Ik wil een schildpad kopen maar wat moet je eerst allemaal weten?

Ik wil graan een schildpad die klein blijft. Geen waterschildpad want ik wil hem niet altijd in een aquarium laten. Waar moet ik opletten als je een schildpad koopt? Bijvoorbeeld hoelang leven ze? Worden ze vaak ziek? Is het moeilijk om te zorgen? Kunnen ze alleen leven of moet ik nog eentje erbij kopen? Wat moet ik nog meer weten over ze?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Schildpadden worden heel oud, het zijn echt dieren voor het leven. Denk er dus goed over na voor je er een aanschaft.

het belangrijkste wat je moet weten is dat het geen geschikte huisdieren zijn en je als particulier al helemaal niet aan beginnen moet. waarom? ze zijn kieskeurig, veeleisend, niet makkelijk te houden, heel moeilijk met hun eten (hebben snel een gebrek van het een of ander), vatbaar voor ziekten, aandoeningen dat soort toestanden, ze worden erg oud (zet de paddo voor alle zekerheid in je testament als je er nog steeds een wil) ze zijn een pain in the ass om ervoor te zorgen, ze leven vaak meer meerdere tegelijk. daarbij zijn ze ook nog eens knetterduur en moet je ervoor zorgen dat je de juiste papieren erbij hebt anders ben je ook nog eens strafbaar. (is een vogeltje niets voor je?)

Wat is klein en wat voor ruimte heb je beschikbaar. Als je een schildpad koopt is het vooral van belang dat je weet waar hij vandaan komt, de beste koop kan je dan ook doen bij kwekers van schildpadden. Let bij aanschaf er op dat je een actief diertje neemt en je de benodigde papieren erbij krijgt, de meeste landschildpadden hebben namelijk een beschermde status. Zit voor jou te denken aan een griekse landschildpad, deze heeft binnen een ruimte nodig van tenminste 2 vierkante meter. Echter zijn deze dieren goed buiten te houden en hebben daar een ruimte nodig van ongeveer 5 vierkante meter. Ook betreffende voedsel hoeft het geen probleem te zijn, op deze site: http://schildpadopvangboekel.nl/voeding/voeding%20landschildpadden.html kunt u zien wat een griekse landschildpad als voedsel heeft. Hoelang een schildpad blijft leven hangt af van hoe jij hem verzorgt, er zijn schildpadden die al langer dan 40 jaar door particulieren worden gehouden met als uitschieter de Galagaposschildpad met de naam Harriet, deze werd 176 jaar oud. Bij het geven van de juiste voeding en de juiste huisvesting hoef je niet echt bang te zijn dat de schildpad snel ziek wordt. Als jij de schildpad goed gehuisvest hebt is de verzorging niet moeilijk, de verzorging bestaat dan hoofdzakelijk uit eten geven en uitwerpselen verwijderen, echter goedkoop is de hobby niet. Schildpadden zijn solitair levende dieren, een "maatje" hebben ze dan ook niet nodig. Kan je slechts aanraden om zoveel mogelijk informatie opzoekt voor dat je de schildpad koopt, er belanden al genoeg schildpadden in opvangcentra.

Bronnen:
http://schildpadopvangboekel.nl/
http://www.trionyx.nl/index.php?option=com...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100