Mijn hond blaft naar sommige honden. Kan ik het hem afleren door een stevige ruk aan de lijn plus een boze schreeuw "ophouden!"?

Mijn hond heeft een hekel aan een bepaald (helaas populair) merk hond. Als hij die ziet blaft hij erg en hangt in zijn band om er bij te komen. Dat is bijna niet te doorbreken. Ik let zelf al goed op om ze te vermijden of te omzeilen maar dat lukt niet altijd. Vanavond kreeg ik van een hondeneigenaar het vermaan dat ik 'm harder aan moet pakken, namelijk door een harde ruk aan de lijn en een brul te geven van "ophouden!".
Ik geloof daar niet in, volgens mij werkt zo'n harde aanpak niet. En je kunt toch ook die nek beschadigen als je er hard aan rukt?
(zelf zit ik er niet heel erg mee, ik ga proberen er wat aan te doen met wat lekkers en afleiden, eens zien of dat wat doet, maar het is leefbaar zoals het nu is).

Toegevoegd na 1 uur:
Mijn hond is fel naar Border Collies, heel gek eigenlijk, omdat dat doorgaans vriendelijke wellevende honden zijn. Het is ook niet naar elk exemplaar maar sommigen 'haat' hij echt.
Bedankt voor de support zover, ik wist even niet meer of ik nou gek was of die man. Hij zei dat Martin Gaus de ruk aan de nek aanbeval, maar dat kan ik haast niet geloven.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

aan de riem rukken (krachtmeting) en lopen bleren (spanning) zal je hond niet rustiger maken als ie al gespannen is (blaffen dus) corrigeren moet je wel doen. een rukje is voldoende ('snap' hem ff uit die focus) en zeg kalm maar duidelijk 'nee' of 'foei'. laat de hond niet voor je lopen want hierbij neemt is een positie aan waarbij het logisch dat hij moet verdedigen, aan moet slaan etc. geen spanning op de riem houden (krachtmetingen geven nooit ontspanning) neem koekjes mee, doet hij het goed beloon je. zo wordt je wat boeiender dan de wereld (en borders) om hem heen. helpt het niet zal je een stapje terug moeten doen (dan is de focus iets te sterk om het zo te doorbreken op deze manier) maar dan zijn er andere oefeningen die je kan doen om dit op te lossen. martin gaus is overigens erg lomp m.i. respect (hond accepteert dat jij leiding geeft) dwing je niet op deze manier af met geweld. de hond zal luisteren vanwege de consequenties, niet omdat het kwartje valt bij de hond. je zou je hond dat altijd moeten overrulen met een krachtmeting, en dan nog los je niets op.

Je hond weerspiegelt meer van jezelf dan je denkt. Wil je dat hij doet wat je van hem vraagt, doe het dan op een kalme, duidelijke manier. Als jij je begint op te winden, zal de hond denken dat hij juist bezig is. Negeer op het juiste moment, toon wie de baas is en wees duidelijk in je acties.

Een harde ruk aan de riem en schreeuwen is idd niet de juiste aanpak. Je moet, op het moment dat je een andere hond ziet je eigen hond afleiden met een snoepje in je hand, zorg dat zijn aandacht bij jou blijft. Als je voorbij bent geef je hem het snoepje en complimentje.

Inderdaad een goede ruk aan de lijn{geeft niks als hij even met de pootjes van de grond komt}en zeggen nee. Dit hoef je maar een paar keer te doen en dan weten ze dat ze niet moeten blaffen naar andere honden. Ps als je een jack russel hebt dan vergt het iets meer tijd.

Heb ook een hond gehad, die het niet kon laten bij bepaalde honden. Straffen op dat moment werkt niet. Hij denkt dan, dat zijn baas meeblaft. Slecht gedrag negeren en goed gedrag belonen werkt het beste. Op het moment, dat je weer in die situatie komt, lijd je hem af. Dit kan met een brokje, en met een hoge stem. Als hij niet reageert, op de hond geef je hem dat brokje. Mocht hij wel reageren, straf hem niet. Even doorbijten (jij dan:) en je zal resultaat hebben.

Ik heb zelf ook een (asiel)hond gehad die onder bepaalde omstandigheden blafte. Ik zei alleen maar op vriendelijke toon dat zijn blaffen en uitvallen niet nodig was en stelde hem gerust en zelfs bij deze 8 jaar oude hond was het na zes weken over. Het wordt lastiger als jij zelf een hekel aan bepaalde honden hebt want je hond voelt dat onmiddellijk en valt dan niet om de tuin te leiden. Toegevoegd na 1 uur: Met een korte stevige ruk kan je wel bereiken dat de hond zijn aandacht op jou vestigt maar dan moet je reactie de hond wel duidelijk maken wat je van hem verwacht en geruststellen is dan beter dan enige kwaadheid of agressie.

Buiten een aantal antwoorden zoals hier al gesteld, kan ik toevoegen dat je je hond nooit moet laten fixeren op die andere hond. Zodra jij met je hond, een andere hond nadert laat je je hond aan de voet zitten en laat 'm af met een koekje of speeltje. Blijf rustig als hij toch reageert, raak hem desnoods aan bij de nek en zeg rustig nee. Lukt het niet, draai dan altijd om en loop weg van de andere hond. Belangrijk is op altijd consequent op dezelfde manier te reageren. En reeds vaker gezegd, ga eventueel naar een hondentraining. Succes!

Probeer de aandacht van je hond te krijgen. Dit kan je doen door de clicker, een dingetje die ongeveer 2 euro is. Geef geen ruk aan de riem, daarmee beschadig je je hond lichamelijk en geestelijk enorm. Hier is een handige link over de clickermethode, en bij mijn hond werkt het echt heel erg goed. Een zakje koekjes + clicker mee op zak en ik heb de aandacht van mijn hond. http://dier-en-natuur.infonu.nl/huisdieren/78795-de-clickermethode-hondentraining-en-clickertraining.html

Schreeuwen tegen een hond heeft nooit zin. Dat wekt alleen agressie op. Mocht je willen corrigeren met een stevige ruk aan de lijn, dan alleen een zijwaardse ruk en niets er bij zeggen, dat zou beter helpen. Als hij al voor je loopt (aangelijnd of niet) op het moment van uitvallen of blaffen, dan ben je te laat. Hij heeft dan al het voortouw genomen en voelt zichzelf al de leider. Versterk je eigen positie door eens na te gaan of je nog wel de leiding hebt over de wandeling en in de totale verhouding tot je hond. Kijkt hij figuurlijk nog naar je op? Over Border Collies: deze zijn over het algemeen genomen meer op personen dan op honden gesocialiseerd, zodat ze een uitdaging kunnen vormen voor "normale" honden. Ik kan me iets voorstellen bij het gedrag van jouw hond ten aanzien van Border Collies.

Aanvulling op de (goede)reactie van Rianne hierboven. Persoonlijk ben ik niet een fan van Cesar, maar ook niet van de aanpak van Gaus (op evt gebruik een een clicker na)...ondanks aantal dingen die beiden wel goed zien ;) Bovendien is het via paar gegevens als hier en dus blafgedrag van een hond tegen vooral 1 ras ( BC) en ws zullen dit merendeels ook reutjes zijn (?) moeilijk om een eenduidige goede raad te geven. Blaft deze hond uit dominantie (letterlijk overschreeuwen) naar sommige honden, is hij eerder onzeker of wil bazin beschermen ? En ga zo maar door want achter elk gedrag zit ook weer een andere aard van het beestje en uit zich in alle soorten gedragingen ;) Zeker is wat mij betreft, dat flinke harde stem of een ruk aan de riem geen gewenst effect zal opleveren. Flesje water mee (waar bv contactlensvloeistof in zat) is wel een manier om iets af te leren, mits je dit ECHT qua timing goed aanpakt. Als ik hier bij mijn aardige ruime roedel iets zie wat ongewenst is, is intussen alleen al flesje pakken genoeg haha. Zijn ze dan nog vervelend ( zijn net kinderen!) dan is 1 x woordje FLESJE zeggen genoeg :) Ander gedrag zoals onnodig blaffen of bv achter fietsers of joggers aan, is zeker goed om dit meer keren te trainen en je hond juist met die "trigger" te confronteren. Je hond MOET weten wat JIJ wil of gedoogt ;) Als jullie band en taal onderling goed is afgestemd, zal ook dit blaffen kunnen afleren. In de hondentaal is negeren (dat zijn baasje dan doet) heel duidelijk. Zo ook met direct omkeren en weglopen , want je hond krijgt dan even geen enkel support van zijn baasje ;) Daarom werkt het zo goed om DIRECT je hond te belonen als bv hierin al 1 x niet blaft, op alleen jou gericht blijft en geef hem bv een pens-trainersnoepje. Of iets dat je alleen hem geeft, zodra jullie samen gaan oefenen, zodat hij al snel leert dat zijn gedrag (niet blaffen) aangenaam beloond gaat worden :)

wat ik vaak zie,dat schreeuwen tegen honden,is gewoon fout.laat de hond zitten,ga op je hurken zitten,en zeg tegen de hond dat het niet goed is.op een rustige zachte manier.bij een andere poging,wees de hond een stap voor,zachtjes tegen de hond zeggen,zoiets als bowie lief andere hondje lief,is goed isss goed dat werkt gegarandeerd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100