Mijn konijnen liggen heel de dag in de felle zon. Hebben ze geen last van de hitte..?

Ze hebben uiteraard water en ik heb de grond gekoeld met water, maar daar gaan ze niet op liggen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ja natuurlijk hebben ze last van de hitte. dek het hok niet af voor schaduw (is enkel warmer) maar zorg voor schaduw zodat ze op geen enkele manier in de zon kunnen liggen. de grond koelen heeft geen zin, ze liggen niet graag op de natte grond, en ook het water wordt warm van de temp (van de grond) dus dit haalt niets uit. dieren kunnen het zo warm hebben dat ze letterlijk en figuurlijk niet weten waar ze het zoeken moeten, dus help ze een handje. wat je kan doen is een petfles met water vullen (niet helemaal vol en de lucht eruit knijpen zodat ie 'gedeukt' de vriezer ingaat) als het bevroren is doe er dan een oude doek omheen en leg het bij de konijnen. via de link meer info, want helaas leggen er nog steeds onnodig konijnen het loodje door hitte. hoop dus dat je het goed doorleest :)

Bronnen:
http://www.konijnen.nl/diversen/hitteslag.htm

Als je niet voor schaduw hebt gezorgd, is dit pure dierenmishandeling. Konijnen zitten niet uit vrije wil in de snikhete zon en kunnen daar ook niet goed tegen. Ze zoeken liever de koelte op. Kortom: Zorg voor schaduw en koelte voor je konijnen! Toegevoegd na 23 minuten: Trouwens, geen enkel dier laat je met dit weer hele dag in de zon, zonder mogelijkheid tot schaduw. Geen koe, paard hond of konijn! Zou je het zelf uithouden, de hele dag? en dan heb je nog geeneens een vacht. Toegevoegd na 29 minuten: Ik lees in je reactie dat ze wel schaduw hebben, maar er niet inliggen. Er zal een reden zijn waarom ze niet in het gedeelte willen waar schaduw is, misschien is daar wel te weinig zuurstof. Dan moet je er dus voor zorgen dat het hok op een plek komt te staan waar sowieso geen zon is. Zoek een koele plek in de schaduw en zet daar de hele konijnenbehuizing neer. Toegevoegd na 13 uur: Blijkbaar weten je konijnen niet waar ze het zoeken moeten van de hitte en zijn ze daardoor zo in de war dat ze domweg in de zon gaan liggen. Als het, zoals je laat weten in een reactie, onmogelijk is om de ren te verzetten, haal je konijnen dan uit de ren en zet ze desnoods in een grote kartonnen doos met water en voer in de kelder of een andere koele ruimte in huis. Zie het niet nog een dag aan, want dan is de kans groot dat je vanavond geen vlees hoeft te kopen voor de barbeque.

Mijn konijnenhok staat op het balkon, maar met felle zon doe ik gewoon het deurtje even open. Meestal gaat het konijn dan onder de kooi liggen, en daar leg ik dan een schoteltje water neer. Soms als de deur op een kier staat komt hij ook even binnen huppelen.

als je een of meer konijnen hebt en dus een konijnenren, dan heb je ook gezorgd voor een hok. een hok betekent schaduw, als een dier het te warm heeft in de zon, zal het schaduw zoeken. en uiteraard zorg je dat er altijd genoeg water is, dus misschien met dit warme weer moet je minstens 2 waterbakken neerzetten! waarom ? voor het geval er eentje omgaat, dus eigenlijk moet je er 3 neerzetten en dan uiteraard niet naast elkaar maar ver uit elkaar. als je geen hok hebt, dan mag je konijnen niet buiten in de zon zetten, ze moeten altijd schaduw kunnen vinden. Toegevoegd na 7 minuten: mijn kater ligt de hele dag buiten in de tuin, afwisselend in de zon of in de schaduw, maar hij komt niet naar binnen, behalve om iets te drinken, terwijl het binnen echt koeler is. ook eet hij bijna niets, alleen 's avonds laat en 's morgens vroeg, dat is door de warmte.

Buiten dat ze NATUURLIJK last hebben van de hitte,waar je al veel antwoorden en reacties op hebt gehad, is het ook heel belangrijk om je konijn elke dag goed na te kijken! Doordat het me meerdere malen met warm weer op is gevallen dat er veel vaker konijnen zijn op het spreekuur bij de dierenarts en verhalen hier over heb gehoord wil ik je er op wijzen dat je konijnen grote kans hebben dat ze maden krijgen!! Het is niet mijn bedoeling je bang te maken,ik wil je alleen waarschuwen!! Lees daarom niet alleen onderstaande maar ook de rest van de bron aub!! Regelmatig overlijden konijnen aan de madenziekte die veroorzaakt wordt door een blauw-groene vlieg, genaamd Lucilia sericata. Aan het eind van de lente/begin zomer, wanneer de dagen warmer worden en de luchtvochtigheid hoger zie je overal de beruchte blauw-groene "strontvliegen" weer. Ze ruimen uitwerpselen op van katten, honden, kippen etc. Maar ze zoeken ook vieze achterwerken van andere dieren zoals schapen, kippen, konijnen, etc. Daarom is het van groot belang je konijn goed schoon te houden! Als je je konijn niet helemaal schoon en reukloos kunt krijgen kun je je konijn tegen vliegen beschermen door een fijne vitrage of vliegengaas over de verblijfplaats te hangen Diagnose: Let goed op of je groene vliegen in de buurt van je konijn ziet. Als dat het geval is weet je dat het foute boel is. Controleer of een groene vlieg aan het werk is geweest bij je konijn: vaak heeft je konijn dan een wondje in de buurt van de anus, of binnenkant van de achterpoten, en zie je maden. Verdere tekenen van besmetting zijn: vreemde kale plekken, apathisch gedrag van het konijn en gaatjes in de huid. De gaatjes zijn door de maden gemaakt. Als dit geconstateerd wordt, dan onmiddellijk naar de dierenarts. Dit is een noodgeval!!! Dus ook als het avond is, of weekend. Veel dierenartsen hebben avond- of weekenddienst, en zullen je willen helpen. Wacht je een dag met naar de dierenarts te gaan, kan dit voor het konijn dodelijke gevolgen hebben. Nogmaals mijn antwoord is bedoeld als WAARSCHUWING!! Groet vlindertje

Bronnen:
www.konijnen.nl/ziekten/maden.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100