Jong kauwtje gevonden: hoe zal ik ermee omgaan?

Het zat midden op de weg; ongewoon stil; liet zich gewoon oppakken; er zwierf een poes omheen; heeft 'm misschien al aangevallen? Het kauwtje is nog steeds erg mak, voelt zich ook wel op z'n gemak, nu, pikt wat in het bevochtigde biscuitje dat ik 'm voorhoud, maar slikt niet. Van het bakje water drinkt ie ook niet. Maar z'n gang laten gaan? Weet ie al wel hoe hij drinken moet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je moet m gelijk weer "vrij" laten. Vogel moeders en vaders houden zich vaak schuil als er gevaar dreigt en komen later weer naar hun jongen. Het lijkt alsof ze zielig zijn maar dat is meestal niet zo. Als ze naar mensen ruiken stoot de moeder/vader ze vaak af. Dus een tip voor de volgende keer: gewoon niets mee doen en zo laten. Toegevoegd na 2 uur: We hebben allebei gelijk. Alleen geldt het toevallig alleen niet voor een kauw. Maar wel dus voor andere vogels. Dit is uit de bron van de vogelbescherming.

Bronnen:
http://www.vogelopvangdelft.nl/vogel.html

Kauwen, Corvus monedula, zijn populaire vogeltjes bij sommige mensen. Voor anderen is het ongedierte. Jonge kauwtjes belanden niet zelden als huisdier in de huiskamer. Hiervoor zijn ze echter niet geschikt, zeker als ze groter worden leveren ze problemen op. Daarbij is het houden van kauwtje verboden. Kauwen eten vrijwel alles wat ze kunnen vinden. De kauw is een echte alleseter. Hij eet insecten, zaden, vruchten en kadavers. Ook afval zoals brood patat op straat eet hij graag. Met wat geduld zou je hem mogelijks kunnen houden,maar anderzijds is het blijkbaar verboden.

Bronnen:
http://dier-en-natuur.infonu.nl/vogels/449...

Kauwtjes kan je prima grootbrengen en later terugbrengen in de natuur. Ze worden in vrijwel alle gevallen opgenomen in de groep, heb er zelf 3 rond mijn huis vliegen welke we met de hand grootgebracht hebben. Op i-net is voldoende te vinden over het grootbrengen van jonge kauwtjes. Dat ze verstoten zouden worden doordat ze naar mensen ruiken is klinkklare onzin. Uiteindelijk kiezen ze zelf de vrijheid en gaan weer op in de groep.

Vloog er geen hele zwerm kauwen boven je hoofd? Als dat niet het geval was, dan denk ik dat er kans bestaat dat het diertje iets mankeert en verstoten is. Hoewel hij natuurlijk ook aan de aandacht van de ouders ontsnapt kan zijn. Of hij al zelf kan eten en drinken hangt er vanaf: heeft hij een nog ietwat pluizig hoofd, en een gele streep langs de snavelrand? Dan is het nog een jong wat gevoerd moet worden. Geschikt is katten- of hondenvoer uit blik, of rundergehakt met een rauw ei erdoor. Geweekte brokjes kunnen ook. Op een sateprikker doen, en de snavel aantikken: als het goed is spert hij de bek open, en kan je het voer naar binnen stoppen. Wil hij niet, dan niets forceren. Hou het beestje verder schemerig, in een dichte kartonnen doos, of een emmer met een doek erover. Breng het zo snel mogelijk naar een vogelopvang, of laat de dierenambu de vogel ophalen. Succes!

hallo! wij hebben een paar maanden geleden ook een paar kauwen gehad. ik zou ze natte kattenbrokjes(soort van papje van maken) geven wat wij ook deden is bij de apotheek naaldloze spuiten halen(zijn gratis of 20 cent(niks dus) en daarmee de kauw eten geven en de kauw haalt zijn water uit zijn eten dus het eten ook goed natmaken en ik zou de kauw ook een nestgevoel geven dus een lekker knus plekje met veel handdoeken en wol etc. en in welke regio woon je eigenlijk want als het niet lukt zouden wij de kauw ook wel willen verzorgen

Jonge kauwen leren vliegen vanaf de grond,is het dier gewond dan kun je de dierenambulance inschakelen verder anders beter met rust laten ,de ouderdieren houden hun jong goed in de gaten maar eenmaal op de grond voederen ze het niet meer

tja, lastig geval..al veel hulpvolle reacties zie ik, wat ik zou doen is een (sla)bak ofzo kopen, en daar een nestje van maken. als je huisdieren hebt op een tafel zetten of in een andere kamer. voeren met katte-of hondenvoer, en vooral dingen opzoeken!

ik heb ooit een duifje gevonden die was met het hele nest uit de boom gevallen eigenlijk moet je hem dan gewoon laten liggen maar iemand had hem al gepakt en geaaid, dan ruikt hij niet meer vertrouwd voor zijn ouders en zorgen ze niet meer voor hem en dan gaat hij dood dus toen hebben we hem naar bonte piet gebracht (een opvangcentrum) dus als hij nog niet is aangeraakt moet je hem gewoon laten liggen dan komen de ouders vanzelf wel weer terug. wel af en toe in de gaten houden of er geen kat ofzo aankomt maar anders moet je hem naar een opvangcentrum brengen dan kan je bijv debonte piet doen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100