Wat zijn de (medische) 'consequenties' van een rood/zwarte kater ?

Wij krijgen binnenkort een nieuw poesje, dat ongeveer tussen kerst en oud en nieuw bij de moeder weg mag. Althans, wij en de eigenaar gingen er van UIT dat het een poesje was, voornamelijk omdat het een schildpadje betreft. De foto is niet heel duidelijk, maar het is een getijgerd poesje met ondermeer zwart en ook wat - zij het minimaal- rood haar. (De moeder is een schildpad maine coon, de vader een rode noorse boskat).

Nu is ze gisteren met het beestje naar de dierenarts geweest , (inenten/ontwormen) en tot onze verbazing deelde deze mee dat het een katertje blijkt te zijn !

Ik weet dat tortie toms meer voorkomen (katers met een extra x-chromosoom), en ik weet dat dit effect bij mensen bepaalde groei-afwijkingen (syndroom van Kinefelter) kan geven (die ik in een maine-coone/boskat niet zo erg zou vinden ; extra lichaamsgrootte), maar ik kan zo niets vinden over het medische effect op katers, en eventueel andere problemen die ze zouden kunnen krijgen. Zaken als steriliteit, laag testosterongehalte, dyslexie en gyneomastie zijn voor een poes natuurlijk geen enkel probleem.

Lijkt het syndroom van Kinefelter bij katers op dat bij mensen, of is het eigenlijk een totaal ander soort aandoening met heel andere gevolgen ?

Toegevoegd na 1 uur:
Hoe het genetisch werkt en welke variaties er mogelijk zin is mij overigens bekend (en is ook vrij makkelijk te vinden); wat ik vooral wil weten zijn de mogelijke consequenties voor ‘katerdingetjes’ als blaasgruis, nierstenen, gewrichtsproblemen e.d.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In principe heb je dus een lapjeskat. Na wat zoekwerk is het eigenlijk onmogelijk om een mannelijke lapjeskat te hebben, echter kon ik dit erover vinden: "Lapjeskatten kunnen vrijwel alleen vrouwelijk zijn. De tekening is genetisch bepaald doordat de twee hoofdkleuren van de kat, rood en zwart, (eumelaninen en phaeomelaninen) op de geslachtschromosomen zitten. Door een genetische afwijking (klinefelter syndroom) komt er soms een lapjeskater voor, maar die is meestal onvruchtbaar." In die geval zijn de medische consequenties dus dat hij onvruchtbaar is. Elders vond ik hetzelfde, over de schildpad kater. "Dezelfde chromosoomafwijking komt bij veel andere dieren en mensen voor. Het wordt Syndroom van Klinefelter genoemd. Deze chromosoomafwijking leidt tot steriliteit - wanneer een schildpad kater niet steriel is, is hij om een andere reden een schildpad." Dit geeft dus eigenlijk hetzelfde aan. Elders vond ik een vergelijkbare vraag (op een vergelijkbare site). Daar werd naast het Klinefelter (jij maakte er Kinefelter van) gezegd dat de kat "chimeer" kan zijn. Een tweede verklaring is dat de kater een chimeer is. Dit komt voor als in een heel vroeg stadium van de ontwikkeling twee vruchtjes samensmelten of met elkaar botsen en daarbij cellen uitwisselen. Een héél vroege siamese tweeling zeg maar. Het kitten dat uit zo'n vruchtje verder groeit, draagt dus eigenlijk cellen in zich van twee verschillende individuen. Als de samengesmolten of gebotste vruchtjes van twee rode of zwarte katers waren, dan zullen we niets merken, want het geboren kitten zal dan ook een rode of zwarte kater zijn. Als er echter een rode met een zwarte kater is gebotst/samengesmolten, dan wordt een rood-zwarte kater geboren. De testikels zullen van één van de twee oorspronkelijke individuen zijn. De kater is dus wel vruchtbaar en vererft de kleur van het individu dat de testikels heeft gevormd, dus ofwel zwart, ofwel rood. Natuurlijk komt het ook voor dat een vrouwelijke embryo met een mannelijk embryo botst. Ook dan kan (afhankelijk van de kleuren van de embryo's) een lapjeskater geboren worden. Zijn lijf zal dan bestaan uit stukjes die eigenlijk vrouwelijk zijn en stukjes die eigenlijk mannelijk zijn. Aangezien het om een kater gaat, zal het stuk dat de geslachtsorganen heeft ontwikkeld, dus mannelijk zijn. *Antwoord gaat verder in de reactie*

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kat_(dier)
http://pawpeds.com/pawacademy/genetics/gen...
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/20755

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100