Wat moet ik doen om mijn landschildpad te helpen?

Ik heb sinds vorig jaar, augustus, een 2 weken oude Russische vierteen gekocht. Een super lief klein schildpadje

Nu zijn we bijna een jaar verder, en is hij amper gegroeit. Daarbij is zijn zachte schild nog steeds heel erg zacht, volgens de kweker zou dit na drie maanden over gaan. Bij mijne is het sinds kort erger. Vooral het onderschildje is sinds 2 dagen opvallend zacht.

Als je op de foto's kijkt, zie je ook dat zijn onderschild wat schade heeft. Dit heeft hij al vanaf het begin dat ik hem had, en lijkt geen schimmel te zijn of iets.

Hij is ook erg lusteloos, altijd moe, eet heel slecht, drinkt wel heel veel.
Zo ziet een kleine periode van zijn dag eruit: Wordt wakker, loopt naar drinkbankje, valt in slaap. Word wakker, drinkt wat, valt in slaap. Wordt wakker, loopt naar eten, valt in slaap. Wordt wakker, eet wat, valt in slaap. Wordt wakker, gaat terug onder de lamp, valt in slaap.

Ik geef hem extra vitamine, eerste vitamine mineralen van 'Turle Vit' en sinds een paar weken geef ik poeder D3+Calcium van 'Exo Terra'. Maar omdat hij zo weinig eet, krijgt hij, naar mijn mening, te weinig ervan binnen. Dus omdat hij zoveel drinkt, heb ik die mineralen ook in zijn waterbakje gedaan.

Sinds een paar dagen, ligt hij bijna altijd in zijn waterbakje, waar dan nog water in zit. Vandaar dat hij misschien nog zachter dan normaal aanvoelt, omdat hij zichzelf niet de kans geeft, zich op te drogen.

Wat kan ik nog doen?
(heb ook nog lamp met uv straling = +- 30 graden in terrarium)

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je twijfelt over de gezondheid van je schildpad dan moet je uiteraard naar de dierenarts. Dat is de enige die kan zeggen wat er met het beestje aan de hand is. Het zou echter kunnen zijn dat het aan de winterperiode ligt. Dan houden ze namelijk een winterslaap of winterrust. De kleinere dieren vooral een winterrust. Ze slapen dan veel. Het schild wordt niet keihard van deze schildpad. Het moet een beetje veerkrachtig aanvoelen. Sponsachtig is uiteraard weer niet goed. Een te zacht schild kan duiden op een gebrek aan kalk en of UV. De dierenarts kan dan een calciuminjectie geven om het tekort aan te vullen. Waar je zelf goed op moet letten is: Een gevarieerde verse voeding (alleen plantaardig en geen fruit) Een schone en ruime leefomgeving (moet voldoende beweging kunnen hebben) Geef je schildpad voldoende rust. Zeker in de rustperiode Een goede warme plek en genoeg UV (echt zonlicht is ook erg goed uiteraard) Deze schildpadden drinken over het algemeen bijna niet omdat ze normaal gesproken het vocht uit de voeding halen. Tijdens de rust periode eten ze minder en groeien dus ook minder.

Ga naar een dierenarts die gespecialiseerd is in deze dieren. Er is duidelijk iets aan de hand. Wanneer het nl. niet beter wordt met voer kan het zijn dat er een medische (en misschien ook pijnlijke) oorzaak is waardoor hij niet goed hersteld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100