Waarom miauwt mijn kat zo luid als hij alleen is?

Mijn kat is ongeveer 8 jaar oud nu en is een kater.

Sinds dit jaar als hij alleen is dan miauwt hij echt HEEL LUID, kan het tot op de bovenste verdieping horen en het lijkt wel of hij pijn heeft of dat hij weent of zoiets.

Nu, als ik dit hoor, dan ga ik naar hem en vanaf hij mij of iemand anders ziet stopt het opeens, is z'n staart omhoog en komt hij kopjes geven.
Weet iemand hoe dat dit komt? Denk niet dat het door de pijn komt omdat als we bij hem zitten is hij altijd heel relaxed. Is dus echt als hij alleen is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Naast aandacht trekken, verveling en angst om alleen te zijn kunnen er ook medische oorzaken zijn, zoals dementie en ziektes die er voor zorgen dat de kat zich niet goed voelt. Ga dus eerst met je kat bij een dierenarts langs om te laten controleren of je kat lichamelijk wel in orde is. Het kan ook voorkomen dat je kat miauwt door stress of angst. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn, de een gemakkelijker op te lossen dan de andere. Is er geen medische oorzaak? Dan is de kans groot dat het miauwen aangeleerd gedrag is. Dat wil zeggen: de kat heeft geleerd dat veel miauwen hem wat oplevert. Dat kan een bakje voer zijn, het openen van de deur, de kat roepen, de kat aaien, maar ook tegen hem schreeuwen en hem wegjagen zijn vormen van aandacht en in de ogen van de kat dus beloningen voor zijn gedrag. Katten voelen zich ’s nachts kwetsbaarder dan overdag. O.a. door de afwezigheid van de eigenaar en door de stilte in huis en buiten worden allerlei geluiden opeens hoorbaar die er overdag niet zijn. Daarom zie je dit gedrag ook minder bij katten die in de slaapkamer mogen ’s nachts en bij katten die kattenvriendjes in huis hebben, met wie ze samen slapen. Katten kunnen ook overdag te weinig te doen hebben. Als een kat niet naar buiten kan overdag en de hele dag ligt te slapen, dan zal hij vinden dat het ’s nachts de hoogste tijd is voor actie in huis. Verveling is in dat geval de oorzaak. Koop bijvoorbeeld een krabpaal om verveling te voorkomen. Zoals ik uit jouw verhaal begrijp, zal het aandacht vragen zijn bij jouw kat.

Dit harde mauwen, dat klinkt of er ik weet niet wat aan de hand is, zie je vaak bij katten die wat doof geworden zijn, soms in combi met dementie. Test eens uit of je kat nog wel goed hoort?

Rieneke oppert al iets waar ik ook aan dacht :) Mijn antwoord is niet professioneel, maar vanuit wel veel en lange ervaring met katten (en honden) van mijzelf en in de (nood)opvang en dit keer meer op basis van intuïtie/gevoelsmatig of zo gezien je toevoeging in je reactie zonet. Wel super dat de poes nu eindelijk terug is! En ik denk dat toch best veel katten die nu gedomesticeerd zijn, sterker een band kunnen hebben met hun "baasjes/personeel", dan soms nog in boeken staat. De tijd dat hij helaas spoorloos was zal "niet zijn beste tijd" zijn geweest....mogelijk heeft hij eerder een (nu genezen) beet van een hond of ander dier (ook een rat kan je niet uitsluiten) of door kinderen/mensen slecht behandeld, of zelfs een tik van een rijdende auto overleefd.. (Als je twijfelt aan de pijn en gezien zijn reacties, dan is even controle dierenarts zeker nu wel wenselijk) Maar goed, al kan je een kat niet zoals een hond beschouwen als een roedeldier, hij heeft in een huis/gezin met mensen wel een 'eigen plek' en hecht zich aan huis EN haard (de bewoners). Mogelijk is hij nu licht dement en nog niet helemaal weer "thuis" in dit huis. Door dan soort momenten van alleen zijn raakt hij meer verward en UIT dit zich in soort van hard en klagelijk soort mauwen? Beetje vergelijkbaar met krolse katten maar veel minder heftig? Dan denk ik 'dat hij als het ware zijn "missende" huisgenootjes" aanroept! Dit doet 1 katje hier ook, maar dit was een weeskitten die ik via flesjes groot bracht en heeft wel meer rare dingen :) Ze krijst voor enige tijd behoorlijk, zodra mijn vriend achterom het huis verlaat, maar MET haar vriendjes en dit zijn dan hier alle honden!) Zodra ik haar toon dat ik er nog ben is ze vlot stil ;) Enige dat je nu nog kan doen is OF (na bezoek DA) dit proberen te accepteren, OF zien of je de kat datgene extra geeft waar voor hem bekende geurtjes nog aanzitten... (Dit helpt ook overigens met een verhuizing en dan vanuit de kattenbak een "klontje pis en poep" bewaren en in nieuwe huis weer toevoegen ;)) Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100