Ik heb ontdekt dat er een teek in mijn kat zit, hoe kan ik die het beste z.s.m. verwijderen?

Ze loopt er blijkbaar al een paar dagen mee rond, want het was door de vacht niet goed te zien. Ze is verder niet lusteloos (zelfs brutaal) en eet en drinkt goed. Kan ze alsnog ziek worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Verwijder een teek met de in de handel verkrijgbare tekenpincet of -lasso. Pas nadat de teek verwijderd is de wond ontsmetten. Ook schijnt het inwrijven met speeksel en vervolgens het diertje met een draaiende beweging lostrekken, goed te werken. Maar pas op: doe dit rustig aangezien er anders delen van de teek in de wond kunnen blijven, wat op zijn beurt een infectie tot gevolg kan hebben. Katten kunnen op de aanhechtingsplaatsen zweertjes of knobbeltjes ontwikkelen, zeker als de teek op een verkeerde manier is verwijderd.

Bronnen:
http://www.weetjesoverkatten.nl/teek.htm

Probeer het eens met een tekenlasso

Er bestaan tekentangetjes, hiermee knijp je met het tangetje precies achter het lijfje van de teek, dan iets draaien en je trekt hem er zo uit. Katten hebben vaak teken, meestal worden ze er niet ziek van.

Gewoon met een pincet, zo laag mogelijk de teek vast pakken. ( dus zo dicht mogelijk bij de huid.) en dan de pincet draaien. door blijven draaien totdat de teek los laat. Niet trekken. ik heb zo genoeg teken verwijderd is nooit mis gegaan. een tekentang is alleen makkelijker omdat je een pincet moet blijven inknijpen en dat + draaien kan lastig zijn, dus een tekentang kopen is wel een aanrader voor de volgende keer succes

pak de teek met een pincet zo dicht op de huid als mogelijk is vast. verdoof de teek niet, en kijk ook uit dat je niet in het achterlijf knijpt. in beide gevallen zal de teek z'n maaginhoud in je kat lozen, en dat wil je niet. het advies om de teek met een draaiende beweging uit te trekken is achterhaald; niet doen dus. je kat zou ziek kunnen worden, maar dat komt gelukkig maar hoogst zelden voor. bij de dierenarts kan je pipetjes halen die (ook) tegen teken werken.

Je hoeft heus niet speciaal een teken lasso of pincet te kopen. Het gaat ook met blote vingers. Pakken, draaien ,trekken. En dan klaar. Meer hoeft echt niet. Ik doe het altijd zo en het is nog nooit fout gegaan. (en ik woon notabene naast een bos)

zelf gebruik ik altijd een tekenpincet, te koop bij kruidvat, kost geen drol en de gebruiksaanwijzing zit er gewoon bij (dacht tegen de klok in draaien en trekken, maar kan ook zijn met de klok mee en trekken) , en roep mijn moeder, hihi, die kan het net even wat handiger als ik. en even een tip: gebruik geen alcohol!!! veel mensen denken dat je zo de teek verdoofd, maar hij bijt zich just nog wat dieper vast en als je hem er dan niet helemaal uit krijgt kan je beestje er een flinke ontsteking aan over houden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100