Hoe kan een kat die geen gebitsproblemen heeft, zomaar een tand verliezen?

vanochtend vond ik een tand, die bij nadere controle de rechterbovenhoektand van mijn oude poes miepje bleek te zijn.
haar bekje ruikt goed, en bovendien is het tandvlees mooi zachtroze.
twee weken terug is haar gebit nog door de dierenarts bekeken en in orde bevonden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wellicht heeft ze haar bekje gestoten of is ze gevallen. Ook kan, ondanks een goed gebit op het oog, onder het tandvlees/ bij de wortels al een ontsteking aanwezig zijn geweest. Op oudere leeftijd kan ook het tandbeen zachter worden, waardoor tanden makkelijker loslaten. Aangezien je het tandje hebt gevonden, is het aan te raden deze even goed te bekijken. Is het er helemaal uitgekomen? De wortel van een hoektand is zeker 2 a 3 keer zo lang als het gedeelte wat zichtbaar is. Bij achtergebleven restjes zullen deze uitgeboord moeten worden, want vaak gaat het ontsteken. Let ook op of dat het wondje goed geneest.

met een oudere poes kun je dat hebben maar dit mag geen probleem zijn daar poezen een zeer sterk tandbeen hebben om te eten

Bronnen:
eigen ervaring+dierenarts

Tja, het hoort toch bij het ouder worden van katten, ondanks goede verzorging, maar ze kunnen er prima mee leven. Mijn vorige kat was op een gegeven moment al haar hoektanden kwijt, en nodig of niet, ik heb toch maar de staafmixer op haar eten gezet (brokjes slikte ze zo door, dus leek me ook niet goed).

Ze kan haar tand gestoten hebben,en scheurtje ontstaan,aangezien gebit al bekeken was ligt tandsteen niet voor de hand.Wel zou ik wel bij dierenarts na laten kijken,soms zit er dan nog een wortelpunt in de kaak wat problemen kan geven.(er zit een flinke wortelpunt aan hoektand,bijna even lang als tand zelf)

Ik denk dat het de leeftijd; poes hier (12) is al jaren alle kleine (voor)tandjes kwijt zonder enige duidelijke reden. Zolang ze nog vlees kan wegwerken kan ze dus duidelijk nog dingen kauwen/knippen en zou ik me niet teveel zorgen maken, zeker als haar tandvlees er goed uitziet.

Onze ouder wordende kater had dat ook. We moesten met hem naar de dierenarts voor iets anders en zo tijdens de behandeling vertelde ik de dierenarts dat de kat steeds meer zijn tong uit de bek had hangen. Normaal wordt de tong tegengehouden door de ondertanden. De dierenarts keek het na en wat bleek? Hij kon met een tangetje zo alle ondertanden eruit halen, ze zaten allemaal los in zijn bekje. Pure ouderdom en nooit last gehad.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100