mijn kippen beginnen nu met leggen hoelang blijven de eieren vers/eetbaar?

eindelijk verse eitjes maar ja staat geen datum op dus vandaar mijn vraag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op de doos van de eieren die je in de supermarkt koopt staat een THT (tenminste houdbaar tot) datum. Deze datum is 28 dagen later dan de dag dat de eieren gelegd zijn. Een ei is trouwens pas op zijn best na een kleine week.

Daar kun je achter komen door een glas met water te vullen en het ei daarin te deponeren, blijft het ei op de bodem liggen,dan is het ei vers.

Als het gaat om eieren die je in de winkel koopt, is er uiteraard geen discussie. Alle verpakte eieren vermelden immers een houdbaarheidsdatum, dus dan weet je waar je aan toe bent. Voor eieren van je eigen kippen, weet je dat natuurlijk niet. Volgende vuistregels kunnen daarbij helpen: /1/ in de Europese wetgeving is voor industriële eieren een maximale houdbaarheid van 28 dagen vastgelegd (eieren zijn trouwens een van de weinige producten waarvoor in de wetgeving een houdbaarheidstermijn is vastgelegd). /2/ bewaring in de koelkast verlengt de houdbaarheid. In de supermarkt bewaart men meestal bij kamertemperatuur. Men wil immers vermijden dat een ei, nadat het gekoeld is, bij de consument opnieuw bij kamertemperatuur wordt bewaard. Dan ontstaat immers vochtcondensatie aan de buitenkant, waardoor bacteriën kunnen groeien en via de schaal in het ei kunnen binnendringen. Zodus: eens een ei gekoeld is, moet het ook gekoeld blijven. /3/ wassen van eieren wordt afgeraden, omdat de schaal van nature een antibacteriële laag heeft, die verwijderd wordt door te wassen. /4/ eieren van kippen met vrije uitloop zijn meestal gevoeliger voor Salmonella. Op basis van dit alles zou ik eieren van eigen kippen gedurende maximaal twee weken, ongewassen, in de koelkast bewaren, als je ze voldoende verhit voor gebruik. Voor bereidingen met rauwe eieren zoals chocomousse of tiramisu, gebruik je best eieren die zo vers mogelijk zijn. Op die manier zit je zeker aan de veilige kant.

Bronnen:
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/19473

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100