Mijn rose kaketoe wil paren ?

Mijn rosé kaketoe wordt nu binnenkort 2j oud en is -neem ik aan- geslachtsrijp. Ik weet niet of het een m of een v is, al vermoed ik het eerste. Als ik hem knuffel begint hij te baltsen, met zijn cloaca over mijn hand te wrijven en kirt hij gekke geluidjes. Ik denk dat hij wil paren. Moet ik dit serieus nemen en op zoek gaan naar een partner of moet ik dit gedrag gewoon negeren en zijn/haar (tijdelijke?) onhandelbaarheid er gewoon bij nemen ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is zeker paargedrag! Hij/zij is er wel vroeg bij. Hij heeft jou naar alle waarschijnlijkheid als partner voor het leven aangenomen; zo gaat dat in de natuur bij papegaaien en papegaaiachtigen. Ze vormen een paar voor het leven. In gevangenschap zoekt een papegaai een mens als partner. Ik denk niet, dat een andere vogel erbij zetten gaat werken, omdat jouw papegaai al is "vervormd". Dat is ook niet te voorkomen als je 1 papegaai neemt. Dit gedrag moet je niet accepteren, tenzij je er zelf geen problemen mee hebt. Als hij ermee begint: stoppen met knuffelen en "nee" zeggen (of een woord, dat je zelf prettiger vindt), en/of hem wegzetten. Het is nu voorjaar aan het worden: in deze tijd is het gedrag heftiger dan in andere jaargetijden. Mijn papegaai heeft hetzelfde en weet, dat ik dat niet wil. Blijft wel zo, dat ik hem dan geregeld even wegzet. Het is eigenlijk heel zielig, maar het is gewoon niet anders.

De man heeft een bruine iris terwijl de pop een rood-bruine iris hebben.De noordelijke rosé kaketoe heeft een meer grijsrode oogring. Ze zijn geslachtsrijp op 3 jarige leeftijd. Toegevoegd na 17 minuten: In principe heeft je kaketoe wel een partner nodig want als hij/zij een partner heeft dat blijven ze hun hele leven bij elkaar in de natuur.

Bronnen:
http://www.vogelproblemen.nl/Rosekaketoe.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100