onze hond reageert zeer agressief bij oordruppelen. Wat kunnen we doen?

Onze hond heeft ontstoken oren, dus oordruppelen is nodig. Maar wat we ook doen. Ze sparteld zo erg dat we de oordruppels onmogelijk kunnen inbrengen. Bijten, gillen. We drukken haar plat, we grijpen haar in haar nekvel en er lukt nog steeds niet. Ze heeft mij al gegrepen. We zijn echt wanhopig, want die oordruppels moeten!

Toegevoegd na 38 seconden:
het is een middelkleine hond, cairn terrier (formaat van een jack russel)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Probleem is nu, dat ze bang is gemaakt. Als jij opeens in je donder wordt gepakt, platgedrukt en (waarschijnlijk) toegeschreeuwd, niet begrijpend waarom en ook geen benul hebt van de noodzaak van oordruppels, dan spartel en protesteer je ook ;-) Wat nu eerst moet gebeuren is die angst van haar af te nemen. Maak het interessant voor haar om het flesje uit zichzelf te komen ontdekken. Laat haar snuffelen aan de oordruppels, praat rustig tegen haar en beloon haar als ze nieuwsgierig is naar dat flesje in je hand. Doe dan het flesje even weg. Volgende stap is aan haar oortje te aaien, langzaam aan naar het oorgat. Voel daar gewoon zachtjes in, al pratend. Als dat pijn doet, dan vlak in de buurt. Het gaat erom, dat ze accepteert dat je eraan komt. Ik kan me voorstellen, dat het onderzoek bij de dierenarts ook niet zo fijn was. Ze moet dus vertrouwen krijgen, dat het okee is, dat iemand aan haar oor komt. Doe alles ook weer rustig. Wees zelf trouwens assertief en echt rustig. Niet zenuwachtig. Weet 100% zeker, dat het gaat lukken. Laat haar lekker op haar zij liggen, knuffel haar en blijf ook aan haar oor komen. Als ze echt rustig en ontspannen ligt (ze kan die heftige stresstoestanden trouwens maar kort volhouden), dan laat je haar weer aan haar flesje ruiken. Daar zit ook haar geur aan, dat kan ook meer vertrouwen geven. Als jij zover bent (rustig en kalm) dan druppel je haar oor in, onderwijl blijf je kalm en zelfverzekerd doorpraten. Beweeg ook heel rustig, zelfverzekerd en kalm. Prijs haar!!! En blijf contact houden, dus blijf aaien. Misschien gaat het allemaal niet zo vlekkeloos als boven omschreven. Dan stop je en begin je overnieuw met de eerste stap (ruiken aan flesje), dan door naar aaien en langzaamaan aan het oor komen etcetc. Kan best zijn, dat je dit proces moet herhalen. Ze moet je weer leren vertrouwen en dat kan heel snel gaan, als jij maar heel rustig blijft. Zie het als een uitdaging. Heel veel succes!

Misschien stiekem proberen wanneer je met d'r speelt bijvoorbeeld, of wanneer ze slaapt kan ook.

Bel de dierenarts en vraag of er iets anders mogelijk is en of het echt heel erg is als dit niet lukt. Dit gaat gewoon niet werken en je bent al gebeten dus dit is nu gevaarlijk aan het worden en dat lijkt mij niet de goede kant op gaan. Toegevoegd na 4 minuten: De dierenarts zal heus wel gezegd hebben dat die oordruppels moeten maar de dierenarts kan niet weten dat het zo erg is dat de hond zijn baasje gaat bijten. Misschien kan de dierenarts een roesje geven en een paardenmiddel in 1x in het oor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100