Waarom hebben gecastreerde dieren een aparte naam?

Het is toch eig. hetzelfde maar dan zonder voortplanting?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat na castratie er ook vaak veranderingen in het gedrag van dieren optreden is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen wel en niet gecastreerd. De herkenbaarheid is het makkelijkst als je er een typische naam aan geeft zoals kapoen, mehari, os (resp. haan, kameel, rund enz.) Als een boer een os wil verkopen om de ploeg te trekken gaat dat niet lukken als hij het over een stier heeft. Stieren zijn daarvoor vanwege hun onverminderde geslachtsdrift niet geschikt voor. Ofwel: we castreren een mannetje o.a. omdat ons dat door veranderd gedrag of onvruchtbaarheid beter uitkomt. We geven dus een andere naam om ze herkenbaar te maken.

Vroeger leefden en werkten mensen (de boeren zeker) meer met dieren Dus was het logisch dat ze daar aparte woorden voor hadden. Woorden voor de verschillende soorten, geslachten, verschillende kleuren, verschillende leeftijden. Dan konden ze bijvoorbeeld zeggen: "De ruin trekt de ploeg" ipv "de niet-gecastreerde hengst trekt de ploeg".

Met castreren worden de hormoonproducerende testikels bij mannelijke en de eierstokken bij vrouwelijke dieren verwijderd. Dat wordt gedaan om de dieren productiever te maken, inderdaad omdat ze geen energie meer kwijt zijn aan voortplanting maar ook omdat ze rustiger in de omgang worden en niet meer stinken zoals bokken en beren (mannetjesvarkens). Vaak worden ze ook wat zwaarder wat een voordeel kan zijn voor de vleesproductie. Bij sterilisatie worden de inwendige geslachtsorganen intact gelaten. Het enige effect daarvan is dat er geen nageslacht meer komt maar karakter en geslachtsdriften blijven zoals ze waren. Inderdaad, ook poezen (vrouwelijke katten voor onze zuiderburen) worden doorgaans gecastreerd en niet slechts gesteriliseerd.

niet alle dieren die gecastreerd zijn hebben een eigen benaming. dieren worden gecastreerd omdat deze ingreep in het algemeen een positieve invloed heeft op het karakter en de eigenschappen van het dier, afhankelijk van het doel waarvoor deze gebruikt wordt. een eigen benaming hiervoor maakt deze uitleg minder omslachtig terwijl er toch gewezen word op de positieve effecten van deze ingreep voorbeeld.... zo slaat een ruin niet op tilt als een hengst als deze een hengstige merrie ruikt (mits niet tijdig 'geholpen') zal een 'je weet wel kater' bv minder aanleiding zien om dagen lang op vrouwenjacht te gaan omdat zijn hormonale huishouding veranderd is of minder aanleiding hebben op zijn baasje rijden (ja ze bestaan die katten!) bij konijnen maakt het 'helpen' van de dieren het mogelijk om meerdere geslachten in 1 ruimte te zetten zonder dat je opgescheept zit met overbevolking. bij een reu kan het gedrag stabieler worden en minder dominant (of makkelijker te herstellen als het uiten van dominantie komt door een verkeerde opvoeding) een bok gaat minder stinken als deze 'geholpen is' een vrouwelijke fret zal zichzelf niet uithongeren als deze geholpen is wat ze anders wel doet in de paartijd en ze niet gedekt wordt. een mannelijke fret zal minder stinken als deze 'geholpen is'

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100