kan een kat van 8jaar wennen aan een kitten ?

ik sinds vorige zondag een kitten van 6 weken gekregen, nu die andere kat van 8j komt sinds zondag niet meer beneden , leeft sinds dien op zolder .
komt dit nog goed ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat hangt van het karakter van de kat af. Ik zou bij mijn ene kat geen kitten zetten, omdat die weg zou kruipen van het wilde en onverwachte gedrag van een kitten. Bij mijn andere kat (ze zijn allebei 9) zou het prima kunnen, die is zelf zo speels als een deur en vindt het waarschijnlijk alleen maar leuk. Nadat ze gewend zijn, natuurlijk. Maar 6 weken is extreem vroeg, eigenlijk moeten ze minimaal 8 a 9 weken oud zijn, bij voorkeur 12. Tenzij het een fleskitten is, dan zijn ze toch al weg bij moeder. In beide gevallen is je kitten niet erg goed gesocialiseerd, wat het omgaan met een andere kat moeilijker kan maken. Maar een week is nog niet zo lang. Geef ze de tijd om aan elkaar te wennen. Het beste is altijd een kitten of welke nieuwe kat dan ook introduceren in een aparte kamer van het huis, zodat je andere kat niet het idee krijgt verdreven te zijn van zijn/haar territorium. Dan kun je ze langzaam aan elkaar laten wennen, elkaars geurtjes eerst laten ruiken, dan een keer kennis laten maken door de deur heen (lees: onder de deur door, en snuffelen) en uiteindelijk de deur een keer op een kier zetten. Het kan ook goed gaan als je ze direct bij elkaar zet, alleen is dat moeilijk te voorspellen. Zorg er in elk geval voor dat je andere kat voldoende aandacht krijgt en genoeg verstopplekjes heeft, ook beneden. Je zou je kitten regelmatig in een andere ruimte kunnen zetten en je kat naar beneden brengen zodat ze elkaar niet tegenkomen, maar ze wel elkaars geur leren kennen. Je kitten kent de geur van de kat al, maar andersom zal dat minder zijn als hij zich op zolder verscholen houdt. Als je dit een paar keer doet kun je zodra je kat zich op zijn gemak lijkt te gaan voelen in de ruimte waar de geur van het kitten hangt, je kitten er voorzichtig bij zetten. Bijvoorbeeld eerst achter de deur, of elk aan één kant van de kamer. Zorg er in elk geval voor dat als je ze bij elkaar in dezelfde ruimte zet, er genoeg ruimte is om weg te kruipen, ook de hoogte in. Je kat zal misschien vanaf een hoge en veilige plaats alles willen overzien voor hij daadwerkelijk kennis gaat maken. Of het echt 'goed komt' is niet te zeggen. Je bent schijnbaar wat abrupt geweest in je introductie van het kitten, maar soms gaan introducties toch in één keer goed. Sommige katten blazen een paar dagen tegen elkaar en liggen daarna voortaan samen in één mand, anderen tolereren elkaar zolang ze elkaars ruimte respecteren, weer anderen blijven vijandig tegen elkaar.

Zeker, maar dat ligt er aan of jouw kat dat wil. Ik heb een oude kater van 14, die eerder van mijn ex was, en volgens hem echt geen andere katten kon verdragen. Hij is 12 jaar alleen op het erf geweest. Na de scheiding heb ik de kat meegenomen, en op het erf waar wij toen kwamen dienden zich spontaan een moederpoes met kitten aan. Hij was eerst wat afstandelijk maar accepteerde ze verder zonder moeite. De familie heeft zich inmiddels uitgebreid, en we maken nu dagelijks foto's van hem oude tussen de kittens, die hij keurig opvoed. Van andere katten weet ik dat ze van schrik de benen nemen, sommigen houden zich een poos verscholen en komen dan alsnog weer naar huis. Het is tamelijk onvoorspelbaar, of de chemie van de katten overeenkomt. Wat ik met paarden vaak doen, die op de wei niet met elkaar kunnen, is ze meenemen op de trailer naar een voor beiden onbekende omgeving. Je ziet dan het effect van: goddank, jij komt me tenminste bekend voor, met meestal als resultaat dat ze op de terugweg veel betere vrienden zijn, en binnen de omheining niet meer vechten. Misschien werkt zoiets ook voor katten?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100