Kan ik met mijn kat heen en weer reizen tussen mijn huis en mijn vriend? Ik ga daar vaak voor een weekend heen en wil de kat in een reismand mee.

Kan dat met een jonge kat? Raakt ze gewend aan het reizen in een mand en af en toe een weekend bij mijn vriend in huis te zijn?
Ze zal verder niet naar buiten gaan, rijden veel te veel auto's door de wijk.

Ik kan de kat niet zo lang alleen laten, dus ik had dit bedacht, maar is het niet te stressvol voor een kat?

Toegevoegd na 8 uur:
Het gaat niet om elk weekend, maar ongeveer 1x in de 2-3 weken, vrijdagavond weg en dan zondagavond weer terug. Circa 40 minuten met de auto.
Mijn vriend komt natuurlijk ook wel eens hier heen, maar we wisselen het af.

De kat een weekend alleen laten lijkt mij wat te lang.

Toegevoegd na 8 uur:
Het gaat om een JONGE kat, ik heb nu nog geen kat, maar ik wil er misschien eentje nemen binnenkort. Wil graag goed voorbereid zijn hierop, vandaar dat ik zo mijn opties bekijk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Allereerst, als je een binnenkat wil, overweeg er dan twee te nemen. Alleen levende binnenkatten raken sociaal gehandicapt, je ontneemt te diertje zo erg veel. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een kat beslist geen solitair dier. En haal het beestje ajb niet met 7 weken in huis, ook al mag het volgens de wet vanaf die leeftijd. Je vergroot de kans op latere gedragsproblemen zo enorm. Een week of 13 is echt wel het minimum, het kitten heeft deze tijd nodig om van alles te leren van moeder en nestgenootjes. Dan wat betreft het heen en weer reizen. Een kat is een enorm territoriaal ingesteld dier. Dat wetende, begrijp je al dat je de kat hier niet echt een plezier mee doet. Wil je het toch, dan zou ik heel goed kijken naar het karakter van de kat die je in huis haalt. Ga echt op zoek naar een zelfverzekerd en laconiek katje die niet zo snel van slag zal geraken. Ook hier weer: twee vriendjes kunnen erg veel steun aan elkaar ontlenen.

Als je kat dit van jongs af gewoon is, is dat geen enkel probleem. Let wel: van jongs af betekent: jonger dan 4 maanden. Let wel dat je kat niet aan 1 ding moet wennen, maar aan vele kleine dingen. Wen je kat er dus aan in kleine stapjes. Verder moet je er gewoon op toe zien dat zowel bij jou als je vriend aan alle behoeften van je kat voldaan worden. Toegevoegd na 10 uur: Als het om een jonge kat gaat, neem ze dan in huis van zodra dit kan (= 7 weken). Dan kan je nog optimaal van de tweede socialisatieperiode genieten en de kat gewoon maken wat ze gewoon moet worden bij jou. Doe dan ook gewoon waar je jezelf het beste bij voelt. Is dat de kat telkens meenemen? Geen probleem, als ze dat van jongs af gewoon is. Is dat de kat af en toe een weekend alleen thuis laten? Ook geen probleem als ze dat van jongs af gewoon is... Al begrijp ik je voorkeur om de kat mee te nemen. 40 min is niet lang. Zeker als de kat een auto gewoon is. Ook dat best zo snel mogelijk gewoon maken. Hoewel een kitten pas vanaf 7 weken definitief bij de moeder weg mag, kan het geen kwaad om vanaf 3 weken de kitten al voor korte periodes van de moeder te scheiden. Wij hebben bij onze kat van die gelegenheid gebruik gemaakt om tussen de leeftijd van 3 en 7 weken elke week blokje rond te rijden met de wagen.

Dit is geen goed idee. Had je hond, geen enkel probleem, maar met een kat kun je daar beter niet aan beginnen is een grote ellende voor een kat die iedere verandering in zijn leven als zeer stressvol ervaart. Je zegt dat je het weekend weg wilt, dit is zaterdag en zondag? Dat zou geen probleem zijn, maar wellicht is een betere oplossing om een tweede kat er bij te nemen, zij kunnen elkaar dan gezelschap houden. Antwoord Nee, heen en weer reizen en tussentijds in een ander dan het eigen huis te moeten verblijven, geeft zeer veel stress aan een kat. Een betere oplossing zou zijn om er een 'maatje' bij te nemen zodat je kat gezelschap heeft wanneer jij bij je vriend bent in het weekend. Nog betere oplossing zou zijn als je vriend naar jou toe kwam, maar dat is wellicht geen optie. Succes! Toegevoegd na 7 uur: De kat een weekend alleen laten is vele malen te prefereren boven een kat die volledig gestresst iedere keer in de reismand tussen twee huizen in de auto jammerend mee moet. Een kat die naar de dierenarts mee moet in de reismand zit ook te jammeren, dat is voor hun gezondheid, kunnen we niet achterwege laten, maar dit zelfde effect roepen we op voor een weekendje weg... [en dan gaat het alleen nog maar over de reis]. Bij aankomst niks eigen huis, nee een ander huis met andere luchtjes en .... nee dus. Misschien was het gelukt als de betreffende kat veel jonger bij aanvang van dit avontuur was geweest, maar een kat die niet jong meer is hier in storten... Ik zou daar echt niet meer mee beginnen.

Dan zou je de kat wel binnen moeten houden dan zou het wel kunnen. Maar ik zou het wel aankijken of het niet te veel stress bezorgd anders kan je beter een ander lief baasje voor je kat zoeken.

Ik weet het niet uit ervaring, maar ik denk dat het geen kwaad kan. Het is op zich goed om een kat te laten wennen aan een draagmand/-koffer, zodat hij/zij daar in ieder geval niet bang voor is. Veertig minuten vind ik te overzien. Ik zou het een paar keer proberen. Als ze na 4x vervoeren de 5e keer (nog steeds) gestressed is, heb je je antwoord. Die 4x kunnen dan geen kwaad.

Normaal zou dit geen probleem zijn, maar misschien is het een idee te kijken wat er gebeurt als je het eens probeert. Maar als je de kat daar niet naar buiten laat is het ook een idee om als je gewoon thuis bent te kijken of de kat bij jullie thuis veel naar buiten gaat, kijk of het een binnen- of een buiten-kat is, als het een buiten kat is is het best stressvol als je hem meeneemt, want dan wil hij deheletijd naar buiten en als het dan niet lukt raakt hij in paniek.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100