, schrijft de Huffington Post. Toch zouden er tijdens de steeple-chasewedstrijd van zo'n 5 kilometer geen voortekenen zijn geweest van het naderend onheil. "Arcadius rende een prima race. Het is niet zo dat de jockey hem te ver heeft opgezweept", zei de trainer na afloop.

Bronnen:
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk...
https://www.knhs.nl/wedstrijdorganisatie/o...

elk dier kan sterven van uitputting, net als een mens. vergelijk het bv met het sterven van een mens in een concentratiekamp. de ene stort neer, ondervoed, uitgedroogd en sterft, de andere ligt te lellepoten, en weer een ander valt dood neer tijdens het werk aan een hartstilstand, en een ander paard raak in shock en glijdt daaruit langzaam (of snel) de dood in. het is wellicht een heel grof en beladen voorbeeld, maar net als bij mensen is er niet een enkele manier of een paar simpele medische oorzaken waardoor het paard sterft van uitputting. overigens kan een paard tussen de 15 en 20 liter vocht uitzweten op bij forse inspanning. bij warm weer kan een paard zelf oververhit raken (zonnesteek) en enkel hieraan al overlijden als er niet tijdig mineralen en vocht toegediend worden. in het bijzonder bij de endurance houdt men oververhitting dan ook scherp in de gaten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100