Hebben dieren ook last van fobieën?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een fobie is een irrationele angst voor een voorwerp of situaties. Honden ontwikkelen irrationele angsten, bijvoorbeeld voor dierenartsen, maar ook voor onweer, mannen met hoeden of paraplu’s. Honden kunnen ook angstig worden als hun eigenaar bijvoorbeeld de kamer verlaat. Maar of dat een fobie is? Honden vooral, zijn vaak zo vermenselijkt dat ze wel angststoornissen kunnen hebben ontwikkeld. Niet alle angststoornissen worden fobieën genoemd. Als angst niet voor bepaalde zaken of situaties is, spreken we niet van een fobie, maar van een paniekstoornis of van gegeneraliseerde angst. Een dier zal bijv. niet snel smetvrees hebben.

Dieren kunnen last hebben van angsten. Of je dat een fobie kunt noemen, dat weet ik niet. Om als mens de diagnose "fobie" te krijgen moet je door de psychische molen. Maar dieren kunnen zeker heftige diepe angsten hebben. Ik weet dat dit bij honden en papegaaien voorkomt.

Ik denk dat je -misschien los van specifieke karaktertrekken / gaven die door de natuur gegeven zijn- bij dieren eerder spreekt van conditioneren dan van fobieën. Vluchtgedrag of een aanvalshouding kiezen bij mogelijk gevaar is een natuurlijke reactie, gebaseerd of levensbehoud / drang tot overleven. Een ervaring gekoppeld aan een negatieve of positieve beleving, zal een positieve of negatieve reactie tot gevolg hebben. Zo bezien is het veelal 'aangeleerd' gedrag, gebaseerd op belonen of 'bestraffen' of een positieve of negatieve associatie. Waarom is de ene hond b.v. bang voor vuurwerk en de andere niet? O.a Pavlov had daar interessante theorieën over (zie ook de link)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ivan_Pavlov

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100