Hoe kan je nitraat in het een aquarium verlagen?

Ik heb sinds 3 weken 2 sluierstaarten. In het begin had ik ze in een kom, maar ik kwam erachter dat dit slecht was. Nu heb ik een bak, soort aquarium maar sinds een paar dagen blijven de vissen maar naar lucht happen. Ik heb het water ververst, er zit nog een extra zuurstofschelp in de bak en het plantje is een week oud. De vissen krijgen goed te eten, maar niet teveel omdat ik weet dat dat het water vervuild. Nu is mijn vraag, kan het aan het nitraat liggen, zoja wat doe ik daar dan aan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Schelp eruit, dit vervuild en een filter erin. Maakt je water schoon en geeft zuurstof. Haal elke week een derde van je water uit.de. Bak en vervang door vers water. Ga.daarnaast maandelijks met een aquarium stofzuiger door de bak. zo voorkom je een hoop narigheid.

Heb je je aquarium op de juiste manier opgezet? Dit is het belangrijkste en tegelijkertijd ook de meest voorkomende oorzaak waarom vissen in een nieuw aquarium sterven. Zie link hieronder, het gaat over 'het nieuwe aquarium syndroom'. Toegevoegd na 6 minuten: Als je de vissen te vroeg in het aquarium hebt gedaan, zonder dat er het juiste evenwicht in was, kunnen ze moeilijk overleven. Je kunt ook een middeltje bij de dierenwinkel kopen dat het kraanwater neutraliseert (en ook het nitraat verlaagt), maar de kans is vrij groot dat de vissen het niet meer redden :-( Dit gebeurt helaas vaak. Aquaristiek is een moeilijk vak waar je veel ervaring en kennis voor nodig hebt. Lees veel op gespecialiseerde fora en leer op die manier van andere, meer ervaren tropische-vissen-kwekers. Het onderwerp is te breed om hier volledig besproken te kunnen worden.

Bronnen:
http://www.hobbykwekers.nl/artikelen/regen...

Dat het aan het nitraat ligt is onwaarschijnlijk. Wat is de nitraatconcentratie dan dat je dat denkt? Boosdoeners die waarschijnlijker zijn, zijn: 1. Zuurstoftekort (onwaarschijnlijk gezien het zuurstofsteentje) 2. Teveel CO2 (onwaarschijnlijk gezien het zuurstofsteentje) 3. Nitriet of ammoniak (testen en indien nodig maatregelen nemen!) Een goedwerkende filter bevat nitrificerende bacteriën en die breken ammoniak af in nitriet en dat op zijn beurt in nitraat. 4. Parasieten die de kieuwen aantasten. Het nitraat wordt opgenomen door planten. Bekijk het evenwicht tussen fosfaat en nitraat. Dan zijn er enkele mogelijkheden: 1. Het nitraatgehalte is te laag: doseer dan nitraat bij in de vorm van kaliumnitraat. 2. Het nitraatgehalte is te hoog: gebruik dan een nitraatabsorberend filtermateriaal. Is dit niet mogelijk of helpt dit onvoldoende: neem dan meer planten (als je weinig planten hebt), zorg hoe dan ook voor een gevarieerd plantenbestand en als laatste redmiddel vul je dat aan met drijfplanten, dat zijn over het algemeen nitraatvreters. Wat het waterverversen betreft: zorg dat dit zo snel mogelijk verloopt (neem dus eerst het verse water klaar en begin daarna pas het oude water te verwijderen). Waterverversen doe je best om de 2 weken en hooguit 30% bij normale omstandigheden. Vermijd gebruik van de in de handel verkrijgbare bodemafzuigers. Dit stoort de bodem alleen maar, in deze bodem zitten net nuttige micro-organismen die het vuil dat op de bodem valt afbreken, je moet dit alleen wat tijd geven, jammer genoeg gaat dit niet als de bodem wordt afgezogen. Toegevoegd na 11 minuten: En een tip voor de volgende keer: wacht na het vullen van het aquarium met water (en met draaiende filter!) minstens een week (of 2 weken, afhankelijk van je kennis over het aquariumhouden) voor je de eerste vissen erin zet. En bouw het visbestand langzaam op. Toegevoegd na 36 minuten: Geduld is overigens sowieso nodig met een aquarium: in een nieuw aquarium staan pas alle processen volledig op punt na een 6-tal maanden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100