Moet ik mijn kat snachts buiten laten?

Mijn kater van 8 maanden (gecastreerd) wil als het donker wordt niet meer naar binnen. Ook gaat hij steeds verder van huis. Zijn zusje (gesteriliseerd) luistert wel erg goed maar daar trekt hij zich niets van aan. Zit hij in de puberteit? Of moet ik dit accepteren? Alvast bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Gecastreerd of niet, het is heel vervelend voor mensen die niet van katten houden als ze 's nachts buiten lopen. Ze kunnen herrie veroorzaken en ze verwilderen sneller. Geef hem 'avonds nadat hij heeft gegeten (een uur of 5 nu het zo vroeg donker is) geen kans meer om er uit te glippen. Gewoon consequent zijn en er geen aandacht meer aan besteden als hij bij de deur gaat zitten. Het went binnen een week.

Je kunt ook gewoon een kattenluikje nemen en je katten de keus geven. Mijn katten gaan naar buiten en komen binnen wanneer ze dat zelf willen. De een is de hele nacht buiten, de ander een uurtje en daarna naar binnen , in de zomer de hele dacht buiten, heerlijk ze genieten ... allebei katers dus dat zegt ook niet alles. Als je de katten niet naar buiten wilt, zorg dan dat ze aan het eind van de dag honger hebben en laat ze lekker iets eten. Vlak voor het naar bed gaan is de beste tijd om nog een maaltijd te geven, daarna kunnen ze voldaan gaan slapen, probeer het maar. Alleen niet elke kat vind dit leuk... Succes ermee!

Jonge katten hebben enorm veel energie. Probeer je kat zijn energie zoveel mogelijk ook binnen kwijt te laten raken. Speel veel en lang met hem. Maak uitdagende klim mogelijkheden en verzin spelletjes waar hij geen genoeg van kan krijgen. In januari gaan de dagen lengen ( de licht uren nemen toe ) en daarmee ook de hormonen. Castratie kan helpen, maar veel katten hebben dan toch nog de drang om veel buiten te zijn. Je kunt je kater op hetzelfde tijdstip 's avonds aanleren dat je een heel lekker hapje voor hem hebt. Misschien dat hij bij een evt. ontsnapping daar toch nog voor thuis wil komen. Het is onverstandig een kat 's nacht buiten te laten. Juist in het donker gebeuren de meeste ongelukken.

Probeer eens vaste etenstijden. Dat je bijvoorbeeld om 20:00 's avonds standaard eten geeft (en natuurlijk ook een keer in de ochtend). In het begin moeten ze hier even aan wennen, maar als ze dit eenmaal door hebben is de kans veel groter dat hij rond die tijd thuis komt en dan kun je ervoor kiezen hem daarna niet meer naar buiten te laten.

Katten zijn van nature jagers. Dat is nou eenmaal het aard van het beessie. Zodra het buiten donker wordt, komt er weer een heel ander deel van de natuur tot leven. Muisjes, Vogeltjes die rustig tussen de struiken opzoek zijn naar voedsel. Misschien heeft hij dat ontdekt, en is hij daarom graag buiten snachts. Mijn kat doet het ook, vooral als ze een muizenhol ofzo heeft ontdekt, dan kan ik helemaal de pot op. Want ze wil dat mooi niet mee naar binnen, want dan zit ze de hele nacht aan mijn voordeur te krabben om naar buiten te mogen. Zo heeft ze 2 jaar geleden de hele nacht de wacht gehouden bij me buurman achter de flat. En heeft daar vervolgens een hele muizenfamilie uitgemoord (kreeg ik de volgende dag van mijn buurman te horen dat hij erg blij was met mijn poes, Toen ik vroeg waarom vertelde hij dat ze nonstop bij een muizenhol heeft gezeten, en iedere keer als er dan weer een muisje omhoog kwam, dan greep ze hem). Dus wie weet....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100