Als je je hond niet laat plukken, verliest hij dan zelf zijn vacht?

Ik laat mijn hond plukken en ik vroeg me af wat er gebeurd als je dat dus niet doet. Komen ze dan gewoon in de rui of blijven de haren zitten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Plukken wordt vooral gedaan bij ruwharige honden. Als de vacht plukrijp is, laten de oude dekharen van de vacht gemakkelijk los. Deze oude haren worden met de hand uitgeplukt. Deze ‘oude’ haren staan los in de huid, en worden door de nieuwe haren in het haarzakje los geduwd. Plukken doet dus geen pijn, zoals soms wordt gedacht. Als je een plukvacht niet regelmatig plukt, kan de hond last krijgen van jeuk en in het ergste geval huidontstekingen. De plukvacht is een bijzondere vorm binnen de vachtstucturen. Honden die vroeger zwaar werk deden in de jacht hadden deze bijzondere haar stuctuur nodig als bescherming. De harde haren van de bovenlaag beschermde de hond tegen weersinvloeden, zowel zon als regen. En het beschermde de hond tegen het struikgewas en in nauwe ruimten ondergronds, tijdens de jacht. De onderwol diende als isolatie. Vroeger konden de honden zichzelf voorzien in de vacht verzorging door het werk wat ze dagelijks deden. Doordat ze door dichte bosjes en struiken liepen schuurde de dode, losse vacht er af. Veel interessante informatie in de twee bronnen.

Bronnen:
http://www.hondentrimsalon-kwispel.nl/wat%...
http://www.htsblaf.nl/plukken

Ja hij verliest zelf zijn vacht,maar je moet je hond dan wel goed bij houden met borstelen want anders kan het ook gaan vervilten en ben je verder van huis. Tegen de tijd dat je plukjes haar op de grond vindt,weet je eigenlijk dat je hond weer plukrijp is,maar tegenwoordig wordt er niet zo veel meer geplukt omdat de vachtstructuur is veranderd. Zelf haalde ik de tondeuse over mijn bouviers omdat er niet veel meer te plukken viel.

Als je hem niet plukt blijven de dode haren in de vacht hangen en ook in de huid zitten,daardoor word de vacht steeds dikker en komt er geen lucht meer op de huid,gevolg verstikking van de huid,het haar glanst niet meer.Als je gaat scheren verandert de vacht ook zichtbaar,de onderwol groeit er bovenuit en de kleur van de vacht wordt flets.Als je met twee vingers een plukje haar vast houd in de groeirichting en ze laat spontaan los bij de huid is de vacht plukrijp.Ik pluk nog altijd bouviers,ook voor de tentoonstelling,en diverse terriers.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100