is een filter genoeg voor de zuurstof in een aquarium?

het water draait wel rond, maar ik zie geen belletjes? is dit genoeg voor mijn visjes?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In een gezond aquarium met voldoende planten en weinig vissen, is geen filter nodig, de algen en planten zorgen voor voldoende zuurstof. De afvalstoffen van de vissen ( vissenpoep) worden door de bacteriën afgebroken en omgezet in voeding voor de planten, die hier weer van groeien en o.a. weer zuurstof produceren. Als de vissen meer afvalstoffen produceren dan de planten kunnen gebruiken, heb je een filter nodig. Dit is het belangrijkste doel van een filter. Een filter 'maakt' dus geen zuurstof!! Het extra beluchten ( belletjes) van het water , verdrijft de CO2 in het water en deze is juist nodig voor de plantengroei, planten hebben CO2 nodig om zuurstof te kunnen maken.

Met een normale pomp zie je ook geen belletjes. Hij pompt het water rond en dat is voldoende. Voor extra zuurstof heb je zuurstofplantjes nodig.

Als je het uiteinde van de pomp boven water ui laat komen dmv een pijpje, zodat het water van boven het water in het water valt waardoor er zuurstof in komt. Ook heb je pompjes die lucht pompen, waardoor je belketjes krijgt. Maar alleen rondpompen (zonder planten in het water) is niet genoeg!! Toegevoegd na 2 uur: Waarom duimpje omlaag....?

tegenwoordig zijn ze er helemaal niet meer zo voor, al die luchtbellen, daar schijn je ook veel CO2 mee in het water te krijgen. Rondpompen is goe, en wat belangrijk is, is dat het oppervlak van het water wat in beweging is, dan gaat de diffusie van zuurstof uit de lucht NAAR het water, vele malen beter dan bij een stilstaand oppervlak een paar planten die zuurstof leveren dragen ook positief bij MAAR het allerbelangrijkste is: NIET TE VEEL VIS in de bak. Ik las ooit ergens dat je 1 cm vis mocht hebben per 2 liter water, maar dat wil dus zeggen dat je in een aquarium van 100 l hebt mag je 25 vissen van 2 cm per stuk hebben of 5 vissen van 10 cm per stuk, enz zo kun je een beetje schatten of je goed zit. je ziet trouwens ook staan 1 cm per 3 liter dus ik zou het wat krapper nemen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100