Is het verstandig om een tweede agapornis aan te schaffen als gezelschap voor degene die we al hebben?

Onze agapornis was ong. 6 weken oud toen we hem kregen, nu is hij 6 maanden oud en heel tam. Hij is wel wat gehecht aan mijn vriend en is soms jaloers op ons :-) Ook vraagt hij heel veel aandacht en wil absoluut niet in zijn kooi zijn, als we thuis zijn. Geslacht weten we niet. Verder is hij gekortwiekt en kan niet zo goed vliegen, alleen kleine afstanden. Maar hij wil eigenlijk toch de hele tijd bij ons op de schouder zitten :-)
Omdat hij de laatste tijd iets vaker overdag alleen thuis moet zijn, dachten we dat het misschien goed zou zijn voor hem, als hij een vogelvriendje kreeg. Nou vragen we ons af of de kans groot is dat ze aan elkaar niet wennen en hoe je dat moet voorkomen. Is het nu een goed moment om een nieuwe vogel aan te schaffen en hoe kunnen we die twee het beste aan elkaar laten wennen?

Heeft iemand hier ervaring mee? Alle tips zijn welkom. Thanks!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja dit is een uitstekend idee! Let er alleen wel op dat als het lukt de vogel meer met zijn maatje bezig is dan met jullie. Maar dit is voor de vogel alleen een voordeel! Zorg er voor dat je de nieuwe vogel bij een fokker weg haalt of bij een dierenspeciaalzaak waarvan je weet dat de eigenaar hart voor zijn dieren heeft. Met zo iemand kun je namelijk regelen dan de nieuwe vogel terug kan als het echt niet klikt. Het laten wennen aan elkaar is geen moeilijke maar wel intensieve klus. Zorg er in elk geval voor dat je twee kooien tot je beschikking hebt. Kooi A, de kooi die je al hebt van je huidige agapornis en kooi B waar je nieuwe vogel tijdelijk in verblijft. Zet kooi A en B naast elkaar maar met genoeg ruimte er tussen. De vogels moeten elkaar kunnen zien en horen maar mogen elkaar niet kunnen aanraken. Als dit dag of 2 goed gaat en de vogeltjes tonen interesse in elkaar dan kun je de deur van kooi A open zetten. Zo heeft je huidige vogel de kans om op kooi B te gaan zitten en kunnen de vogels elkaar zelfs aanraken als zij dit willen, Gaat dit ook goed dan kun je vogel B ook pakken en boven op de kooi zetten (niet gelijk beide vogels in de kooi, dan kun je er niet meer bij) als dit goed gaat kun je dit de komende dagen uitbreiden (sommige vogels gaat dit beter bij dan bij anderen) Veel gemopper en wat stoeien/vechten is normaal binnen het redelijke (de rangorde dient bepaald te worden) Als dit allemaal goed gaat kun je de vogeltjes een dag bij elkaar in de kooi zetten, zorg wel dat je in de buurt blijft voor als het mis gaat. Gaat dit ook goed dan kun je er vanuit gaan dat het koppelen is gelukt. Veel succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100