Mijn hond loopt weg als ik haar uitlaat. Wat moet ik doen?

Op een soort van berg kan ze heerlijk loslopen, ik weet dat ik even door moet lopen voordat ik haar loslaat omdat ze er anders vandoor gaat (terug naar huis)
Dit keer liep ik ver door, maakte haar los en deed mijn jas goed dicht. Ik draai me om en ze is weg. Nergens kon ik haar vinden, ik ren weer terug naar huis toe. Andere mensen roepen naar me dat ze terug naar huis is gerend. Zit ze daar voor de deur te piepen en te janken. En dat is nu iedere keer zo! Ik kan gewoon niet normaal met haar lopen, voor eeuwig aan de riem laten is geen oplossing (voor de sterilisatie kon ze ook gewoon los lopen zonder problemen) Maar ze moet wel een gevaarlijke weg over met veel auto's en daar rent ze blind over heen.
Zolang mijn vader erbij is, is er niets aan de hand, dan loopt ze wel gewoon mee. Maar hij kan ook niet altijd mee.
Voor de sterilisatie waren er geen problemen, rustig meelopen en niet wegrennen. Ze was niet bang voor andere honden of alleen zijn.
We hebben haar moeten steriliseren want iedere keer dat ze loops werd, kreeg ze last van ontstoken oogjes.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ik denk niet dat het probleem aan de sterilisatie ligt al veranderd er soms veel voor een hond. feit dat ze het bij je vader niet doet toont aan dat het probleem te maken heeft met jou icm met de hond. dit kunnen hele kleine signalen zijn waardoor de hond zich niet veillig voelt en liever thuis is (al is het je onzekere houding omdat de hond misschien weg kan lopen, dit kan al genoeg zijn om de hond daadwerkelijk richt huis te laten gaan) jij moet dus zekerder zijn van jezelf, en de hond ervan overtuigen dat een wandeling met jou niet eng is en er geen reden is om naar huis te gaan. als jij de hond dan zal roepen zal deze (eerder) naar je toekomen. elke keer als de hond wegloopt is het spanning. de hond loopt van je weg om een kleine reden, maar bouwt op weg naar huis heel veel stress op bv...iedereen roept, de hond is alleen, rent de benen onder zijn lijf vandaan, moet een drukke weg over en komt uiteindelijk nog banger thuis dan dat ze was op het moment dat ze wegliep. het thuiskomen zal dus steeds veiliger voelen voor de hond, en het uitje met jouw zal steeds meer spanning veroorzaken. NIET meer loslaten dus voorlopig. neem een lange lijn en doe leuke dingen met de hond (bal gooien of wat anders wat ie leuk vind) lekker blij doen en tussendoor de hond laten zitten voor ie de bal mag pakken, en wat andere oefeningen (hond wil wat jou, jij wil wat van de hond, dus zo leer je de hond dat ie jou moet gehoorzamen) laat je hem een keer los dan neem je je vader mee. je vader mag zich er niet mee bemoeien, en als de hond naar hem toegaat (dit is veiliger) moet deze hem wegsturen. hij mag enkel ingrijpen als de hond de benen wil nemen maar ik schat die kans heel klein. jij kan zo zekerder worden (vertouwen dat de hond niet wegloopt) en zo je overwicht krijgen op de hond. de hond zal zich veiliger bij je voelen hierdoor en niet meer de neiging hebben om weg te lopen. tref je haar de volgende keer thuis op eigen houtje laat haar dan NIET naar binnen. aanlijnen en weer terug naar de plek waar ze de benen nam. daar ga je spelen, en als ze er schik in heeft is DAT het moment waarop JIJ beslist dat je naar huis gaat. ook bij het oefenen is dit belangrijk. aanlijnen en naar huis gaan als de hond al een tijdje enorm veel plezier heeft. (dus niet uit angst) kom je er niet zelf uit vraag dan iemand met ervaring om even mee te kijken wat precies fout gaat/de reden is om de benen te nemen. succes!

vastzetten aan een lijn enstreng zijn laten zien dat jij de baas bent

Ik denk dat je weer moet gaan proberen om een tijd je hond alleen uitgelijnd uit te laten totdat ze perfekt luistert en niet meer weg loopt d.m.v. oefeningen enz.... Wat je ook kunt doen om je hond wat meer vrijheid te geven is een uitrollijn gebruiken. Als je hond echt eigenwijs is en weg loopt dan kun je ook met een lange lijn gaan werken,maar dit komt in principe op hetzelfde neer als een uitrollijn. Ze zal het gevoel krijgen dat ze vrij is en een poging wagen om weer weg te lopen,alleen ze zal dan merken dat dit niet verder gaat als de uitrollijn gestopt is. Zo zou je het weg lopen af kunnen leren. Succes ermee!!!

Beginnen met kleine stukjes loslaten (misschien op veiligere plek) en als ze bij je terugkomt belonen met een snoepje. Dit steeds verder oprekken tot ze jou ook als baas accepteert.

Als je niet het risico wilt lopen dat je hond wordt overreden is het toch noodzakelijk dat je haar voorlopig aangelijnd houdt. Laat haar dan lekker vrij rondrennen al je vader erbij is maar niet als je met haar alleen bent. Ook aangelijnd of eventueel aan een lange lijn kan een hond heerlijk meelopen hoor. Geef haar veel aandacht aan de lijn. Ren stukjes met haar. Ga met haar fietsen. Dan kan ze heerlijk haar energie kwijt. Is er wat gebeurt toen ze met jou alleen was waardoor ze het vertrouwen kwijt is dat alles veilig is? B.v. een vechtpartij met een andere hond? Je zou ook naar een hondenschool kunnen gaan en eens kunnen kijken hoe je met trainen gaat en daar loslaten. Dan gebeurt het met behulp van een goede hondentrainer.

Ik zou tijdens die wandeling snoepjes meenemen en haar "daar" af en toe wat geven als ze gewoon aangelijnd is. Ze weet dan na een paar keer dat als ze daar komt,een snoepje krijgt. Dit kun je doen in combi met wat bovenstaande zegt,neem een uitloopriem van 5m en roep haar een aantal keer en geef een snoepje of een stukje kaas. Ze zal dan haar vrijheid gaan associëren met een snoepje en dus iets positiefs.

Zoek naar een omheinde plek en oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Eerst aangelijnd totdat ze goed luistert en daarna langzamerhand los. Misschien is het nog handiger om een kynologenclub in de buurt te zoeken omdat die al vaak zijn voorzien van omheinde terreinen en bovendien zorgt de trainer voor die juiste timing om te belonen als het goed gaat. Eerlijk gezegd vrees ik een beetje voor een gecompliceerder probleem als ze als een speer naar huis gaat. Een gedragstherapeut (wellicht ook op een kynologenclub) zou met je moeten bekijken wat de reden is waarom ze zo onzeker is dat ze er tegenwoordig vandoor gaat.

Zo'n sterilisatie is toch een grote ingreep voor de hond, mijn hond is daar ook door veranderd. Voor de ster. was ze nog een beetje kind, maar nu is ze ineens volwassen hond door de hormoonverandering. Ik weet niet hoe oud/jong je bent, maar je vader is de baas over je hond. Nu moet de hond jou als baas gaan accepteren. Dit niet enkel met wandelen, maar altijd. Dus je moet aan de slag met consequent zijn voor haar en bezig blijven met opvoeding. (ook als je niet wandelt). Niet alles goed vinden, want dan is de hond de baas. Je kan ook kijken naar de dogwhisperer/hondenfluisteraar. Hier haal je toch waardevolle tips vandaan. Je begrijpt beter waarom de hond bepaalde dingen doet.

Misschien is het handig dat je een blikje koopt waar snoepjes in zitten als ze te vergaat rammel je er mee, als ze netjes terug komt geef je haar een beloning. Als ze niet terug komt moet laten zien dat je de baas bent en dan roep je hard haar naam zodat ze weet dat je het meent veel suc6!

ik weet niet hou oud je hond is maar misschien is een hondengehoorzaamheidscursus iets. (jammer dat die hondenmeneer, ceasar ofzoiets hier niet woont, maar ook in Nederland hebben we zo iemand....zie bron) je kan ook vanalles gaan experimenteren met beloningssystemen maar wanneer je hiervoor kiest weet dan dat het een lange weg is en dat je (welk systeem je ook kiest) voor langere tijd door moet gaan omdat de hond niet gelijk begrijpt wat je aan het doen bent dus je denkt misschien na een week: het werkt niet, maar een week is lang niet lang genoeg. en anders aan de riem houden en zelf hard meerennen:)

Bronnen:
http://www.honden-fluisteraar.nl/?gclid=CN...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100