Waarom hapt mijn vis naar lucht?

Ik heb al 4 jaar 2 goudvissen en 1 sluierstaart in een bak. Al een hele lange tijd hapt de sluierstaart regelmatig naar lucht. Zeker 10 seconden per minuut. Wat kan dit zijn en wat kan ik er tegen doen? Verder zwemt hij lekker rond.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is een teken van een uitermate slechte waterkwaliteit. Mogelijk heb je er geen filter in, of is je filter te vuil, of te klein. Niet voldoende water ververst enz. Vergeet niet, dat je visjes 4 jaar geleden veel kleiner waren, dus nu veel meer vervuilen.

bij goudvissen heb je geen filter nodig, misschien is het water te warm?! goudvissen hebben koud water nodig!

Happen naar lucht is vrijwel altijd een teken van zuurstofgebrek in het water. Lucht happen kan schadelijk zijn i.v.m. de zwemblaas. Vooral sluierstaarten zijn gevoelig voor beschadigingen aan deze blaas. De zwemblaas is een flexibele blaas waar een soort gas in zit. De zwemblaas stelt de vis in staat om zich op de gewenste diepte te houden zonder zwembewegingen te maken (=energiebesparing). Overigens bezitten niet alle soorten vissen deze blaas. Door lucht happen kan lucht in de zwemblaas terecht komen en kan de vis zijn balans verliezen en scheef gaan zwemmen. Op een gegeven moment kan de blaas beschadigen en de vis daardoor gehandicapt raken. Meestal zal de vis dan sterven, al kan dit nog best lang duren. Een zuurstofpompje in het aquarium zal het luchthappen sterk doen afnemen. Al heb ik de ervaring dat sommige vissen, m.n. sluierstaarten, dit blijven doen, hoewel in mindere mate. Wat ook kan helpen zijn de zgn. zuurstofschelpen (verkrijgbaar bij o.m. dierenspeciaalzaken). Verder zou ik geen vlokken meer voeren maar speciale korrels voor sluierstaarten. Dit voer zinkt nl. naar de bodem en voorkomt dat de vissen lucht meehappen bij het eten. Maar misschien doe je dit al. De informatie in mijn antwoord heb ik van een aquariumspeciaalzaak waar ik geregeld kwam toen ik een aquarium had.

Zuurstof tekort door allerlei mogelijke oorzaken. Bij ALLE vissen dien je een filter te gebruiken zodra je niet in staat bent om een redelijk evenwicht in het onderkomen te maken/houden. Teveel voer, teveel vissen t.o.v. bak inhoud, teveel alg door rechtstreeks zonlicht enz. Een filter is een hulpmiddel om een biologisch evenwicht geforceerd weer te herstellen. Een aquarium dat de juiste planten - vissen verhouding heeft hoeft geen filter. Het is echter bijzonder moeilijk om dit te realiseren! Goudvissen in een kom hebben de grootste moeite om te overleven in hun kunstmatige wereldje. Gelukkig begrijp ik dat je een aquarium hebt en dus de mogelijkheid om je natuurlijk evenwicht eens onder de loep te nemen. Goudvissen kunnen prima leven in water op kamertemperatuur (15-21 graden), maar bedenk dat hoe warmer het water hoe sneller rottingsprocessen (oud voer, plantenresten enz) op gang komen en zuurstof onttrekken aan het water.

Tal van mogelijkheden! - Water te warm. - te weinig zuurstof - teveel koolzuur - kieuwen door ziektes (kieuwwormen, kieuwrot?) of chemicaliën die de kieuwen aantasten (meestal worden deze chemicaliën verkocht onder de naam 'waterverbeteraar') - kieuwen aangetast door ammoniak of nitriet (iets misgegaan met het filter?) - vergiftiging Elimineren is dus de boodschap!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100