Hoe oud moet mijn konijn zijn voor het jongen mag krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat regelt de natuur zelf. Zodra je konijn geslachtsrijp is (~4 maanden), kan het jongen krijgen. Of je konijn jongen mag krijgen, is meer afhankelijk van de situatie. Als jij een goed thuis kunt bieden aan de jongen, zie ik geen bezwaren.

een voedster is op de leeftijd van 9 mnd ver genoeg ontwikkeld om gedekt te worden. een ram kan met 5 mnd dekken, maar het is beter iets langer te wachten tot hij goed is uitgegroeid.

Je zal op meer dingen moeten letten dan enkel de leeftijd: De voedster moet in goede conditie zijn. Ze moet voldoende tepels hebben (minimaal 8), een gezond gewicht hebben en een goed karakter. Een voedster mag niet te dik zijn voor de dekking. Je kunt beter niet met nerveuze of schuwe dieren fokken, dus de ram en voedster moeten een goed karakter hebben, dit omdat de kans groot is dat de jongen dit gedrag van de ouders meekrijgen. Verder moet je ook zoveel mogelijk uitsluiten dat de ouders erfelijke ziekten of gebreken meedragen. De ram mag ook nooit groter zijn dan de voedster. en het antwoord op je vraag: Laat je konijn niet voor de leeftijd van 9 maanden dekken. Voor deze tijd is ze namelijk zelf nog niet volgroeid en heeft ze al haar energie en voedingsstoffen zelf nodig. Als ze te jong een nest krijgt zal haar gezondheid daar ernstig onder lijden.

Bronnen:
http://www.bunnybunch.nl/konijnen/voortpla...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100