Kan mijn konijn humeurig zijn doordat zijn "liefdespartner" (een pluchen pinguin) niet reageert op zijn avances?

Misschien een beetje een rare vraag.
Mijn konijn heeft als vriendje een pluchen pinguin gekregen. In het begin speelden ze leuk samen, het konijn sleepte de pinguin het hele hok door.

Op een gegeven moment veranderde de relatie enigszins en werd de pinguin een lustobject.
Meerdere keren per dag wordt de pinguin besprongen.

De laatste paar dagen is meneer ronduit humeurig te noemen. Het ene moment het liefste konijntje van de wereld, het volgende moment springt hij je grommend tegemoet.

Zou het probleem bij de omgang met de pinguin kunnen liggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Veel mensen denken hun konijn een plezier te doen door hem/haar een pluchen knuffel te geven als 'maatje'. Een knuffel zal echter nooit als een levende soortgenoot worden gezien, omdat het immers geen enkel teken van leven vertoond en er dus geen sociale interactie is. Een pluchen knuffel kan een leuk speeltje zijn (ja, konijnen spelen!), kijk maar eens naar het bijgevoegde youtube filmpje. En pluchen knuffels worden veelvuldig 'bereden', maar dat rijgedrag vertonen konijnen ook op andere voorwerpen, zoals kussens, een kartonnen doosje etc etc. Dat wil niet zeggen dat ze het voorwerp wat ze berijden ook zien als liefdespartner' of uberhaupt als een ander levend wezen. Veel dieren vertonen dit rijgedrag, we zien het ook wel bij (ongecastreerde) katers die de kussens van de bank berijden. Maar ook bijvoorbeeld bij jonge chimpanseemannetjes die doeken, of gewoon balen hooi berijden. En van chimpansees weet men toch zeker dat zij intelligent genoeg zijn om het verschil te zien tussen een voorwerp en een levend individu. Uit vele onderzoeken is gebleken dat konijnen veel langer gezond blijven (en minder stress hebben) als zij met minimaal 1 soortgenoot worden gehouden. Konijnen zijn GEEN solitaire dieren. De humeurigheid van je konijn kan je dus niet toeschrijven aan het gebrek aan respons van de pinguin. Aannemelijker is dat je konijn humeurig is door gebrek aan sociale interactie met soortgenoten in het algemeen. Bovendien leiden de overmatige hormonen van een konijn, dat zich in de natuur veelvuldig voortplant, heel vaak tot frustratie, wanneer deze niet tot daadwerkelijke actie kan overgaan. Zeker aangezien het voorjaar is en alle dieren zich nu met voortplanting bezig houden. Daarom is het meestal beter voor de gezondheid om een dier waarmee je niet fokt te laten castreren. Overigens kan je konijn ook humeurig zijn omdat hij zich beschermend opstelt tegenover zijn 'bezit' de pinguin in zijn territorium.

Nee, onmogelijk. Konijnen kennen geen stemmingen, dus die kunnen onmogelijk humeurig zijn. Pluche pinguins wel, maar daar gaat je vraag niet over.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100