Mijn hond is gestopt met zijn medicijnen. Verstandig?

Ik heb een Maltezer van 14,5 jaar oud. Ongeveer een half jaar geleden was hij erg ziek: erg benauwd en veel hoesten. De dierenarts heeft een hartruisje bij hem ontdekt en hij had vocht achter zijn longen. Hij heeft medicijnen gekregen (Benakor en vochtafdrijvers) en zou deze moeten blijven slikken, z'n leven lang. We dachten dat hij het misschien niet lang meer zou maken, maar na een paar dagen was hij helemaal weer opgeknapt! Omdat hij door de vochtafdrijvers veel ging plassen (en hij gezien z'n leeftijd niet zo'n sterke blaas meer heeft) hebben we dit langzaam afgebouwd en op een gegeven moment helemaal niet meer gegeven. De Benakor kreeg hij eerst nog wel. Maar nu sinds een aantal weken ook niet meer, omdat het er een paar keer bij ingeschoten was en we weinig verschil merkten. Nu is hij helemaal medicijn-vrij en eigenlijk hartstikke vrolijk en ogenschijnlijk gezond. Maar... is dit wel verstandig? De dierenarts had immers gezegd dat hij het z'n hele leven moest blijven slikken. Zou het geldklopperij zijn of is het écht beter dat mijn hond desondanks de Benakor wel blijft slikken?

Weet jij het antwoord?

/2500

ik vind het sowieso niet verstandig op eigen initiatief medicatie die is voorgeschreven te verminderen of te stoppen. als je je dierenarts niet vertrouwd, dan zou ik een andere dierenarts zoeken, of een second opinion laten doen. de medicatie die je gaf, maakten het voor het hart wat makkelijker z'n werk te doen, en dat vertaalt zich in meer inspanning kunnen verrichten, en een hogere levensverwachting. nu, na enkele weken, hoef je nog geen verslechtering te verwachten, maar die zal zeker komen. dan hol je weer achter de feiten aan, en dat kan je toch beter voorkomen?

Bronnen:
http://www.astfarma.nl/html/bijsluiters.as...

Bij hartfalen wordt ook aan mensen een vochtafdrijvend middel gegeven. Door een verminderde hartwerking zal zich vocht ophopen achter de longen. Dit veroorzaakt kortademigheid en benauwdheid. Je ziet het ook vaak bij mensen die dikke voeten krijgen en dikke handen. Laat je de medicijnen nu achterwege, dan zal de vochtophoping weer beginnen en na enige tijd zal ook de benauwdheid terugkomen. Dat hartfalen gaat niet meer over, dus moet het medicijn tot de dood worden ingenomen. Wees wijs en houd je aan het voorschrift van de arts en ga niet op eigen houtje sleutelen aan medicijngebruik.

veel plassen is juist belangrijk! wat je niet ziet bij je blij hondje is de kans op oedeem het vocht wat je hond niet uitplast blijft in het lichaam zitten. dat kan op allerlei plaatsen gebeuren met hele nare gevolgen. de nieren komen in de problemen en kunnen schade oplopen. de lever kan de eiwitten niet meer aan en kan schade oplopen. achter het hart kan vocht ophopen zodat je hond weer net zo ziek wordt als dat ie was. longoedeem heet het waar je hondje last van had de eerste keer, door te stoppen op eigen houtje met medicatie komt dit weer terug!! pompfunctie van het hart kan verminderen waardoor organen een nog grote klap kunnen krijgen (niet genoeg zuurstof, dus leverfalen, nierfalen etc als het dier al geen harstilstand krijgt) daarbij heeft het dier al een hartruis en moet het hart al extra werken. door te stoppen met benakor verkrampen de vaten weer om de bloeddrup op peil te houden doordat de hond vocht vast bljift houden om deze bloedruk omhoog te krijgen. het hart en de bloedvaten worden dus weer meer belast maar idd.... je hond zal minder gaan plassen. stoppen met plastabletten was dus al heel onverstandig, maar om je hond helemaal geen medicatie meer te geven is echt vragen om problemen en kan bijzonder schadelijk zijn. een dierenarts schrijft geen medicatie voor als het niet nodig is. deze mensen hebben ervoor geleerd en zullen het beste willen voor je hond. geldklopperij is hun drijfveer dus niet, en als eigenaar zou de gezondheid van je hond NOOIT een reden mogen zijn om op medicatie te bezuinigen. zomaar weer beginnen met medicatie is ook niet altijd verstandig. dus het beste is bellen hoe je het beste weer met de medicatie kan beginnen. jij kan aan de buitenkant niet zien welke processen er inwendig gaande zijn. je hond hoeft nergens last van te hebben als er schade is ontstaan in zijn lijfje. als je het wél ziet ben je gewoon heel ver van huis en je hond is al zo'n oudje. vraag je arts voortaan naar de werking of dosering als je wat wil veranderen om welke reden dan ook, en start weer met de medicatie op de manier die je dierenarts aanraad. (dus niet weer op eigen houtje aub) de kans zit erin dat ze je hond eerst weer even na willen kijken dus hoop niet dat je ook dit misschien zit als het op kosten jagen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100