Hoe komt het dat mijn vissen dood gaan?

Wij hebben nu al een tijd een aquarium staan, maar we blijven last houden van sterfte. Het water test ik regelmatig en dat is goed. Ook heb ik laatst planten erin gedaan, ik had hiervoor nep planten maar ook deze planten zijn dood.. De pomp werkt gewoon.. En de vissen doen niet raar of zo ze gaan gewoon langzaam allemaal dood. Hoe zou dit kunnen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bijna zeker ligt het aan de waterkwaliteit! Je geeft de vissen eten. Dat poepen ze voor een deel weer uit. Dat komt in het water. De bacteriën breken deze poep af en maken er andere stoffen van. O.A. mest voor de planten. Hiervan groeien de planten en geven aan het water zuurstof. Deze zuurstof is weer goed voor de bacteriën enz. enz. Heb je kunstplanten, dan gaan de afvalstoffen zich opbouwen in het water en gaan vissen dood. Ook moet je regelmatig een deel van het water vervangen door vers water. Ook moet je in je aquarium een goede werkende filter hebben, die je ook moet onderhouden. Nooit te veel vissen hebben. Ook moet je voldoende zuurstofplanten hebben. En voldoende licht er boven. Om te weten hoe het met het water gaat, meet je de zuurgraad ( PH ) De hardheid ( GH) Nitraat en nitrietgahalte. ( er is nog meer te meten) Hierdoor zal je al verkeerde waarden tegenkomen.

Of er is iets mis met de omstandigheden (lijkt mij het meest waarschijnlijk) of je zit met 'n hardnekkige ziekteverwekker (lijkt mij minder waarschijnlijk). Die omstandigheden kan je al voor een groot deel controleren a.d.h.v. je waterwaarden. Die zijn goed zeg je, maar wat noem je goed? Ik bedoel: wat zijn je waarden? En hoe test je deze? Als je je verder aan de regels van de (aquarium)kunst houdt (vertel bijvoorbeeld eens hoe je het aquarium onderhoudt) en je blijft onverklaarbare sterfte houden zou ik eens met een staaltje aquariumwater en een vis naar een gespecialiseerde dierenarts gaan. Vraag ook eens na bij de buren of iemand anders ook een aquarium heeft en gelijkaardige problemen. Dan kan je streekgebonden problemen zoals leidingwaterproblemen al uitsluiten.

Soms kan het ook te maken hebben met hoe de ligging van je aquarium, teveel aan zonlicht bijvoorbeeld? Een zonvrije plek in huis in dan ook zeker aan te bevelen

Kan ook komen door teveel schoonmaken. In het filter bouwen zich bacterie op. Die zijn nodig, deze halen de slechte stoffen uit het water en maakt het leefbaar voor de vissen. (In kraanwater leven geen vissen). Te vaak schoonmaken van het filtermateriaal vernietigt de goede / nuttige bacterie. Ook de aquariumbodem (eigenlijk overal in het aquarium) nestelen zich de bacterie. Door het schoonmaken verwijder je de bacterie en kan het aquarium niet hoge nitriet pieken opvangen en zijn ze in de minderheid waardoor zij moeite hebben om de slechte stoffen te verwijderen. Daarom is het van belang, om enkel het filtermateriaal deels te verschonen indien de filterpomp moeite krijgt om het water te circuleren. Ook het water verversen moet daarom gedeeltelijk gebeuren, normaal is dat 10% van de liter inhoud van je aquarium. Dezelfde reden is waarom een aquarium eerst een aantal weken moet ingedraaid worden, zonder vissen. http://www.visaquarium.nl/a/Aquarium-waterwaardes - Sommige waterwaardes zijn niet te meten of moeten in combinatie van andere waterwaardes omgerekend worden.

Bronnen:
http://www.visaquarium.nl/a/Aquarium-waterwaardes

Ik heb dit ook gehad. Te veel schoongemaakt. Op gegeven moment kreeg ik het water niet meer helder. De bacteriën die dat moesten doen had ik dus verwijderd en toen ik Aqua Safe in deed warenze de vvolgende dag allemaal overleden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100