Hoe krijg ik mijn agapornis van een klein half jaar stil(ler)?

Mijn vriendin heeft een agapornis genomen en ik ben onlangs bij haar ingetrokken. Omdat ik in deze regio nog geen baan heb, ben ik veel thuis. De agapornis, die sinds maart hier in huis is, staat op een kast in de woonkamer. Als ik thuis ben, kan hij (of zij) gerust UREN achter elkaar schreeuwen/krijsen/piepen. Ik word hier knettergek van en zou graag van iemand horen hoe ik kan zorgen dat hij, op lange termijn, rustiger wordt. Een tip als "een doek erover heen" is dus niet geschikt voor lange termijn. Ik negeer hem al als hij krijst (op internet gelezen), maar dit helpt niet. Hij wordt alleen stil als ik hem eruit haal, maar ik zoek het niet om hem de hele dag achter m'n reet aan te hebben waggelen, z'n poepjes op te ruimen en hem constant in de gaten te houden (niet op de bank etc).

Ik hoop dat één van jullie DE tip heeft om de agapornis af te leren zo hard (en véél) te krijsen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Bedenk allereerst eens wat de reden is van het vele gekrijs. Het zou zo maar kunnen dat het een schreeuwen is om aandacht, liefst van een soortgenoot, maar bij gebrek daaraan van jou. Goede kans dat het beestje zich de tandjes verveelt. Speel je met hem, en heeft hij speeltjes die je wisselt, en af en toe een wilgentak? Zo'n vogeltje heeft ook z'n behoeften. Kom daaraan tegemoet, en hij zal rustiger worden. Toegevoegd na 11 minuten: http://www.licg.nl/kp/dieren/vogels/vogels/dwergpapegaai.html

Tien tegen een dat het een agapornis rosecolli is. Die schreeuwen het hardst. Dat is de groene met de rode kop. Het is de meest gehouden agapornis, maar ook de luidruchtigste. Die kan je speeltjes geven wat je wilt, maar eenmaal gewend aan krijsen, zal je dat niet meer afleren. Ze willen een partner om aandacht aan te geven en van te krijgen, maar zelfs dan blijft het een lawaaierige vogel. Het is niet alleen het lawaai, het is ook de door merg en been gaande toonhoogte. Sommige mensen kunnen daar echt ziek van worden. Nee ik heb voor jou geen andere oplossing dan de vogel wegdoen of op een andere kamer zetten, maar als hij helemaal alleen zit wordt het alleen maar erger.

Een agarponis is geen stil dier. Ik hoop dat je daar op voorhand rekening mee hebt gehouden. Te luidruchtig is natuurlijk ook niet goed en zoals je zelf al aangeeft wordt ie stiller als je met 'm bezig bent. Wat aangeeft dat het gekrijs waarschijnlijk uit verveling is. En voor die verveling is jou vriendin eigenlijk verantwoordelijk door 'm geen speeltjes te geven in z'n kooi! Probeer daarom veel met 'm bezig te zijn. Natuurlijk kan je niet van jezelf verwachten dat je altijd met 'm gaat bezig zijn dus zorg ervoor dat ie zich ook niet verveelt als jij geen tijd hebt om met 'm bezig te zijn, dus voorzie 'm toch maar van voldoende speeltjes in z'n kooi en spullen om zichzelf mee bezig te houden.

ik heb zelf een groenwangparkiet (pyrrhura hypoxantha), en die kan ook behoorlijk schreeuwen! vaak is het gwn een uurtje, s'ochtends, en/of s'avonds. als dit niet het geval is, kan het schreeuwen om aandacht zijn. halen jullie het beestje er wel vaak genoeg uit? is hij al tam? heeft hij/ zij water en voer? ik zou als hij nog niet tam is, het niet aanraden om er nog een bij te nemen, vooral omdat hij dan meer focust op zijn partner dan op jullie.. m'n vader heeft bv. birdie ( naam van m'n vogel ;p) leren fluiten, en nu is het al een stuk stiller, en schreeuwt ze vooral s'ochtends, en s'avonds gaat ze dan fluiten :) fuut- fiew hahaha.. miss is dit een oplossing? hopelijk gaat ze minder schreeuwen :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100