Waarom wen ik niet aan mijn puppy?!

Hoi allemaal, ik zit er dus echt vreselijk mee en ik begrijp het ook niet echt... Ik ben een enorme dierenvriend. Mijn puppy is echt een SCHATJE, en toch kan ik maar niet aan hem wennen! Ik zie hoe lief hij is, soms laat hij me echt wel smelten met zijn kleine koppie en puppiestreken. Maar toch... Het lijkt wel alsof het maar niet wil klikken! Ik irriteer me gewoon aan de enorme hoeveelheid aandacht die hij vraagt. Ik begrijp hem ook niet zo goed, zoals ik mijn katten begrijp. Ik denk steeds "wat WIL je nou allemaal?!" Waarom ga je nou niet gewoon heel even liggen?! Als ik heel eerlijk ben is het 20% genieten en 80% ergernis... Ik heb hem nu 2 maanden en weet echt niet wat ik moet doen, ik krijg ook medelijden met het beestje en last van schuldgevoel als ik weer mopper of niet geniet. Hoe kan dit nou? Het is zo'n lief beestje! En wat adviseren jullie; volhouden of een ander huis voor hem zoeken? Ps: HULP gevraagd, geen kritiek.

Weet jij het antwoord?

/2500

Misschien ben je meer een kattenmens dan een hondenmens... Zo doorgaan is zielig voor de pup, want hij zal die aversie zeker voelen. Denk dat een ander huis waarschijnlijk toch beter is voor het diertje.

Ga met je puppy op puppycursus, dat kan een enorme verbetering geven, je bent intensief met je hondje bezig en leert hoe je het beste met hem kunt omgaan. Toegevoegd na 16 minuten: Waarom je niet went aan je pup, omdat je je niet verdiept hebt, in wat het hebben van een pup inhoudt, voor je je pup aanschafte, als dat dan tegenvalt, wen je er niet aan door de ongemakken. Als je je er wel in gaat verdiepen, heb je een grote kans dat het wel goed komt en je toch nog nog gelukkig wordt met een ook gelukkige pup, in het vervolg: bezint eer gij begint.

Een hond is geen kat. Vooral een pup kan eindeloos veel aandacht vragen (en heeft de eerste maanden ook heel veel aandacht nodig!). Rust, Reinheid en Regelmaat geldt niet alleen voor mensenbaby's :) Een pup van vier maanden zou al een redelijk regelmatig leven moeten hebben. Opstaan, plassen, eten, spelen, slapen. Een uurtje of twee later is het tijd voor een flinke wandeling (een half uurtje hooguit) even kroelen en weer twee uurtjes slapen. Plassen, lunch, spelen, slapen. Als je zo'n soort regelmaat opbouwt moet het goed gaan. Doe je dat? Vooral één of twee keer per dag een langere wandeling is essentieel om zijn energie kwijt te raken anders blijft hij aan je trekken. Krijgt je pup (wat voor ras?) voldoende beweging? Zit je op puppycursus? Vertel wat je zoal met hem doet de hele dag en wij adviseren je over wat anders of beter kan! Een ander thuis zoeken kan, maar wees wel heel zeker dat het een goed thuis is. Twee keer een nieuw thuis in zo'n korte tijd kan behoorlijk traumatiserend zijn. Toegevoegd na 5 minuten: Een hond is je beste kameraad, maar elke vriendschap is een kwestie van geven en nemen. Je zult dus veel moeten geven. Veel betekent niet 24 uur per dag, maar wel een aantal uren per dag 100%, en niet alleen even spelen als het jou toevallig uitkomt. Wel: niet spelen als het jou niet uitkomt (jij bent de baas) maar rekening houden met de behoefte van jouw huisdier.

Volgens mijn bescheiden mening is de voorbereiding op de aanschaf van een pup nihil geweest. Je hebt waarschijnlijk gedacht dat het fijn was om 'een schatje van een pup' te hebben, zonder je te verdiepen in het ras en de sekse van het dier. Wat verwacht je van een hond? Moet hij meedraaien in een sportief leven of alleen maar kroelen op de bank (wat ongezond is voor iedere hond). Welke maat is nodig, welk energie-niveau mag hij hebben. (Gezond is het energie-niveau te zoeken dat bij je persoonlijkheid hoort.) Ik ken honderden honden en hondjes die ik schattig vind. Maar als je me zou vragen, welke ik zelf zou willen hebben, dan zijn dat er hooguit twee van die vele honderd. Schattig is absoluut geen criterium. Je mag een pup ook de wacht aanzeggen. !8 uur rust/slaap is normaal voor een pup tot een maand of 5. Alsmaar aaien en naar de ogen kijken is totaal verkeerd. De beste les die ik ooit bij mijn eerst hond (20 jaar geleden) heb gehad: zorg dat je niet in dienst bent bij je hond. Als je de hond zijn natje en droogje hebt gegeven, zijn wandeling vast en van de lijn, de kans hebt gegeven om iedere dag een beetje meer te socialiseren binnen en buiten, dan is het rust en wegwezen op de plaats. Niet als straf, dat nooit, maar als regel en orde. Al die zaken leer je op puppyles. Ik benadruk nogmaals: puppyles is voor de eigenaar die de hond moet leren kennen, voor de eigenaar die de regels moet doorgronden zodat hij/zij niet in de fout gaat. Jij pakt het een beetje verkeerd aan. Als je het goed aanpakt en je hebt een hond gekozen die bij je karakter past, zal je zien dat de liefde voor het dier alsnog boven komt drijven. Liefde voor een dier is niet het eerste waar je aan moet denken. Pas als de hond zich op jou richt in een afwachtende houding (en niet dwangmatig en eisend), pas daarna is het tijd de hond te belonen met een aai over de bol of een kleine versnapering, maar overdrijf dat niet. Kortom, geef het nog een kans en bespreek je probleem met je trainer. Ik heb op les meer mensen zien veranderen van aarzelaars in gelukkige hondenbezitters. Zet 'm op!!

Ik vind het helemaal niet raar hoor, dat je hiermee zit. Het duurt sowieso minimaal 6 weken om aan elkaar te wennen, dat was tenminste mijn ervaring. En dan ontwikkelt een pup zich ook nog eens razendsnel, na twee maanden gedraagt hij zich al heel anders dan in het begin. Ik denk dat het voor jou heel fijn zal zijn als je naar een hondenschool zou gaan. Niet alleen voor de opvoeding van je pup, maar ook alleen dat je daar dan met je vragen heen kan. Of neem anders contact op met een gedragstherapeut. Ik stem voor volhouden, als je hondje volwassen is heb je er heus een fijne vriend aan. Maar een beetje begeleiding voor jezelf kan geen kwaad, vooral omdat het je eerste hond is. Succes! Toegevoegd na 2 minuten: Hij is nog zo jong en dan hebben ze ook veel begeleiding nodig. Heb je een bench? Sommige honden hebben echt een time out nodig, opgedrongen rust op een vaste tijd. Anders blijven ze zich voorbijlopen.

Ik denk dat je je te weinig op een goede manier met je pup bezig houdt en je daarom aan gaat irriteren. Een pup slaapt het grootste gedeelte van de dag. Is maar een half uur tot een uur wakker en moet dan weer slapen. Je moet ook leren wat je hond wil, wat hij bedoelt, maar je moet je hond ook leren wat jij wil. Het is belangrijk om een bench te gebruiken, voor de rust van je pup en de rust van jezelf. Ga naar een goede puppy training!! Daar kan je alles leren en terecht met al je vragen. Koop een goed boek, bijv het boek: hij wil dat, en ga je eens goed inlezen. Je hoeft een pup niet de hele dag bezig te houden, ze moeten ook zichzelf kunnen vermaken. Als je dit allemaal hebt gedaan en het gevoel komt er niet, zoek dan zo snel mogelijk een nieuw huisje voor je pup!

Bronnen:
http://www.nickita.nl/nieuws/het-boek-hij-wil-dat

Nou Doodie je krijgt er wel van langs zeg. Jammer ! Gelukkig krijg je ook advies waar je wat aan hebt, maar zelf denk ik dat je inderdaad meer een kattenmens bent. En ik ben bang dat je niet aan je pup zult wennen. Ondanks alle drama die je over je heen krijgt hier, kies voor jezelf en zoek een goed huis voor je pup. Dan zijn jullie allebei beter af. Ik heb niet de indruk dat je onbezonnen te werk bent gegaan. Je hebt je gewoon vergist. Je kunt beter bijtijds op zoek gaan naar een ander huis. De pup went snel genoeg. Succes ermee en natuurlijk sterkte. Het is verdrietig genoeg.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100