Als m'n kat een muis vangt, zit hij met het beestje nog wel een half uur levend te dollen en eigenlijk te martelen.

Ik kan dat soms nauwelijks meer aan zien. Vraag: moet ik ingrijpen of de natuur z'n gang laten gaan ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je kunt rustig ingrijpen. kat speelt met muis omdat hij eigenlijk geen honger heeft door de blikjes en brokjes die jij hem gegeven heeft. maar ja het instinct blijft

Doe wat je hart je ingeeft. Als jij het vervelend vindt om te zien, red je het muisje. Je kat wordt er in ieder geval niet minder van als je zijn muis afpakt. Let wel op dat je je kat heel even binnen houdt: de kat gaat er gegarandeerd meteen weer achteraan. Toegevoegd na 1 minuut: Let wel: als het muisje al zwaargewond is, kun je de natuur beter haar gang laten gaan (of er zelf een einde aan maken), de muis wordt er dan echt niet beter van om nog gered te worden.

Blijkbaar kun je het meestal wel aanzien omdat je zo lang wacht met ingrijpen. Ik zou het muisje direct proberen te bevrijden want zoals je zelf al zegt die kat is het muisje aan het martelen en ik vind dat ook niet om aan te zien. Als ik bijvoorbeeld zie dat een kat een (jonge) vogel aanvalt probeer ik ook altijd in te grijpen. Als je al zo lang gewacht hebt zal er in die muis nog maar weinig leven zitten. Waarom zie je dat als de natuur zijn gang laten gaan. Je laat die kat met jouw toestemming zijn gang gaan als je niet ingrijpt. Trouwens die kat zal er echt geen complex aan over houden als je ingrijpt.

Als je niet ingrijpt heb je kans dat je die muis later onder je bed vindt... Indien de kat de muis al een keer gebeten heeft, zal deze dat doorgaans niet overleven vanwege de bacteriën die de kat in zijn bek heeft en die dan overdraagt op de muis. Ingrijpen met de bedoeling om de kat duidelijk te maken dat hij geen muizen meer mag vangen heeft in ieder geval ook geen zin. Dat is nou eenmaal de natuur. Ik zou me er persoonlijk niet mee bemoeien en de natuur zijn gang laten gaan. Maar dat moet jij verder natuurlijk helemaal zelf weten.

Zelf ben ik opgehouden om in te grijpen als onze katten muizen, vogels of konijntjes vangen. Ik heb té vaak met dergelijk gewonde dieren thuis gezeten en het lijden voor het slachtoffer duurt alleen maar langer. Daarnaast zijn de overlevingskansen klein omdat de diertjes enorm veel stress oplopen en ook dáár uiteindelijk aan overlijden (ook al had ik ze dus 'gered' uit poes haar klauwen). Als ik een zwaargewond slachtoffer in de bek van mijn kat zie doe ik tegenwoordig niets meer, ik hoop dat het snel is afgelopen. Daar voel ik me beter bij dan dat ik nog een halve dag een hijgend vogeltje in een doos heb die uiteindelijk tóch dood gaat. Verder heeft het spelen dat een kat met een muis doet wel zeker een functie. Naarmate de kat met de muis speelt en deze dus ook meer stress (doodsangst) bezorgt, des te 'zoeter' wordt de muis. Voor een kat smaakt een muis lekkerder naarmate hij er langer mee heeft gespeeld alvorens hij de muis doodt en op eet.

als je het niet aan kan zien kan je de kat een speelgoed variant geven, de echte muis oppakken en ergens anders zetten. maar als het beestje is toegetakeld sterft het meestal een nóg langzamere dood. (of valt ten prooi aan en ander dier) je zou het diertje wat zwaar toegetakeld is dus uit zijn lijden moeten verlossen maar dat dit kan niet iedereen. dierenarts kan je ook overwegen maar dit is het waarschijnlijk ook niet helemaal. andere optie is.... niet kijken en de natuur zijn gang laten gaan. volgens mij zijn de muizen in dergelijke situatie ook in shock of zo. heb vaak gezien dat een kat speelt met een muis, en de muis niet eens moeite doet om weg te komen bij de kat, of liep zelfs naar de kat toe (hoezo lot tarten?) ik weet dus niet of het muisje het allemaal bewust mee maakt, en heb zelf het vermoeden van niet. hoe dan ook, het blijft een rotgezicht. blijven kijken hoeft in ieder geval niet. :)

Ik vond het ook altijd lastig om te zien maar hield me altijd in omdat ik dacht: het is de natuur... want ze "spelen" van nature met een muis omdat dan het vlees van de muis er beter van gaat smaken. Er schijnt een soort stofje vrij te komen. En dan bracht de kat mij een dode muis, en hield ik me weer in omdat ik wist dat dat een geschenk aan mij was, de kat wilde ook voor de etensvoorraad zorgen... En men zei: ja, daar zal je aan moeten wennen, de kat is nu eenmaal van nature zo. Tot ik besloot dat ik het niet meer wilde en de kat maar aan mij moest wennen omdat ik gewoon van nature niet zo ben :-) Dus was ik er steeds snel bij zodra ik het zag gebeuren en waren de meeste prooitjes nog goed te redden. Oftewel, je moet bij jezelf nagaan wat je wilt. Een duidelijk besluit nemen. De kat zal het niet zo erg leuk vinden maar houdt er geen ander trauma van over dan dat hij de prooi misschien niet meer mee naar huis neemt. Is ook goed...

Je zult je kat moeten nageven dat ie zuinig omgaat met zijn speelgoed. Moederpoezen nemen levende muizen voor hun kroost mee om ze te leren jagen. Is er geen sprake van kittens dan gebruikt de kat die beestjes als eigen speelgoed, domweg omdat ze voldoende te eten krijgen uit de supermarkt of de dierenwinkel. Niettemin is en blijft het natuurlijk gedrag, hoewel het domesticeren van huisdieren daar natuurlijk invloed op heeft. Wij houden door bijvoeren een kolonie mussen mede in stand in onze tuin. Ander verhaal natuurlijk maar dat bijvoeren kreeg ineens een extra dimensie toen een buizerd er een wegplukte. Op dat moment vraag je je af wie jij bent om in de natuur in te grijpen. Aan de andere kant is het ook wel weer mooi om te zien dat niet alleen huismussen cultuurvolgers zijn maar dat dit kennelijk ook opgaat voor hoger geplaatsten in de voedselpiramide. Doe wat je hart je ingeeft. Voor je kat zal het weinig uitmaken maar jij bent het beste in staat om te bepalen wat de best leefbare situatie voor jullie beiden is.

Als ik jou was zou ik de natuur zijn gang laten gaan.Meestal is de muis ed al gewond en nietmeer te redden.Sluit wel de ramen luikjes ed,want ze nemen het graag mee naar binnen zovan kijk baas voor jou.Heb dit een keer met een hermelijn gehad die ik kado kreeg het beestje prachtig .Maar ben 6 uur bezig geweest met vangen.Hij heeft het gelukkig wel overleeft.Toen ik bezig was om hem te pakken negeerde mijn katten hem zovan red je er maar mee ik heb mijn best gedaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100