Dat het aan het nitraat ligt is onwaarschijnlijk. Wat is de nitraatconcentratie dan dat je dat denkt?
Boosdoeners die waarschijnlijker zijn, zijn:
1. Zuurstoftekort (onwaarschijnlijk gezien het zuurstofsteentje)
2. Teveel CO2 (onwaarschijnlijk gezien het zuurstofsteentje)
3. Nitriet of ammoniak (testen en indien nodig maatregelen nemen!) Een goedwerkende filter bevat nitrificerende bacteriën en die breken ammoniak af in nitriet en dat op zijn beurt in nitraat.
4. Parasieten die de kieuwen aantasten.
Het nitraat wordt opgenomen door planten. Bekijk het evenwicht tussen fosfaat en nitraat. Dan zijn er enkele mogelijkheden:
1. Het nitraatgehalte is te laag: doseer dan nitraat bij in de vorm van kaliumnitraat.
2. Het nitraatgehalte is te hoog: gebruik dan een nitraatabsorberend filtermateriaal. Is dit niet mogelijk of helpt dit onvoldoende: neem dan meer planten (als je weinig planten hebt), zorg hoe dan ook voor een gevarieerd plantenbestand en als laatste redmiddel vul je dat aan met drijfplanten, dat zijn over het algemeen nitraatvreters.
Wat het waterverversen betreft: zorg dat dit zo snel mogelijk verloopt (neem dus eerst het verse water klaar en begin daarna pas het oude water te verwijderen). Waterverversen doe je best om de 2 weken en hooguit 30% bij normale omstandigheden. Vermijd gebruik van de in de handel verkrijgbare bodemafzuigers. Dit stoort de bodem alleen maar, in deze bodem zitten net nuttige micro-organismen die het vuil dat op de bodem valt afbreken, je moet dit alleen wat tijd geven, jammer genoeg gaat dit niet als de bodem wordt afgezogen.
Toegevoegd na 11 minuten:
En een tip voor de volgende keer: wacht na het vullen van het aquarium met water (en met draaiende filter!) minstens een week (of 2 weken, afhankelijk van je kennis over het aquariumhouden) voor je de eerste vissen erin zet. En bouw het visbestand langzaam op.
Toegevoegd na 36 minuten:
Geduld is overigens sowieso nodig met een aquarium: in een nieuw aquarium staan pas alle processen volledig op punt na een 6-tal maanden.