Hoe kun je bij vogels zien of het een mannetje of vrouwtje is?

Ik wil graag weten hoe dat zit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mijn broer in Australië pendelt ze, als hij met vogels fokt. Als er geen verschil in verenkleed is of zoals bij de parkiet het verschil in neusdopkleur, neemt hij een pendel en bepaalt op deze wijze het geslacht. Ik moet zeggen, het is nog nooit verkeerd gegaan. Zelf heb ik kromsnavels gefokt, maar nog nooit op deze wijze gesext.

Het mannetje slooft zich uit.. daar zie je het aan;-)

bij sommige vogels zie je het aan het verenkleed, bij andere vogels kan je het geslacht niet aan het uiterlijk aflezen.

Ligt er aan welke vogel.... bij de meeste vogels kun je het onderscheid goed voelen aan de bekkenbotjes. Net bij het gaatje zitten 2 puntige botjes. Bij mannetjes staan deze heel dicht bij elkaar en bij vrouwtjes staan deze meer uit elkaar. Vooral bij kromsnavels zoals agapornissen is dat goed te voelen. Bij vrouwtjes kun je er dan bijna een pink tussen leggen. Deze botjes staan verder uit elkaar omdat het gebouwd is op de doorgang van een eitje.

Sommige vogels hebben andere kleuren. Maar bij papegaaien kan je het niet zien en moeten ze geslachtsbepaling doen door DNA of operatie.

Je schijnt het te kunnen zien aan de binnenzijde van de cloaca, maar dat is een vak apart, en niet voor iedere leek weggelegd. Niet voor niets is kuikensekser een echt beroep. (Dat is de persoon die in een legbatterij de haantjes (vleesmolen) moet scheiden van de hennetjes (opfokhokken). Bij volwassen vogels is het soms aan het uiterlijk te zien, omdat mannetjes er totaal anders uitzien dan vrouwtjes. Maar met vogels zonder dat sexuele uiterlijke onderscheid, zit er weinig anders op dan onder zijn rokje te kijken. Met een kennersblik dus ; jij en ik zien niks.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100