Slapen wilde katten evenveel als huisdier-katten?

Dat vroeg ik me af toen ik onze kat weer eens languit zag maffen...

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja. Alle kat-achtigen slapen ca. 16 uur per dag. Waarom? Omdat ze het kunnen. Hun speciale lichaamsbouw en fysiologie laat zien dat hun organismen worden gebruikt voor korte acties. Een jager heeft geen uithoudingsvermogen voor lange tijd nodig, maar een intensieve inspanning voor een relatieve korte periode. Maar, ook een slapende kat is altijd op qui-vive. Kijk maar eens naar zijn oren. Hij blijft voortdurend signalen van de buitenwereld ontvangen. In één seconde is diepslapende kat een alerte wakkere kat. Dat lukt mij 's morgens nooit.

ik denk dat dat afhankelijk is van het voedselaanbod en de tijd van het jaar. in het vroege voorjaar bijvoorbeeld zal een kater veel tijd kwijt zijn aan het patrouilleren langs de territoria van poezen in zijn leefgebied, en het verdedigen daarvan tegen kapers op de kust.

De kat is van nature lui. Dat we beweging nodig hebben is een uitvinding van de mensen. Jonge katten spelen om te leren jagen, oudere katten bewegen alleen als het nodig is. Een kat die de mogelijkheid heeft om binnen te zijn, zal veel meer slapen dan een wilde kat, die moet zorgen dat hij warm blijft, aan eten komt etc. Dieren in het wild hebben daarom vaak een korter leven dan dieren in gevangenschap.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100