wat te doen met ontstoken opengebarsten anaalklier bij de hond?

Gister lagen er bloedvlekken in huis maar ik kon niks ontdekken waar het vandaan kwam bij ons hondje.
Vandaag ging ik hem borstelen,(hij heeft een lange ruwe vacht)en ontdekte ik toen ik zijn staart optilde een harde gezwollen plek met een gaatje erin,er kwam waterigbloed en bruine troep uit .
Ik weet dat de hond anaalklieren heeft en denk dat er 1 opengebarsten is,hij zat de laatste tijd veel:sleetje te rijden"maar heb niet hier aan gedacht,ik dacht hij heeft gewoon jeuk aan zijn kont,hebben we tenslotte allemaal wel eens hé.
maar moet ik nu naar de dierenarts of nu het eruit is gaat de zwelling wel weer weg?
We zitten op het moment financieel niet zo best erbij dus als het niet nodig is naar de DA zou dat fijn zijn maar als het moet dan doe ik het natuurlijk wel.

Toegevoegd na 1 dag:
Ik ben naar de dierenarts gegaan met mijn hondje,ik heb een antibioticakuurtje en pijnstillers voor hem gekregen,de ontsteking zit diep en de Da kon verder er niks mee doen,moet a.s. maandag terugkomen en dan kijkt ze hoe het ermee gaat en als het nog hetzelfde is moet hij onder een roesje en zal ze de klier uitspoelen.
Hoop geld allemaal maar als we gewacht hadden was er kans dat hij geopereerd had moeten worden.
bedankt voor de antwoorden,ik zal de vraag sluiten en het beste antwoord kiezen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Oei, als hij echt is opengebarsten dan was de ontsteking heel heftig en was/is het anaalklierzakje behoorlijk groot waarschijnlijk. Deze kunnen normaal gesproken bij een 'normale' overvulling of ontsteking namelijk best een grote hoeveelheid kliervocht vasthouden. Dat het openbarst komt bijna nooit voor en dus dus wel een ernstige kwaal! Je kan er niet van uit gaan dat door de openbarsting alle troep er nu uit is, want het anaalklierzakje kan onderhuids heel groot zijn en diep liggen. Je loopt het risico dat de ontsteking richting de darm uitscheurt, dat er fistelvorming plaatsvind etc etc. Als je nu naar de dierenarts gaat heb je kans dat met antibiotica de boel nog onder controle te krijgen valt. Ik ben bang dat als je wacht het alleen maar erger wordt en je dan het anaalklierzakje op een gegeven moment operatief moet laten verwijderen. In dat laatste geval ben je natuurlijk veel duurder uit.

Heb zeer goede ervaringen met Traumeelzalf/gel Heb het ooit 4 keer moeten gebruiken bij een van onze hondjes en 4 keer werkte het erg snel en goed. Verkrijgbaar bij een apotheek reformwinkel, drogist enz.

Ik ben natuurlijk geen DA, maar spreek nu uit eigen ervaring. Onze hond had destijds dezelfde kwalen en ondanks wij ook niet ruim in de financiën zaten toch maar besloten naar de DA te gaan. Helaas was het een tumor op de anus die als we langer zouden wachten naar binnen zou groeien. Onze hond was toen 14 jaar en de DA adviseerde om het operatief te laten verwijderen omdat onze hond, ondanks zijn leeftijd nog in een blakende conditie was. De operatie was geslaagd. Terry en wij hebben nog 4 hele mooie jaren met elkaar beleefd en uiteindelijk is hij van ouderdom gestorven. Natuurlijk moet je er niet vanuit gaan dat jullie hond dit ook heeft. Ik kan ook zeker niet de muntjes in jullie portemonnee tellen en wie weet is het gewoon wel een ontsteking aan de anaalklier (hopelijk!!), maar wacht niet te lang met een bezoek aan de DA voor het welzijn van jullie trouwe viervoeter!! Sterkte ermee en hoor graag hoe het is afgelopen.

Ik zou toch naar een dierenarts gaan,de ontsteking zit er al een tijdje en de hond voelt zich echt niet goed.Misschien kan je aan de dierenarts uitleggen dat je op het moment een beetje krap zit.Is vast iets te regelen en een goede antibiotica keur doet vaak wonderen.En dan moet de dierenarts de anaalklier ook uitknijpen iets wat ook niet een vermogen kost.Maar ja alle kosten tellen mee.Maar dat beter dan langer wachten en meer ellende voor zowel je hond als jezelf.

Mijn hondje had een ontstoken anaalklier. We zijn met de Dierenambulance naar de Spoedkliniek vervoerd (hij kon niet lopen), waar het abces opengesneden is. Hij kreeg daar een pijnstillende prik, antibiotica en ook nog eens van beide mee naar huis voor 10 dagen. Pijnstillers zijn nodig. Het is een pijnlijke aangelegenheid. Verder moest ik met lauw water de wond open en schoon douchen, om de paar uur. De wond mocht niet dicht gaan. Het vuil spoelt zo telkens uit de wond. Dat gaatje in die plek: zou het een steenpuist zijn, die gerijpt is, waarna de pit er uit is gekomen? Moeilijk te zien op afstand. Dierenarts laten kijken. Toegevoegd na 2 uur: Met schrik realiseer ik me dat ik het woord 'pijnstillers' heb genoemd. Hopelijk behoor je niet tot die mensen die denken dat ze 'mensen-medicijnen' aan een dier kunnen geven. Denk erom dat menselijke pijnstillers (paracetamol enzovoort) zwaar giftig zijn voor honden en katten. NOOIT geven dus. Alléén speciale, van de dierenarts afkomstige, medicijnen. Anders zit je voor nog véél meer kosten of ben je je huisdier er door kwijt.

Juist op deze plek is de kans op een infectie enorm groot. Als je het door je DA netjes schoon laat maken, dan kan de wond goed genezen. Als je niets doet, dan is de kans groot dat je hond een inwendige infectie krijgt of misschien wel een bloedvergiftiging, met alle gevolgen van dien. Die harde gezwollen plek wijst al op een infectie en die gaat echt niet vanzelf weg, integendeel. Je kosten voor de DA zullen dan alleen maar veel hoger worden. Je zou hem natuurlijk altijd even kunnen bellen voor een advies, voordat je met je hond naar de DA toe gaat. Maar onderneem wel actie, want niets doen kost je alleen maar meer geld. Beterschap voor je hond.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100