Waarom knabbelt mijn hond aan een kussen ?

Onze oudste chihuahua Kiro is bijna 4 jaar en sinds een paar maanden knabbelt hij steeds op de kussens op de bank. Hij 'pitst' meer met zijn voortanden steeds. Het is niet om iets kapot te maken maar ik ben bang dat hij ergens last van heeft. Zijn tanden zien er goed uit, hij bijt ook gewoon op zijn brokken als hij eet dus het lijkt mij niet zo dat hij last van zijn tanden heeft..

Weet jij het antwoord?

/2500

Zou hij zich kunnen vervelen? Chihuahua's zijn vaak honden die niet als hond behandeld worden en daardoor verknipt gedrag gaan vertonen. Ik zeg niet dat het in dit geval zo is, maar het zou kunnen. Een hond die te weinig beweging en hersenwerk krijgt, kan frustraties krijgen en gedragsafwijkingen. Als hij nu 4 jaar is, is hij in de meest actieve periode van zijn leven. Als hij niet zijn eigen poten mag gebruiken, maar dagelijks loopt met behulp van de benen van de baas (ik bedoel dus: wordt gedragen), dan schort er veel aan zijn 'hondzijn'. Chihuahua's zijn intelligent en actief. Als hij de kans krijgt zich uit te leven met lichaam en geest, dan zal hij geen afwijkend gedrag gaan ontwikkelen. Ook een Chihuahua is op de eerste plaats hond en pas op de tweede plaats Chihuahua. Lees een goed boek over hondengedrag en probeer je voor te stellen waar jouw hond niet aan zijn trekken komt. Ik zie zijn gedrag (wat je hier omschrijft) duidelijk als frustratie. Toegevoegd na 4 minuten: Ik neem aan dat hij wel gewoon botjes en speelgoed heeft om aan de rommelen en in te bijten!

Als hij geen last heeft van zijn gebit, dan verveelt hij zich misschien (zie het m.i. prima antwoord van Ivana). Daarnaast: je schrijft, dat hij dit kussenbijten al een paar maanden doet..... waarom accepteer je dat? Die bankkussens zijn van jou/van de mens en daar mag hij dus niet aankomen als jij dat niet wilt. De mens is de roedelleider. Dus is het misschien een idee om het hem af te leren? Dat zal wel even duren, want hij mag het, vor zover ik uit je tekst begrijp, al maanden. Wat je kunt doen is hem laten schrikken, zodra hij het doet. Bijvoorbeeld een blikje met munten erin hard schudden (zonder dat hij ziet dat jij dat doet). Dan gaat hij bijten combineren in zijn koppie met dat voor hem nare geluid en zal hij ermee stoppen. Je moet dat dan wel heel consequent doen: niet 1 keer mag hij bijten zonder dat-ie dat geluid hoort van het blikje. Andere mogelijkheid: hem niet meer op de bank laten. Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100