Hoe maak ik mijn hond waakzaam?

Weet jij het antwoord?

/2500

Simpel, naar de hondenschool.

Trainen. Maar je hond kan dan zomaar iemand aanvallen, zou t zijn dat je hond agressief gaat doen. Das niet de bedoeling. Beter niet aan beginnen.

Je kunt je ook afvragen of je hond het wel in zich heeft om waakzaam te zijn want niet iedere hond is dit of kan hier voor getraind worden. Het beste kun je dit aan een instructeur van een hondenschool vragen,hij/zij bekijkt je hond en misschien is je hond wel geschikt voor bijv. IPO.

Maria heeft wel gelijk met dat het zeker eraan ligt , wat voor soort hond je hebt of welke rasmix! ;) Beetje jammer is dat je niet meer onfo geeft over je hond..bv hoe oud is deze , hoe lang heb je hem al thuis en eventueel een foto plaatsen als het een rasmix is? (kan via je vraag 'bewerken') En.. er zijn meerdere vormen van waaksheid, dus ligt eraan wat je hoopt te bereiken; sommige honden blijven vriendelijk naar alle bezoek, maar met 'foute bedoelingen' laten ze bv de inbreker niet meer gaan TOT jij ingrijpt of commando geeft ;) Maar goed, dan mijn opties om hem mss de waaksheid zelf aan te leren? Als je hem nog maar kort hebt (tussen dagen en bv maanden) dan zou ik hem laten wennen aan de verschillen tussen "jouw terrein/territorium en huis" en plekken waar het "van iedereen is". Verder de stimulans belangrijk...gaat bv de bel? Jij kan dan verbaal erop reageren tegelijk ook naar hem en zo betrek je hem tot de volgende stap Neem je hond steeds mee zodra je de deur opent en vertel hem dat het "goed volk" is (of andere combi woorden) en dat hij goed "gewaakt" heeft, al was er totaal geen teken van enige alertheid of waaksheid!! Hij zal op deze manier ook leren wat voor jou 'leuk bezoek' is zoals vrienden en soms familie, en bezoek dat bv voor de post komt, deurwaarder oops etc. of mensen die je ECHT niet graag voor je deur ziet! Tja of hij ook ECHT iets zal doen als inbrekers bij je binnen al zijn, is weer iets anders. Dit zal ook aan de band liggen die je opbouwt met je hond. Als de band stevig is en je betrekt hem ook in diverse bezigheden in en buitenshuis, dan zal je hond snel aanvoelen als jij je onbehaaglijk of onveilig voelt nabij bepaalde mensen en zal dan bv gaan grommen... Maar waaks worden/zijn en dan ook blaffen omdat hij iets hoort is meestal wel aan te leren. Eventueel doe je dit met een "trainingkoekje" als je dit alles 'verbaal' niet lukt Als dit alles niet lukt dan zou ik idd. naar cursus gaan of naar goede trainer die je 1:1 gaat begeleiden. Andere optie, maar ligt ook weer aan hoe je woont en je budget enz, is er een 2e hond bij zoeken die al bekend is met 'waken' en tijdig blaffen..dan zie je vaak wat we dan "positief kopieergedrag" noemen.

Vrijwel iedere hond wordt uit zichzelf waaks, ongeveer tussen de anderhalf en twee jaar oud. Sommige rassen wat eerder of later dan de andere. Het waaks máken van een hond, loopt heel vaak niet goed af en kan een onzekere angstbijter opleveren. "Maak" je namelijk een hond waaks die het tóch al in zich heeft (maar het nog niet uit), dan schiet de hond naderhand vaak gevaarlijk ver door in zijn reacties en wordt vals. Wil je een hond waaks maken die het niet tot nauwelijks in zich heeft (en dat komt echt weinig voor!), dan creeër je een angstbijter met onvoorspelbare -onzekere- reacties. Probeer dus nooit een hond jonger dan twee jaar waaks te maken. Pas als een hond ruim(!) twee jaar is geweest en geen spoortje waaksheid vertoont, zou je misschien (eventueel) eens kunnen kijken of je 'm lichtjes aan kunt sturen. Maar negen van de tien keer is de hond dan al -uit zichzelf- waakser aan het worden.

Het heeft ook veel met het ras van je hond te maken,bijvoorbeeld: een rottweiler heeft waakzaamheid in zn genen, een maltezer leeuwtje absoluut niet.

neem bijvoorbeeld de deurbel, als die gaat doe dan alsof dat iets bijzonders is en dat je op je hoede bent dat zou wel helpen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100