Hoe kun je een kat aanleren om bij de deurkamer te miauwen ?

Hij laat van zich horen alleen als ie honger heeft ,dan pas hoor je zijn gemiauw maar wat ik ook ander mensen gehoord heb dat hun eigen katten wel zeuren voor hun slaapkamer dan gaat hun kat wel best veel miauwen en krabben ,maar bij mij wat ik raar genoeg vindt is gebeurt dat niet,het lijkt alsof dat ie mij negeert en dat ie het gewoon prima vindt om alleen te zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

tja het is een kat, en die gaat zijn eigen weg. En verder is het wel handig hoor, als hij 's nachts niet bovenop je springt als je slaapt, zoals die van mij wel doet. Je zou kunnen proberen hem gewoon mee te nemen naar je slaapkamer als je naar bed gaat, als dat je bedoeling is. Maar geloof me, dat gemauw 's nachts ben je gauw moe ( Ben nu wel benieuwd of dit als antwoord of als reactie gezien wordt)

Dieren herhalen een actie als ze succes hebben gehad met hun eerste doelgerichte miauw/blaf. Iedereen die klaagt dat zijn kat aan de deur krabt of miauwt, heeft ooit aan de wens van de kat voldaan en de deur geopend. Was dit niet gebeurd, dan was het krabben of miauwen uitgedoofd. Je kat zal dus zelf eerst moeten aangeven door krabben of mauwen dat hij de deur door wil, voordat je dit mauwen/krabben kunt activeren. Bij de eerste de beste geuite wens van de kat moet je daaraan gehoor geven en zal hij (als het een slimme is) het volgende keer herhalen zodat jij uit je bed vliegt of van je stoel opspringt. Dan valt er verder weinig aan te leren en er is geen weg meer terug (of slechts met veel geduld weer afleren). Maar een kat die niet mauwt gaat het heus niet doen als jij dat wil. Een hond kan je het blaffen aanleren om hem vervolgens te leren op welke momenten hij het niet mag doen en wanneer het noodzakelijk of wenselijk is.

Ik zou bijna zeggen: wees blij dat je kat niet voortdurend zeurt om jou de komende 10, 15 jaar als portier in te zetten. Er zijn nou eenmaal katten die lekker eigenzinnig zijn en net niet dat doen (of laten) wat wij mensen (niet) willen. Een voordeel is dat katten enorm slim zijn. Het is alleen een ware kunst om ze te motiveren datgene te doen wat gewenst is. Toch is er een andere methode om jou kat een trucje aan te leren wat er voor zorgt dat hij toch van zich laat horen. Het vergt even wat knutselwerk: maak een belletje (met een niet al te hard geluid waar je kat in ieder geval tegen kan) aan een sisal touwtje en hang dit vlak langs een deurpost bij de deur waar het om gaat. Waarom sisal touw? De meeste krabpalen bevatten sisal touw. Zodoende zal je kat dit herkennen als zijn materiaal. Haal het touwtje (en evt. het belletje ook), zonder de kat te dwingen of bang te maken, een aantal keren langs de wangetjes van de kat. Zo komt de geur van de kat aan het touw. Beter nog: laat hem vrijwillig zijn geur er tegen afzetten door hem kopjes te laten geven. Als je geluk hebt zal je kat zijn geur afzetten tegen het touw als hij bij de deur staat. Dan rinkelt het belletje. Reageer dan onmiddellijk en open de deur voor hem. Eventueel geef je hem zijn eten zodra hij in het vertrek van zijn keuze staat. Wees wel op je hoede met het aanleren van dit systeem: het kan alleen wanneer je muren hebt die hiertegen kunnen voor de zekerheid (geen gehang, bijv. alleen structuurverf o.i.d.). Er zijn nl. katten die met het krabben aan het behang associëren met de deur open maken. En dat is natuurlijk niet de bedoeling! Accepteer dus alleen het openen wanneer je kat met zijn kopje het belletje laat klinken! Je hebt kans, dat hij na een tijdje uit ongeduldigheid, toch zijn miauw laat horen. Wanneer hij het touw-met-bel-systeem niet meer gebruikt en in plaats daarvan steevast mauwt, kun je het weghalen. Veel succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100