Kun je 2 hondjes van ruim 4 jaar en 2 katjes van 2 jaar nog samen in een huis laten wonen?

Ik heb zelf 2 chiuhuahua's nu komen er binnenkort 2 mensen bij mij wonen die 2 katten hebben. Is het mogelijk om de beestjes bij elkaar te laten wonen en zo ja hoe kunnen we dit het beste aan pakken?

Als het beter voor alle beesten is om het niet te doen dan doen we het uiteraard niet.

De katten wonen nu door omstandigheden ook niet bij hun baasjes maar bij vrienden die liefdevol voor ze zorgen,de baasjes zoeken ze zo vaak mogelijk op. Het zou natuurlijk heel fijn zijn als de katjes en hun baasjes weer samen kunnen zijn!

Toegevoegd na 7 minuten:
Eén van mijn hondjes jaagt elke kat uit mijn tuin,als we op straat wandelen wil ze ook wel naar een kat toe(ook als deze een dikke staart heeft)maar dan uit nieuwschierigheid,de ander bekijkt het allemaal op een afstandje. Beide katjes zijn bang voor bijna alles,hebben een traumatische jeugd gehad,het fijne weet ik daar nu nog niet van.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Geef de katjes eerst hun eigen ruimte met hun eigen spulletjes, en wacht tot de diertjes volkomen op hun gemak zijn, hoe lang dat ook mag duren. Ga nu in de weer met geurtjes uitwisselen dmv aaien en doekjes en dekentjes. Als de katten weer ontspannen zijn, lijn de hondjes dan aan of zet ze in een bench, en laat het aan de katten of en wanneer ze hun veilige kamer willen verlaten. Laat deze vluchtweg altijd open. Geef de hondjes iets lekkers om ze af te leiden zodra ze de katjes gewaar worden. Afhankelijk van de reacties kan je dit dagelijks uitbouwen naar meerdere uren, maar altijd onder begeleiding. Als je besluit de ho9ndjes los te laten (blijf ze afleiden met lekkers), laar dan de riem vast, zodat je zo nodig in kan grijpen. Als je zelf relaxed blijft en vooral niets overhaast maak je een heel goede kans dat het gaat lukken. Zorg wel voor voldoende hoge vluchtplekjes voor de katten. Succes! Vergeet ook niet de feliway voor in de kattenkamer.

Je geeft gelukkig alle gegevens die van belang zijn voor een beoordeling van 'buitenaf'. Katjes van die leeftijd, waar al enkele malen mee geschoven is, zullen eerst vaste voet moeten vinden in hun nieuwe omgeving. Ze moeten in de ruimte die hen ter beschikking staat alle uitwijkmogelijkheden leren kennen, zich totaal op hun gemak voelen en niet meer gestrest zijn voordat er van een samengaan met de hondjes sprake kan zijn. De geur van de hondjes hangt in het huis, en als ze niet aan honden gewend zijn is dat ook een extra hobbel die genomen moet worden, wat gewenning behoeft en deel zal moeten gaan uitmaken van hun leefomgeving. Honden kan je makkelijker naar je hand zetten. Nee is nee. Maar als je een paar keffers hebt, dat bij ieder onraad aanslaat, verhoogt dat de integratie van de katjes niet. Is er een mogelijkheid om ze een paar weekjes in verschillende ruimtes te houden? Is er een mogelijkheid om de ruimtes te wisselen, zodat het hele huis de katten eigen wordt? Zijn er in het huis plaatsen waar de katten hun heil hogerop kunnen zoeken, daar waar de honden hen niet kunnen bereiken? Gaan de honden dan onderaan de hoge zitplaats staan keffen totdat de katten totaal over hun toeren gaan zitten blazen? Je ziet, makkelijk wordt het niet, maar met veel geduld en goed opletten op alle reacties is er best een mogelijkheid om het tot een goed einde te brengen. Je kunt ook een feromonenverdamper in de ruimte van de katten aanbrengen, zodat de gewenning wat natuurlijker geschiedt. Denk erom, de katten kan je niet gebieden kalm te zijn, de honden wel. Veel hangt dus ook af van jouw leiderschap en overwicht op de honden. Daarbij moet je voorkomen dat je angstsignalen uitzendt en zeker NIET je stem verheffen. Rust en kalmte kan het hele proces redden. De rest van het verhaal laat ik aan Rieneke over. ;) Toegevoegd na 5 minuten: Rieneke en ik waren gelijk met antwoorden. Grappig hoe we elkaar aanvullen. SUCCES!

Ja, katten en honden kunnen samenleven. Het best is natuurlijk dat ze dit leren als kitten tijdens de socialisatieperiode. Maar in principe is het ook op latere leeftijd mogelijk als zal het wenproces dan meer inhouden. Over het algemeen zal het zelfs makkelijker zijn de katten aan vreemde honden te introduceren dan aan vreemde katten. De relatie met deze andere diersoort is namelijk helemaal anders. Zorg hoe dan ook dat je er zelf voldoende moeite in steekt om het wennen aan elkaar te laten slagen. Zorg dat alles veilig gebeurt en dat de dieren niet achter elkaar aan kunnen gaan jagen. Je zal inventief moeten zijn om ervoor te zorgen dat de honden en katten elkaar leuk gaan vinden. En uiteraard: als dat goed gaat moet er een beloning volgen. Het belangrijkste om deze uitdaging aan te gaan: zorg dat je woning zowel aan de behoeften van je katten en je honden voldoet. Als je dat namelijk GOED aanpakt zijn de slaagkansen het grootst. Oftewel: ga het dus ook niet te ver zoeken en blijf voldoende stilstaan bij wat je honden en katten ook afzonderlijk nodig hebben. Verder is er helaas geen vast recept, het invullen zal je moeten doen a.d.h.v. je eigen persoonlijke situatie. Doe het zeker niet op je alleentje, zorg dat er bij de eerste introductie meerdere mensen bij zijn en overleg met elkaar. Samen sta je sterk. (als het voor de dieren te druk en te stressvol wordt, zorg dan dat de personen die teveel zijn zich in een andere kamer bevinden. Zij kunnen dan inspringen of ter hulp schieten wanneer het nodig moest zijn en bovendien (ook niet onbelangrijk) er zijn voor jou. Stel dat het niet meteen blijkt te lukken, kan je jezelf even afzonderen van de dieren moest het je teveel worden zonder meteen alleen te zijn. En wie weet heeft 1 van de anderen dan wel hét idee om het wenproces met succes opnieuw in gang te steken). En denk er om: je hebt ervaring met zowel honden en katten. Je weet hoe je op de reacties van beide moet reageren wanneer ze aan vreemde dingen worden blootgesteld. Wel, wanneer ze aan elkaar worden blootgesteld is dat niet anders...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100