Kan ik een kat 's ochtends naar buiten laten als ik naar mijn werk ga en hem pas weer naar binnen laten als ik thuis kom?

Ik ga in een appartement wonen zonder tuin of balkon. Het lijkt me zielig voor de kat als hij nooit naar buiten mag, maar het lijkt me ook zielig als hij verplicht de hele dag buiten moet zijn tot ik weer thuis ben (vooral 's winters).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn 2 problemen * niet naar buiten kunnen/altijd buiten zijn/eten+drinken * alleen zijn / verveling Als je in een flat gaat wonen zonder tuin/balkon, is het een binnenkat die jij hebt, niet een buitenkat, dus je moet goed nadenken wat je gaat doen. Het is namelijk niet helemaal onmogelijk om van een buitenkat een binnenkat te maken, maar het is ook niet erg diervriendelijk een dier dat "buiten" kent voortaan alleen maar "binnen" te houden. Een kat die je steeds buiten zou laten, heeft geen eten of drinken. Dat kan niet. Er moet altijd water zijn, vers water, en een kat eet niet 2 keer per dag, maar 15 à 20 keer kleine porties, een kat heeft een heel klein maagje, kan in een keer dus ook niet veel eten. Als je besluit er dan maar een binnenkat van te maken, dan krijg je een probleem, omdat katlief zich te pletter zal vervelen in een flat in z'n eentje, oplossing : zoek een maatje, een vriendje voor hem, risico dat anders ook je meubels/behang en andere spullen vernield worden uit verveling... Kijk in het asiel en zoek een ongeveer even oude kat. Laat je adviseren, maar blijf bij dezelfde leeftijd, dat is echt het beste. Advies Buitenkat kan binnenkat worden, maar liever niet, is niet diervriendelijk. Buitenkat moet 24/7 beschikken over vers water en voedsel. Binnenkat heeft vriendje [even oud] nodig, moet spelen, verveelt zich anders en dat leidt tot het slopen van spullen. Succes!

Er zijn genoeg katten die nooit buitenkomen . Het ligt er maar net aan wat jou kat gewend is En daarbij , je kunt het altijd proberen om er een binnenkat van te maken

Ik zou het nooit doen. Een kat zonder vluchthaven is zo vreselijk kwetsbaar. Behalve door auto's te worden overreden, kan hij fietsers laten vallen door plotseling over te 'vliegen'. Hij kan door katers worden aangevallen en moeten vechten. Daardoor angstig worden en verwond raken. Het lijkt mij absoluut geen goed idee om hem de hele dag buiten te laten zonder toezicht of kans om te ontsnappen aan de gevaren van de omgeving.

Naar mijn mening hangt dat vooral heel erg van de kat af. Ik heb er twee: één die zich echt hééél zielig voelt als hij toevallig besloot dat hij naar binnen wilde terwijl ik een uurtje weg ben, en één die zich met name bij mooi weer soms maar twee keer per etmaal binnen laat zien: om te eten. Hij slaat zelfs de redelijk vaste eetmomenten die we hier in huis hebben over dan en blijft gewoon buiten zolang hij dat wil. Dat laatste is in de winter trouwens wel anders, dan is hij ook wat meer binnen. Als ik weg ga (maar ik kan niet meer dan halve dagen werken dus dat is nooit heel lang) dan zorg ik er bij voorkeur voor dat die eerste binnen is en de tweede buiten. Dat is de plek waar elk van hen het langst tevreden blijft, zeg maar. Verschil is wel dat mijn buitenkat vaak ook wel naar binnen kan als hij wil, én dat ik een tuin heb, waar hij dan ook zeer dankbaar gebruik van maakt (hij heeft er als het ware een 'nest' gecreëerd waar hij ook 's nachts veel slaapt omdat hij er wat beschut ligt). Ik zou als ik jou was kijken of het mogelijk is om een kattenluik of een andere in- en uitgang voor je kat te creëren. In mijn vorige huis had ik schuiframen die ik goed een klein stukje open kon doen en vervolgens blokkeren zodat ze niet verder open konden. Als ik dan een halve dag of langer weg was, zette ik het keukenraam op een kier zodat ze er nét door konden. De keuken lag niet aan de straatkant dus dat was relatief veilig, bovendien valt er bij mij toch niks te halen ;-). Misschien kun jij zoiets creëren? Je zou - afhankelijk van de verdieping waar je komt te wonen - zelfs een constructie met een trapje naar beneden kunnen maken bij een raam. Kan niet overal natuurlijk, maar je ziet het wel eens. Of maak een kattenbalkon. Ik bedoel dan niet een balkon vermaken tot kattenbalkon, maar zelf iets (laten) maken aan de buitenkant van één van de ramen dat verder netjes dicht zit en bereikbaar is door het raam, zodat hij veilig een luchtje kan scheppen. Kan dat allemaal niet en lukt het óók niet om hem het binnen-zijn te leren, (door vooral veel klim-mogelijkheden te maken in huis, genoeg speelgelegenheid óf eventueel een maatje voor 'm te vinden) dan zou ik er in elk geval voor zorgen dat hij bij de voordeur een veilig plekje heeft waar hij wat hoger en beschut kan zitten als jij weg bent. Of een lieve buurvrouw vinden die vaker thuis is, en die een sleutel geven om de kat binnen te laten als het bijv. slecht weer is.

Een kat s morgens naar buiten en s avonds weer naar binnen is niet diervriendelijk,hoewel veel mensen het doen. Maar dan maak je er een zwerver van en dat kan nooit de bedoeling zijn. Neem er een katje bij en laat ze dan als je thuis bent voor het open raam met een hor of kattengaas als het warm is,dan hebben ze toch frisse lucht . Een kat vindt binnen net zo leuk als buiten,maar dan heeft hij wel speelgoed nodig,zoals een krabpaal en je moet hem genoeg aandacht geven.

Nee, sowieso als je gaat verhuizen. En jij dan weg bent en hij is buiten dan gaat hij opzoek naar zijn vorige huis. Je kat kan opzoek gaan naar een andere kat een mannetje gaat een vrouwtje zoeken. En vrouwtjes op kittens te krijgen. Dus de conclusie is je kat gaat weglopen. En meestal daarna weten ze de weg niet meer terug en verdwalen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100