Waarom schapen scheren als het koud is?

Ik las dat het vannacht uitzonderlijk koud was in het noorden des lands. Dit fenomeen staat bekend als "Schaapscheerderskou". Snap ik niet.
Die beesten hebben hun jasje dan toch juist hard nodig? Waarom doen ze dat?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Schaapscheerderskou

Weet jij het antwoord?

/2500

Schapen worden van oudsher in de regel in de zomermaanden geschoren. Als het een tijd lekker warm is geweest, is het wolvet zacht en dat zorgt ervoor dat het scheren vrij gemakkelijk gaat. Toch worden schapen steeds vaker in de wintermaanden geschoren, vlak voordat zij op stal gaan. Er zijn veel redenen hiervoor: - de (meestal drachtige) schapen nemen meer voer op hetgeen ten gunste is van de ongeboren lammeren - er kunnen meer schapen in de stal omdat hun dikke vacht geen ruimte meer inneemt - je kunt beter zien wanneer een ooi moet aflammeren - de ooi is schoner en eventueel beter te wassen/ontsmetten - het lam kan veel beter het uier vinden en de controle daarop is veel groter Blijkbaar hebben geschoren schapen niet zoveel, of helemaal geen last van de kou (als ze zelfs in de wintermaanden geschoren worden).

Bronnen:
http://www.schaapskudde-haaksbergerveen.nl...

Ik lees het stukje anders... Schaapscheerderskou is een periode van kou in de maand Juni. Vroeger werden de schapen altijd in in Juni geschoren, vandaar de naam Schaapscheerderskou. Het heeft niets met de gevoelstemperatuur van de beestjes te maken. Kan ook bijna niet, want als ik bij de boer lamsvlees haal, dan zit daar oorspronkelijk nog 1 tot 1,5 cm vet aan. Een mooie isolatie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100