Hoe test ik mijn aquariumwater?

Hoe test ik mijn aquariumwater?

Weet jij het antwoord?

/2500

De waterkwaliteit kun je testen met teststrips of met een druppeltest. De druppeltest is het meest nauwkeurig. Te koop bij de aquariumhandel. Sommige aquariumzaken kunnen gratis of tegen betaling het water voor je testen.

Bronnen:
http://www.zooplus.nl/shop/vissen/waterver...

Het makkelijkst lijken de teststrips. Die zijn echter zonde van het geld. Ze zijn onnauwkeurig en relatief duur. Een beter alternatief zijn druppeltests, die heb je in verschillende vormen en maten. De tests van JBL zijn vrij nauwkeurig. De pH kan bovendien ook met een elektronische pH-meter gecontroleerd worden. Vergeet echter niet dat je dan ook buffers nodig hebt. Voor sommige toepassingen is een hoge nauwkeurigheid heel interessant (denk aan bepaalde doseringen), in zulk geval kan je gebruik maken van de fotometrische tests. Hoewel de moeite waard helaas duur (+/- €70 voor 1 waarde). Goedkoper (maar waarschijnlijk ook minder nauwkeurig) kan ook: zelf maken (zie link). Kortom, het hangt er vooral vanaf hoe ver je in je hobby wil gaan. En die keuze maak je zelf. Maar die teststrips raad ik ten zeerste af. Die waarden zitten er vaak gigantisch naast waardoor je het risico loopt af te gaan op totaal verkeerde waarden en dus ook totaal verkeerde dingen zou kunnen gaan doen. Dan lijkt het mij zelfs beter gewoon niet te testen en bij twijfel indien nodig even langs te gaan bij een goede aquariumzaak om het water te laten testen.

Bronnen:
http://aquariumfluisteraar.netii.net/?q=node/752

Teststrip werkt prima voor snel testen. Druppeltest is nauwkeuriger. Er zijn voor sommige waterwaardes ook meetinstrumenten / apparaten om het te testen. Het meest worden de teststrip gebruikt, omdat die veel waterwaardes meten en je binnen één minuutje al uitslag hebt. Heb je de indruk dat er een waterwaarden niet juist is, dan kun je deze het best nogmaals testen, maar dan met de druppelmethode. Voor de eerste keer testen, kan je makkelijk bij aquariumwinkel het laten testen. Neem in een klein buisje een watermonster mee naar de winkel. De meeste aquariumwinkels zullen de test de eerste keren gratis uitvoeren. Die kunnen je dan gelijk informatie geven over de waterwaardes om te verbeteren. http://www.visaquarium.nl/a/Aquarium-waterwaardes Nadat je getest hebt op verschillende waterwaardes, met teststrip of druppelmethode. Dan wil je ook weten, hoe je het moet aanpassen. Voor iedere waterwaarden is er weer een andere manieren om het aan te passen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100