Hoe kan ik mijn hondje alleen laten spelen?

Ik heb een hondje van 6 mnd, hij wil de hele dag spelen. Natuurlijk speel ik weleens met hem, maar ik heb ook weleens geen zin. Hij heeft veel speeltjes maar is alleen tevreden als ik die weggooi. Kortom hij vraagt werkelijk de héle dag aandacht. Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij zichzelf kan vermaken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Jouw hond moet leren, dat jij niet altijd tijd hebt voor hem. Dus een simpel "nee" is dan voldoende, want jij bent degene, die kennelijk steeds toegeeft. Bovendien zal hij echt niet de hele dag aandacht vragen, (jonge) honden slapen ook veel. Nog iets anders: laat je hem wel voldoende uit en zijn dat ook de momenten op de dag, dat-ie zich helemaal kan uitleven? Lekker rennen en spelen met andere honden? Dat is heel erg belangrijk en je zult merken, dat-ie dan binnenshuis veel minder aandacht vraagt, omdat hij dan te moe is ;-)

Wat je zou kunnen proberen is om voor hem een bijvoorbeeld een bal te kopen die speciaal gemaakt is om snoepjes of iets anders lekkers in te doen. Natuurlijk niet te vaak, maar op deze manier is hij eigenlijk een soort van verplicht om te spelen met de bal om het lekkers eruit te krijgen. Zo vermaakt hij zich eigenlijk kostelijk zonder dat jij daar verder iets aan hoeft te doen. Ook het geven van een kluif kan een oplossing zijn. Het is misschien niet helemaal lief, maar soms zou je hem kunnen negeren wanneer hij om aandacht vraag, zo leert hij vanzelf dat hij niet altijd op het baasje kan rekenen. Ik weet niet hoelang je hem uitlaat maar een lekkere lange wandeling kan ook helpen. Zo geef je hem volop de aandacht, hebben jullie samen een fijne tijd en is hij daarna meestal ook uitgeput en zal hij lekker gaan slapen. Toegevoegd na 2 minuten: Ohja nog een kleine tip, je hebt tegenwoordig zogenaamde 'hondenpuzzels'. Werkt hetzelfde als de snoepbal, alleen moet de hond hierbij een soort van nadenken om het snoepje te krijgen. Natuurlijk is dit niet dé oplossing want continu lekkers geven is natuurlijk geen goed idee.

Spelen is een sociale bezigheid, daar heb je minimaal een tweede hond of een mens bij nodig. Je hond moet leren dat hij ook rustig moet zijn. Geheel negeren is vaak de beste optie. Spelen is trouwens niet zo maar voor de pret maar leert een hond de rang in de roedel ( jij bent de roedelleider, als het goed is). Een hond hoeft zichzelf niet te vermaken, het is geen mens ! Dus op momenten dat het jou uitkomt kan er gespeeld worden en anders is het gewoon rustig liggen of slapen.

Dat hij de hele dag wil spelen betekent dat hij veel energie heeft. Dan is het dus nodig om hem deze energie te laten kwijtraken. Als dat niet voldoende gebeurt vraagt een hond de hele dag om aandacht en als hij dat niet krijgt en dus teveel energie houdt dan kan een hond gefrustreerd raken en daardoor minder goed gaan luisteren, wat een probleem wordt als hij in de pubertijd komt. Dus negeren is niet de goede optie! het aandacht vragen is een signaal dat hij onvoldoende beweging krijgt. Wat heel erg belangrijk is: om hem zeker minimaal 3x per dag GOED uit te laten, dus minimaal bv 2x kort een half uur en MINIMAAL 1x lang een goede 3-4 kwartier. En dan dus echt hollen en rennen en balletjes gooien!! Helaas laten veel mensen hun honden veel te kort en te weinig uit. Ook erg belangrijk is het om met hem gehoorzaamheidstraining te doen, als een hond te weinig training krijgt, dan wordt hij ook daardoor onzeker en daardoor onrustiger en meer aandacht vragend. Het ene ras heeft meer beweging nodig dan het andere ras, bv bij een husky moet je minimaal wel een paar uur mee gaan lopen, boxers kunnen er ook wat van. Maar ook andere rassen hebben in ieder geval bovenstaande uitlaat/speeltijden nodig (dus ook bv een yorkie of een chihuahua ). Als je dit allemaal echt doet (dus minimaal 2 uur per dag hollen/rennen/ballen en regelmatig trainen) en je traint met hem (kan je zelf doen, lees wel dan in een boek erover wat de juiste manier is). Trainen minimaal 2x per week (volgen, zit, blijf etc) gedurende een half uur en tussendoor regelmatig zit/halt/hier e.d. Dan zul je zien dat hij een stuk stabieler wordt en daardoor niet meer de hele tijd aandacht vraagt. Een hond kost nu eenmaal tijd, gelukkig krijg je er heel veel voor terug!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100