Hoe lang duurt het voordat niesziekte genezen is?

Mijn kat van 2 jaar heeft niesziekte opgelopen. Ik ben 2 weken geleden naar de dierenarts geweest en daar heeft hij een middeltje ervoor tegen gehad. Nu is het een tijdje goed gegaan ogen zijn minder gaan tranen en hij hoest en niest stukken minder. Maar vanaf gisteren lijken de symptomen weer een beetje op te komen hij niest weer wat meer en oogjes worden ook weer wat viezer.

Ik weet dat als katten eenmaal de niesziekte gehad hebben dat ze ook nooit meer van de virus afkomen. Maar volgens mij met een beetje goede verzorging kan de niesziekte toch aardig onderdrukt worden toch? Nu is mijn vraag wat voor advies jullie me kunnen geven. Moet ik nog even wachten voordat ik weer naar de dierenarts ga of kan ik zelf nog wat voor mijn kat betekenen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik zou toch naar de dierenarts gaan, als deze symptomen zich voordoen. Symptomen van niesziekte bij katten Hoewel ‘niesziekte’ vrij onschuldig klinkt, is dit het niet. Niesziekte uit zich als eerste door, de naam zegt het al, niezen en een snotterige neus en ogen bij de kat. Niesziekte kan echter snel verergeren en tast alle slijmvliezen in het kattenlichaam aan. Doordat katten door een verstopte neus niet meer kunnen ruiken, vergaat ze ook de eetlust. Een geïrriteerde slijmhuid in de keel, neus en mondholte maakt eten nog minder aantrekkelijk. In uiterste gevallen kan dit inhouden dat katten, zonder dwangvoederen, zichzelf doodhongeren. Veel katten krijgen koorts en krijgen het benauwd. Wanneer katten met een verstopte neus door hun mond gaan ademen, is de kans aanwezig dat de ontsteking afdaalt naar de luchtpijp en de longen. Bovendien is het risico aanwezig dat niesziekte chronisch wordt. Chronische niesziekte Wanneer een kat eenmaal besmet is met het herpesvirus zal hij dit altijd latent bij zich blijven dragen, ook al lijkt hij volledig gezond. In tijden van een verminderde weerstand kan de niesziekte weer de kop op steken en ook stress is een bekende veroorzaker van het reactiveren van het virus. Dit is ook de reden dat catteries, pensions, tentoonstellingen of dierenartsenpraktijken bekende ‘niesziektebolwerken’ zijn; hier zitten immers veel – vaak gestresste – katten bij elkaar wat zorgt voor een verhoogde infectiedruk. Niesziekte wordt voornamelijk overgedragen via orale, oculaire en nasale uitscheiding bij de kat, dit gaat het snelste wanneer een acuut zieke kat in contact komt met andere katten, hoewel ook latent zieke katten het virus kunnen overbrengen op gevoelige katten. Ook via schoeisel en kleding kan het virus worden overgedragen, maar omdat het niet lang overleeft ‘buiten de kat’ gebeurt dit weinig. Toegevoegd na 1 minuut: (zie bron voor meer informatie) Je doet er altijd goed aan om naar de dierenarts te gaan. Als er niks aan de hand zou zijn. Is het toch fijn om te worden gerustgesteld.

afhankelijk van de weerstand die een kat heeft, kan hij best een tijdje lopen kwakkelen. zolang de uitvloeiing uit neus en ogen helder is, ga ik nog niet naar de dierenarts. het is uiteindelijk een virus, wat de kat zelf moet overwinnen. wel help ik de kat door te stomen, en het eten wat opgewarmd te geven. je moet wel waaks zijn dat er geen bacteriele infectie bijkomt; in dat geval is de uitvloeiing niet helder meer, maar viezig geel/groen. in dat geval kan de kat wel een kuurtje antibiotica gebruiken. ook zou je kunnen overleggen met je dierenarts of het bij deze variant van de niesziekte zin heeft lysine te geven. beterschap voor je kat!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100