Onze hond wil bijten als je hem aait, hoe kan dat?

Hallo lezers,
Wij hebben een golden retriever pup, van nu al bijna 4 maanden. Maar elke keer als ik mijn hand boven zijn kop doe om hem te aaien, wil hij mij bijten. (De hond is een meisje maar ik zeg altijd hij :#) Weten jullie hoe dit kan en wat ik er aan kan doen?
Alvast bedankt,
Liesbeth

Weet jij het antwoord?

/2500

Je probeert haar op haar kop te aaien, voor een hond kan dit een dominante handeling zijn. Honden onderling corrigeren elkaar nl. met een nek of neusbeet. Ga je hond pas aaien als hij rustig en ontspannen is en aai lekker over haar rug of buik en onder haar kop. Dat zal ze best wel fijn vinden. Ga je naar puppycursus? Zou ik wel doen, op een(goede) hondenschool leer je namelijk ook naar de lichaamstaal van je hond te kijken en daarop te reageren. Ongemerkt denken wij als mensen, dat aaien altijd leuk is voor de hond, maar bedenk dat honden onderling dit nooit zullen doen. Heel plezier met je hond en met de opvoeding.

Ik denk dat het gewoon een kwestie van tijd is voor zij meer aan jullie en aan die manier van aaien gewend zal raken. Ze is natuurlijk nog maar klein en voor haar zijn jullie ''monsters'' XD... Gewoon nog even wachten dus. Ik kan niet zeggen hoelang, dat moeten jullie zelf bepalen. Het kan ook handig zijn haar vaak op schoot te nemen of haar op een andere manier (meer) vertroetelen. Dan realiseert ze zich dat jullie absoluut geen kwade bedoelingen hebben. Succes ermee, ik hoor graag van de stand van zaken en of mijn antwoord geholpen heeft! Toegevoegd na 1 minuut: Ben trouwens niet een echte hondenexpert, maar spreek wel uit ervaring met mijn cavia('s) haha

In geen van de antwoorden lees ik, dat de hond wel eens erg last van doorkomende kiezen kan hebben. Zo'n pup kan geïrriteerd zijn en van zich afbijten bij een 'aanval'. Als het een pittig hondje is, en teefjes zijn vaak feller dan reutjes, moet je met meer beleid te werk gaan. Neem een lievelingsspeeltje in je ene hand inhoudt dat voor zijn koppie terwijl je het over de grond van hem aftrekt. Ik gebruikte daar een dunne theedoek met een aantal geknoopte punten voor. Op die leeftijd is knauwen een noodzaak en verlicht de pijn in het tandvlees. Terwijl je op de grond zit trek je de doek voor je langs en legt licht je hand op haar kontje. Dan kan je haar zachtjes aaien terwijl je lieve dingen tegen haar zegt. Maakt niet uit wat. Dan kan je haar ook onder haar kin aaien, maar alles met mate. Meer spel dus dan dwang. Ook een pup heeft recht op een zeker respect. Rust en liefdevolle aandacht is het beste dat je het dier kunt geven. Daarnaast een goed bot om zijn tanden in te zetten. Dat helpt bij het doorkomen van de kiezen en het verdoven van de pijn in het tandvlees. Geen hond wordt vals geboren, tenzij er iets mis is met zijn hersens.

Het is een jonge hond en alles moet nog geleerd worden. O.a. het geduld en de rust om die hand op zijn kop te velen. Hij is speels en daarbij vind hij het leuk om te kijken in hoeverre hij het e.e.a. naar zijn hand kan zetten. Ook aaien kun je hem makkelijk leren. Met belonen gaat dit het snelst en het makkelijkst. Om de hond het goed aan te leren moet hij al rustig zijn van zichzelf. Dus eerst lekker laten spelen en pas oefenen zodra hij rustig is. Wanneer hij teveel energie heeft is het voor hem ook moeilijker om iets te leren. Leer de hond eerst te zitten. Wanneer hij zit heeft hij meer rust in zijn lijf. Dit wordt ook aanbevolen in cursussen als uitgangspunt voor hier opvolgende commando's. Wanneer hij nl. zit zal zijn aandacht en concentratie toenemen. Je laat hem knabbelen aan iets lekkers wat je in je hand houdt. Terwijl hij dit doet aai je hem. Begin makkelijk en aai hem eerst onder zijn kin. Dit is voor honden minder bedreigend en het zal minder triggeren om zich te verzetten. Begin met 1 aai, beloon hem, en als dit heel goed gaat aai je 2 x enz. enz. Een goede training kan een show cursus zijn. Hierin leert hij het onderdeel "staan en betasten". Dit wordt ook bij hondenscholen in een gehoorzaamheidscursus aangeboden. Elke dag oefenen met borstelen kan ook helpen. Elke opgroeiende jonge hond moet veel leren. Over een jaar zal het geen issue meer zijn. Toegevoegd na 2 minuten: Ik bedoel bij belonen: knabbelen, aai, laat hij het toe: laat de beloning los. Zo legt hij de link tussen aaien en belonen. Uiteindelijk zijn de beloningen niet meer nodig. Hij zal het aaien prettig gaan vinden. Veel succes!

Laat je pup aan je handen wennen, dus laat m eraan ruiken, likken. Is het echt bijten, dus met opgetrokken lip of is het omdat de tanden doorkomen, wisselen. Al doen de scherpe tandjes van een pup pijn er is verschil in bijten en knabbelen. Ik heb een labrador en deze deed dit ook. Telkens als hij "beet"zei ik foei Taco, kussen geven. Wanneer hij likte prees ik hem: goed zo kussen geven. Verder kun je hem iets aanbieden om op te knagen. Mijn hond is nu es jaar en heeft nog wel eens de neiging om zachtjes te knabbelen als ik zeg kusje geven begint hij te likken. Retrievers (heb dit van meer eigenaren gehoord) "bijten"ook uit genegenheid, zachtjes dan. Ik merk als er een persoon komt waar hij helemaal gek van is (retrievers zijn heel enthousiast) begroet hij vaak door te kwispelen tegen diegene aan te drukken en zachtjes te bijten. Ik weet niet of andere rassen dit ook doen...Heb twee kruisingen gehad en een airedale-terriër beide deden dit niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100