Kan ik sproeien van katten afleren?

Ik heb in korte tijd 2 katten met blaas ontsteking gehad (en 1 had ook kristallen in de urine)
Beide gaan sproeien en/of plassen op "verkeerde" plaatsen als ze blaasontsteking hebben.

Normaal is het geen probleem: als de blaasontsteking over is, is het plas-probleem ook weer over.

Beide zijn nu weer gezond.
Maar ze blijven op 1 TV meubel sproeien. (onbewerkte teak)

Ik heb 2 vragen:
- Kan ik het sproeien op een of andere manier weer afleren?
- Kan ik de geur uit mijn teak-houten meubel weghalen?

Toegevoegd na 23 minuten:
Het is 1 vrouwtje, en 1 mannetje.
Beide zijn volwassen en beide zijn gecastreerd (5 en 6 jr oud)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dit kan. Echter, het vraagt veel tijd & energie: Katten sproeien tijdens territoriale twisten, tijdens agressieve ruzies, en tijdens seksuele aanvaringen. Het grootste deel van de katten sproeit alleen buitenshuis. Zo maken ze op onzichtbare wijze hun aanwezigheid in een territorium kenbaar aan andere katten. Katten delen hun territorium d.m.v. “timeshare” achtig gedrag, wat wil zeggen dat ze elkaar door de geurmarkeringen niet te vaak tegen hoeven te komen. Sommige katten sproeien binnenshuis. De oorzaak hiervan ligt vaak in conflicten tussen de verschillende katten die in één huis wonen, of omdat de kat zich bedreigt voelt door de katten buitenshuis. Wat kunt u doen?: Castreer of steriliseer uw kat. Probeer erachter te komen waarom uw kat sproeit. Als het bijvoorbeeld zo is dat uw kat dit uit reactie op de katten buiten doet, blokkeer dan het uitzicht van uw kat. Als uw kat reageert op de geur van andere katten buiten, wellicht door een openstaande deur of door geurtjes aan uw schoenzolen, kunt u misschien de deur dichthouden en uw schoenen buiten uittrekken, voor u binnenkomt. Probeer andere katten bij uw huis weg te houden. Als uw kat op één of meerdere vaste plekken in huis sproeit, kunt u proberen de betreffende plekken minder aanlokkelijk te maken door aluminiumfolie, een omgekeerd vinyl tapijt of plasticolie op de betreffende plekken te plaatsen. Houdt er wel rekening mee dat katten in dergelijke gevallen vaak gewoon nieuwe plekken uitkiezen om te sproeien. U kunt ook proberen om ander gedrag uit te lokken, juist op de plekken waar de kat meestal sproeit. U kunt bijvoorbeeld juist daar zijn etensbakje neerzetten, of kattenspeeltjes neerleggen. Er zijn verschillende sprays in de handel met geurtjes die kalmerend werken. Er zijn katten die hier erg goed op reageren. Medicijnen kunnen ook goed helpen bij een sproeiprobleem. Er zijn verschillende soorten medicijnen verkrijgbaar die bewezen effectief zijn tegen een hardnekkig sproeiprobleem. Mocht u deze optie overwegen is het altijd beter om dit via uw dierenarts te doen, en niet zelf te gaan dokteren. Maak en houdt de besproeide plekken goed schoon met een enzymhoudend schoonmaakmiddel (bv: Biotex), dit werkt het beste om de geurtjes te elimineren. Mocht de kat erg vasthoudend zijn in het sproeigedrag, en heeft u verder alles geprobeerd, kunt u proberen om in elk geval de schade zoveel mogelijk te beperken.

Bronnen:
http://www.kattenplaza.nl/Urine_sproeiende_katten
http://www.kattenziektes.com/sproeien.html

Neer, je kunt dit niet afleren maar dankzij castratie kan dit sterk verminderen en zelfs stoppen. De geur krijg je weg met een spray die je bij de dierenspeciaalzaak kunt halen.

Mijn kater is geholpen, maar heel af en toe sproeit hij nog (volgens de dierenarts normaal). Als hij klaarstaat om te gaan sproeien jaag ik hem weg. Dit werkt goed, maar als je het niet ziet, dan lukt het dus niet. Succes! Toegevoegd na 1 uur: Mijn dierenarts zegt dat ook poezen kunnen sproeien, ook als ze geholpen zijn. Het enige wat je kunt doen is ze laten schrikken als je het toevallig ziet, dit werkt bij mij. Ik heb het ook met vieze geurtjes geprobeerd, maar dat werkt averechts.

apart; dat katten overal plassen bij blaasproblemen is bekend, maar als gecastreerde dieren sproeien, is dat meestal uit onzekerheid. urine-off is prima spul om de geur te verwijderen. spuit daarna wat feliway op de plek, of plak er wat wattenschijfjes die je flink langs de wangen van de kat hebt gehaald. kijk verder eens goed of er iets te vinden is waardoor de katten zich onzeker voelen, en probeer dat op te heffen. voor de zekerheid: heb jij de katten gezond verklaard, of is dit door de dierenarts gecheckt?

Sproeien gaat alleen over bij castratie. De geur kan uit het teak hout te worden gehaald door het teak te olien. Of wat ik doe ik gewoon een doekje met allesreiniger en goed erop wrijven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100