Tips om kat af te leren dat kat overal in huis plast?

Onze kat plast overal in huis, zelfs bij ons op schoot! We worden er stapelgek van, het huis is vergeven vd vieze lucht! We weten niet meer wat we moeten doen. We hebben al speciaal voer voor m gehaald (Royal Canin) maar het probleem blijft. Het is een gecastreerde kater van 7jaar en hij doet dit sinds een maand of 3. De gezins situatie is niet onlangs veranderd

Weet jij het antwoord?

/2500

Op de website in de bron beschrijven ze het kattenbak-proces. Probeer de kattenbak eens te verplaatsen of zet een tweede bak neer. Katten doen hun behoeftes in de natuur namelijk ook niet vaak op dezelfde plaats. Het kan ook goed zijn dat hij blaasontsteking heeft of incontinent wordt. Lees voor meer gevallen even het stukje tekst op de website in de bron.

meteen een plas opvangen en naar de dierenarts brengen! ik hoop niet dat jullie het arme dier hier voor straffen, want bij het gros van de katten die onzindelijk zijn, speelt een medisch probleem een rol. de plasplekjes kan je geurvrij maken met urine off, of op de ouderwetse manier door een sopje van biotex groen een paar uurtjes in te laten trekken. vervolgens spoelen en nabehandelen met azijn.

Eerst algemeen, want meer mensen zullen met dit probleem zitten : Stap 1, als dat nog niet gebeurd is, is het dier (vooral als het een mannetje is) kasteren. Dat scheelt vaak al meer dan de helft, en de lucht wordt in elk geval iets minder penetrant. Stap 2 is proberen uit te vissen WAAROM hij zo sterk de behoefte heeft zijn 'territorium' uit te zetten / het huis te claimen. Zijn er andere dieren in huis waardoor hij zich bedreigd voelt, heeft hij genoeg plek voor zichzelf en genoeg aandacht ? En stap 3 is domweg 'zindelijkheidstraining". Dat heeft bij onze vorige kater erg goed gewerkt. 's Nachts opgesloten in een zo klein mogelijke ruimte met uitsluitend een kattenbak en eten en een klein plekje om te liggen (toilet of gangkast ofzo) tot hij het op de bak doet, en stap voor stap die ruimte vergroten. Bij ons was vier dagen in de badkamer - war ongelukjes geen schade aan konden richten - genoeg. Soms duurt het iets langer. Dan specifiek voor jouw kater : hij is al ouder, kent het huis, is gecastreerd en er is niks veranderd zeg je. Als er dan geen hormonale of psychische reden is voor het plassen zou het heel goed lichamelijk kunnen zijn. Oudere katers kunnen last krijgen van blaasgruis of andere urinewe- en nier/blaasproblemen. Ik zou er zeer beslist snel mee langs de dierenarts gaan. Als hij zelfs op SCHOOT plast, is er absoluut lichamelijk iets niet in orde.

Het in huis plassen is ongetwijfeld een van de meest voorkomende problemen bij katten. Zelfs als de kater gecastreerd of de katin gesteriliseerd is, blijft dit een veel voorkomend probleem. Wordt men met dit vervelende kattenprobleem geconfronteerd, dan moet men in de allereerste plaats lichamelijke oorzaken proberen uit te sluiten. Deze plasproblemen kunnen inderdaad het gevolg zijn van een blaasontsteking, een aandoening waar snorremans uiterst gevoelig voor is. Ook steentjes in de blaas kunnen aanleiding zijn van in huis plassen. De uiteindelijke oplossing van het plasprobleem ,vraagt uiteraard wel een bezoek aan de dierenarts. Die zal, aan de hand van een uitgebreid lichamelijk onderzoek en bloedanalyses, een sluitende diagnose proberen te stellen. Leveren deze verschillende onderzoeken geen oplossing op, dan heeft onze poes wellicht met een ernstig gedragsprobleem te kampen.

Een kat afleren overal in huis te plassen is de verkeerde instelling. Als een kat de kattenbak niet gebruikt heeft dat een oorzaak. Je zal deze moeten opsporen en oplossen. Roep hier eventueel de hulp voor in van je DA. Enkele mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld: -In de kattenbak gaan doet pijn, dus ‘liever’ elders. - Angst, bedreigt voelen, onzekerheid,... - Kattenbakvulling niet gewoon. - Kat gestoord tijdens een vorig kattenbakbezoek? - Misschien moet de kat van ver komen en kan ze het zo lang (nog) niet ophouden? De ruimte waar de kat komt dus beperken. - Plotse veranderingen in de omgeving. - ander (medisch) probleem.

Als een kat zomaar ergens gaat plassen, vooral op schoot?? Dan heeft hij een probleem. (blaasgruis / ontsteking/ nierprobleem) Je kan de plas opvangen en laten onderzoeken bij de dierenarts. Met een dieet (tegen gruis) of antibioticum (tegen blaasontsteking) is het plas-probleem zo opgelost. Bij de dierenarts kan je speciale kattenbakkorreltjes krijgen (5-6 euro). Als je de kat dan opsluit met een superschone kattenbak, met die korreltjes erin, kan je de plas "zuiver" laten onderzoeken. Het klinkt niet als een gedragsprobleem, omdat hij het ook op schoot doet. En niet sproeit. Dus iets medsch.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100