Is een stervend dier warm houden pijnlijk ?

Is het warm houden van een klein diertje (vogeltje, muis) dat aan het sterven is niet pijnlijk voor het dier?. Verlengt de warmte de lijdensweg niet. En klopt het dat ijskoud verdoofd en het dier in een soort van coma brengt en zo genadiger is dan het warm te houden tijdens het stervensproces? Ik heb eens, voor goed te doen, een stervend en gekwetst vogeltje in een doosje in de diepvriezer gelegd. Heb ik dat beestje mishandeld (ik hoop van niet, het was zeker niet de bedoeling)

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik vind dat je een goede vraag hebt gesteld. Als je zeker weet dat het diertje stervende is, dan is er inderdaad de kans dat warmhouden het proces vertraagt. Als een stervend dier onderkoeld raakt, dan is dat omdat de processen die het lichaam gewoonlijk warm houden, eigenlijk al aan het stoppen zijn. Onderkoeld raken betekent bewustzijnsverlies op den duur, waarna de dood intreedt. Als het beestje versuft is, dan is afkoelen waarschijnlijk een milde dood. Ooit worstelde ik met hetzelfde dilemma. Ik vond een nest jonge, nog kale muizen, die ik uiteraard niet groot wilde laten worden in huis. Verdrinken vond ik te wreed. Gelukkig vroor het dat het kraakte buiten en dus heb ik de diertjes in een emmer buiten gezet. Daarna gingen ze dood. Hoewel ik geen muizen in huis wil, was ik niet erg gelukkig met deze actie, maar ik beredeneerde dat de diertjes zo geen pijnlijke of benauwde dood hebben gehad. Dat zou bij verdrinken anders zijn geweest.

Het is waarschijnlijk een mes dat aan twee kanten snijdt. Warm of koud heeft invloed op de snelheid van chemische processen. Hoe kouder, hoe trager deze processen lopen. Trage processen zorgen er dus ook voor dat de 'pijnontwikkeling' minder is. Het dier zal dus minder pijn hebben als je het in de diepvriezer legt, net zoals je zelf als je gekwetst bent er ijs op legt. Let wel, minder pijn is niet geen pijn. En aan de andere kant zal die kou er ook voor zorgen dat het stervensproces trager verloopt. Dus het dier heeft dan wel minder pijn, maar wel langer.

Hoi, In mijn beleving is ook het bevriezen niet humaan. Stop je hand in de vriezer, kijk eens hoelang je dit volhoudt zonder pijn te krijgen. In de reacties is benoemd, door het diertje de kop in te slaan. Hoe erg dit ook klinkt, maar dit is de meest pijnloze, en dus humane manier. Vraag eens naar mensen die dieren hobby matig houden, die zullen je nooit adviseren een dier in te vriezen. De intentie is uiteraard goed bedoeld, maar kies voor een volgende keer een oplossing die minder pijnlijk is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100